Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Łosoś z duszonym szpinakiem i jarmużem

czas gotowania

30 min

liczba kalorii

643 kcal

rodzaj dania

rybne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Łosoś z duszonym szpinakiem i jarmużem
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Łosoś świetnie łączy się ze smakiem cytrusów - dlatego tak dobrze pasuje do niego lekko ugnieciony, cytrusowy groszek. To danie zawiera dużo białka i zdrowych dla naszego organizmu tłuszczy, a także witaminy i mikroelementy (np. żelazo, witaminę C i luteinę zawarte w jarmużu i szpinaku).

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 643

białko: 42.1 g

węglowodany: 22.9 g

tłuszcze: 39.8 g

Składniki w zestawie

Cytryna

Cytryna

Cytryna to jeden z najpopularniejszych owoców cytrusowych. Rośnie na drzewach w krajach basenu Morza Śródziemnego. Cytryna jest żółtym owocem o owalnym kształcie, który posiada dość grubą, aromatyczną skórkę oraz soczysty miąższ o bardzo kwaśnym smaku. Spożywanie cytryn ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ w składzie tego owocu znajdziemy sporo witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny. Skórka cytryny ma właściwości antyseptyczne. Sok z cytryny to doskonały lek na objawy przeziębienia. Cytryna jest...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Łosoś filet z/s

Łosoś filet z/s

Łosoś to ryba należąca do rodziny łososiowatych. Występuje w północnej części Atlantyku - od wybrzeży Portugalii po Morze Białe, Północne i Bałtyk. Łosoś jest rybą drapieżną, żywi się mniejszymi rybami i skorupiakami. Jedną z postaci, w jakich możemy kupić tę rybę w sklepach jest filet łososia ze skórą. Ryba w takiej postaci doskonale nadaje się zarówno do smażenia, jak i pieczenia oraz grillowania. FIlet z łososia ma łagodny smak oraz piękny, charakterystyczny różowy kolor. Jest więc ceniony przez smakoszy na całym świecie oraz w naszym kraju. Filet z łososia doskonale komponuje się z kwaśnym...

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa jest owocem dużego, wiecznie zielonego drzewa – muszkatołowca korzennego. Drzewo to, w celu pozyskiwania przyprawy, hoduje się obecnie w zachodnich Indiach. Gałka muszkatołowa jest środkową częścią pestki owocu. Przyprawa ta nie jest więc orzechem, dlatego osoby zmagające się z alergiami nie muszą się jej obawiać. To bardzo aromatyczna przyprawa, która nadaje potrawom ciepły, orzechowy i intensywniejszy smak. To, co warto o niej wiedzieć, to fakt, że przyprawa ta w dużych ilościach może być trująca, dlatego zaleca się umiar w jej stosowaniu. Niemniej, niewielkie ilości gałki...

Jarmuż

Jarmuż

To roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych, która wykorzystywana jest od starożytności jako roślina ozdobna oraz jadalna. Posiada zielone lub fioletowe liście, które układają się w kształt rozety i charakteryzują się pofałdowaną, kędzierzawą budową.  Największe uprawy jarmużu znajdują się w środkowej i północnej Europie oraz Ameryce Północnej i Azji.Jarmuż jest produktem bardzo zdrowym. W jego składzie znajdują się między innymi silne przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a...

Masło

Masło

Masło to jeden z rodzajów jadalnego tłuszczu, który pozyskuje się ze śmietany mleka krowiego, koziego lub owczego. Prawdziwe masło to takie, które w swoim składzie zawiera minimum 80% tłuszczu pochodzenia mlecznego i nie posiada domieszek tłuszczów roślinnych. Najbardziej popularne gatunki to masło ekstra i śmietankowe. Pierwsze powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej, natomiast drugie z nieukwaszonej śmietanki. Pomimo tego, że w maśle znaleźć możemy przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą negatywnie wpływać np. na wzrost poziomu cholesterolu, specjaliści nie odradzają jego...

Papryczka chili

Papryczka chili

Papryka chili to przyjęta powszechnie nazwa, która określa różne odmiany papryki o ostrym smaku. Wszystkie należą do rodziny psiankowatych i służą głównie jako przyprawa, nadająca potrawom pikantnego smaku. Papryczki chili wykorzystywane są w kuchni już od starożytności. Miejscem, które dało początek używaniu tej przyprawy są Karaiby, jednakże za jej rozprzestrzenienie po świecie odpowiadają Aztecy. Ostra papryczka chili, choć niewielkich rozmiarów, ma sporo korzystnych właściwości dla ludzkiego organizmu. Znajdziemy w niej bowiem sporą dawkę witaminy C oraz substancję zwaną kapsaicyną. Jest to...

Groszek zielony

Groszek zielony

Groszek zielony to jedno z popularnych warzyw strączkowych, które często gości na naszym stole. Poza sezonem jest jednym z produktów, który pozwala nam cieszyć się jego niezmienionym smakiem oraz właściwościami zdrowotnymi i odżywczymi. Dlaczego? Dlatego że groszek zielony można mrozić bez utraty właściwości i mikroelementów, a także smaku. Zielony groszek zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Możemy w nim znaleźć witaminy A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy. Ponadto groszek dostarczy nam minerałów takich, jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, błonnik pokarmowy czy potas. Warto dodać, że...

Szpinak

Szpinak

Szpinak to warzywo, które pochodzi z Persji. Jednakże już w X wieku był znany i bardzo popularny w całej Europie. Jest to roślina rodziny kosmowatych. Jadalną jej częścią są liście, które w zależności od gatunku mogą mieć barwę od jasno- do ciemnozielonych. Szpinak jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych. W jego składzie znajdziemy między innymi witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę E oraz C. Co więcej, warzywo to wyróżnia się także dużą zawartością wapnia, żelaza i magnezu. W jaki sposób warto spożywać szpinak? Świeże i młode liście nie potrzebują żadnej obróbki, dzięki czemu mogą...

Tymianek

Tymianek

Tymianek jest rośliną rodzimą obszaru śródziemnomorskiego – wiele jego gatunków można znaleźć w Europie południowej, zachodniej Azji i w północnej Afryce. Istnieje aż sto gatunków tej rośliny, jednakże tymianek, który znamy jako niezwykle aromatyczną przyprawę, która często gości w naszej kuchni, to najpewniej jedna z dwóch odmian - tymianek ogrodowy lub cytrynowy. Tymianek jest przyprawą, która charakteryzuje się ostrym, ciepłym, pikantnym i przyjemnym aromatem. Jego smak jest ostry i odświeżający oddech. W polskiej kuchni korzystamy zarówno ze świeżego, jak i suszonego tymianku. Dania, które...

Cytryna

Cytryna

Czosnek

Czosnek

Łosoś filet z/s

Łosoś filet z/s

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa

Jarmuż

Jarmuż

Masło

Masło

Papryczka chili

Papryczka chili

Groszek zielony

Groszek zielony

Szpinak

Szpinak

Tymianek

Tymianek

Składniki w zestawie

Cytryna

Czosnek

Łosoś filet z/s

Gałka muszkatołowa

Jarmuż

Masło

Papryczka chili

Groszek zielony

Szpinak

Tymianek

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, oliwa z oliwek

Akcesoria: tarka do warzyw, ubijaczka do ziemniaków, patelnia

Alergeny: ryby, laktoza

Sposób przygotowania

nacinanie łososia
  • Przygotuj patelnię z oliwą do smażenia. Zagotuj wodę w małym i średnim garnku. 
  • Sparz cytrynę we wrzącej wodzie w garnku, odcedź, następnie zetrzyj skórkę do osobnej miseczki i odstaw. Przekrój cytrynę na pół i odstaw. Natnij łososia delikatnie od strony skóry, dopraw solą i pieprzem i odłóż na 5 minut. 
  • Papryczkę chili pokrój w cienkie plasterki i przełóż do osobnej miseczki.
puree z groszku
  • Do gotującej, osolonej wody dodaj groszek i gotuj 3 minuty. Odcedź i rozgnieć ubijaczką do ziemniaków - delikatnie, nie na gładką masę (ziarna groszku mają wciąż być wyczuwalne). 
  • Dodaj do groszku 20 gramów masła, wyciśnięty sok z połowy cytryny, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
smażenie łososia
  • Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek i smaż łososia skórą do dołu. Aby skóra nie przykleiła się do patelni, poruszaj rybę szczypcami około 10 sekund. 
  • Smaż na średnim ogniu około 5 minut, aż skórka stanie się złocista.
smażenie łososia
  • Smaż drugą stronę łososia na większym ogniu jedynie 90 sekund. 
  • Ponownie przewróć rybę na drugą stronę i dodaj tymianek, pokrojoną papryczkę chili i masło (30 gramów). Łososia polewaj obficie roztopionym na patelni masłem przez 30 sekund. 
  • Dodaj startą skórkę cytryny oraz sok z drugiej połówki owocu i przełóż rybę na talerz.
smażenie jarmużu
  • Na patelni po smażeniu łososia podsmaż warzywa.Najpierw pokrój czosnek w plastry i smaż minutę. 
  • W tym czasie pokrój jarmuż. Wrzuć go na patelnię, a po upływie 30 sekund dodaj szpinak. Duś minutę i dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
łosoś z puree z groszku
  • Ugnieciony groszek wyłóż na talerz (możesz go podgrzać przed podaniem), obok ułóż jarmuż ze szpinakiem, a na wierzch łososia (skórą do góry).
Zobacz nasze plany