Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Makaron chow mein z wieprzowiną i smażonymi warzywami

czas gotowania

40

liczba kalorii

660 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Makaron chow mein z wieprzowiną i smażonymi warzywami
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

W tym daniu królują azjatyckie inspiracje! Najpierw na patelni, a potem na talerzu dużo się dzieje (smaży, dusi, doprawia sosem sojowym), ale gwarantujemy – smak jest bez zarzutu!

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 660

białko: 38

węglowodany: 131

tłuszcze: 26

Składniki w zestawie

Makaron chow mein

Makaron chow mein

Makaron chow mein to tradycyjny makaron chiński, produkowany z pszenicy, który wyróżnia się głównie tym, że czas jego gotowania jest bardzo szybki. Jest gotowy w mniej więcej 3 minuty od momentu wrzucenia go do wrzącej wody. Można też umieścić go bezpośrednio w woku z innymi składnikami i podlać wodą, a następnie przykryć, makaron stanie się miękki i poszczególne nitki oddzielą się od siebie. Makaron chow mein ma mocny, żółty kolor, który zawdzięcza dodatkowi kurkumy (nie wpływa ona na jego smak, jedynie zmienia kolor). Ten rodzaj makaronu doskonale nadaje się do smażenia (na patelni lub tradycyjnie...

Polędwica wieprzowa

Polędwica wieprzowa

Polędwiczka to część tylnej półtuszy wieprzowej - długi i stosunkowo wąski mięsień wzdłuż grzbietu zwierzęcia, przylegający częściowo do biodrówki, a w tylnej części do schabu. Jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego, o uniwersalnym zastosowaniu. Ciekawostką jest z całą pewnością fakt, że polędwiczka wieprzowa ma mniejszą zawartość tłuszczu nawet od piersi z kurczaka. Jest więc mięsem, które warto gościć na swoim stole. Tym bardziej, że sposobów na jej przyrządzenie jest naprawdę sporo. Doskonale smakuje zarówno smażona w panierkach, w postaci bitek z cebulką oraz sosem śmietanowym,...

Papryka czerwona

Papryka czerwona

Papryka to rodzaj roślin należących do rodziny psiankowatych. Przedstawiciele rodzaju pochodzą z Ameryki Południowej i Centralnej, obecnie rozpowszechnione na całym świecie. Występuje w różnych postaciach. Może być słodka i łagodna w smaku albo ostra i piekąca. Najpopularniejszym rodzajem papryki jest papryka czerwona, która charakteryzuje się przyjemnym aromatem oraz lekko ostrym, świeżym smakiem. Papryka to warzywo, które znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Doskonale smakuje surowa jako składnik sałatek i kanapek. Jest również warzywem, które możemy dusić, piec i grillować. Dobrym...

Seler naciowy

Seler naciowy

Seler naciowy to zwykle warzywo kojarzone z dietami. Zalecany do przegryzania zamiast niezdrowych przekąsek i kojarzony z wyrzeczeniami. To prawda, ma tylko 13 kalorii w 100 gramach, jednak wcale nie musi źle smakować! Seler jest jednym z najdłużej znanych (i spożywanych) warzyw na świecie. Jedli go już starożytni Egipcjanie. W stanie dzikim rośnie w Europie, Azji, a nawet w Afryce. W Polsce jest warzywem uprawnym. W starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie był wykorzystywany do jedzenia, ale także w celach rytualnych, między innymi do wyplatania wieńców dla zwycięzców olimpiad. Seler naciowy zawiera...

Orzechy nerkowca

Orzechy nerkowca

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Cebula

Cebula

Sos ostrygowy

Sos ostrygowy

Sos ostrygowy to jeden z podstawowych sosów, a zarazem przypraw kuchni azjatyckiej - chińskiej, tajskiej, wietnamskiej. Sos ten jest bardzo gęsty, ma ciemny, praktycznie czarny, kolor i charakterystyczny zapach. Jest przygotowywany z ekstraktu z gotowanych ostryg. Warto zwrócić uwagę na jego skład podczas zakupów - powinien mieć naturalnie ciemny kolor, natomiast niektóre jego wersje (podrabiane) są barwione za pomocą karmelu. Jest on nośnikiem smaku umami (5. smaku, który nazywany jest dopełnieniem innych smaków, smakiem "mięsnym'), łączy w sobie słone i słodkie nuty. Sos ostrygowy istnieje w...

Sos sojowy

Sos sojowy

Sos sojowy powstaje w procesie fermentacji. Najlepszy sos sojowy to ten, który ma mało składników, jego bazą są ziarna soi, ryżu lub pszenicy i nie zawiera sztucznych dodatków. Najczęściej używany jest do potraw kuchni azjatyckiej - głównie japońskiej, chińskiej i tajskiej. Zdobył jednak popularność również na pozostałych kontynentach. Można go kupić również w wersji z obniżoną zawartością soli, a także bezglutenowy - dla osób cierpiących na celiakię bądź alergie pokarmowe. Sos sojowy jasny ma intensywny, słony smak, przepełniony tzw. umami. Jest to piąty smak, nazywany też mięsnym, wyczuwany przez...

Kolendra

Kolendra

Kolendra to roślina wykorzystywana jako przyprawa, która pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu i południowej Europy, ale od tysiącleci znana jest także w Azji. Jej nazwa wywodzi się z greckiego słowa coris – gryźć, ponieważ starożytnym zapach jej liści kojarzył się w wonią insekta. W kuchni zarówno naszego kraju, jak i innych krajów świata, wykorzystuje się zarówno nasiona, jak i liście tej rośliny. Warto jednak skupić się na liściach kolendry, które wciąż wydają się być przyprawą nieco niedocenianą. Tymczasem ma ona naprawdę wiele zastosowań. Liście kolendry doskonale komponują się z wieloma...

Makaron chow mein

Makaron chow mein

Polędwica wieprzowa

Polędwica wieprzowa

Papryka czerwona

Papryka czerwona

Seler naciowy

Seler naciowy

Orzechy nerkowca

Orzechy nerkowca

Czosnek

Czosnek

Cebula

Cebula

Sos ostrygowy

Sos ostrygowy

Sos sojowy

Sos sojowy

Kolendra

Kolendra

Składniki w zestawie

Makaron chow mein

Polędwica wieprzowa

Papryka czerwona

Seler naciowy

Orzechy nerkowca

Czosnek

Cebula

Sos ostrygowy

Sos sojowy

Kolendra

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, olej

Akcesoria: patelnia lub wok, garnek, miska

Alergeny: gluten, seler, orzechy, skorupiaki, sezam

Sposób przygotowania

składniki do chow mein
  • Przygotuj wszystkie składniki – umyj paprykę, kolendrę i selera naciowego, obierz cebulę i czosnek.
  • Pokrój w paski polędwiczkę wieprzową i przełóż do miski.
doprawianie polędwiczek
  • Do polędwiczki dodaj  sos sojowy i ostrygowy, wymieszaj dokładnie i odstaw na 15 minut.
  • Możesz delikatnie doprawić mięso pieprzem.
siekanie warzyw
  • Posiekaj drobno cebulę, a następnie czosnek i odsuń je na bok deski do krojenia albo przełóż na chwilę do osobnej miski.
smażenie warzyw
  • Pokrój w paski paprykę i selera naciowego.
  • Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i olej sezamowy. Zacznij smażyć cebulę z czosnkiem, po 3 minutach dodaj mięso, dokładnie mieszaj.
  • Smaż ok. 10 minut. Zagotuj wodę w garnku.
smażenie mięsa i warzyw
  • Dodaj na patelnię warzywa, wymieszaj i smaż jeszcze 6-8 minut.
  • W tym czasie ugotuj makaron – 3 minuty i odcedź oraz zahartuj zimną wodą.
  • Dodaj makaron na patelnię, wymieszaj, wyłącz gaz.
chow mein z warzywami i mięsem
  • Posiekaj kolendrę.
  • Przełóż danie do misek, udekoruj kolendrą i orzechami nerkowca.
Zobacz nasze plany