Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Kurczak ze smażonym mango i ryżem jaśminowym

czas gotowania

45

liczba kalorii

610 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Kurczak ze smażonym mango i ryżem jaśminowym
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Habanero to rodzaj piekielnie ostrej papryczki chili, która swoją nazwę zawdzięcza… pomyłce biologów. W XVII wieku opisali oni tę papryczkę jako pochodzącą z Hawany (po hiszpańsku "habanero"), ale w kolejnych latach okazało się, że na Kubie ta odmiana prawie nie występuje. Rośnie za to na terenie Ameryki Południowej.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 610

białko: 31

węglowodany: 84

tłuszcze: 17

Składniki w zestawie

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Habanero

Habanero

Habanero to gatunek bardzo ostrej papryki, mówi się nawet o tym, że to najostrzejsza papryka na świecie. Hoduje się ją w Meksyku i na Karaibach, w Polsce jest trudno dostępna. Można uprawiać ją w celach hodowlanych, jednak zdarza się też, że habanero jest rośliną ozdobną. Owoce, czyli papryczki, są bardzo pikantne i odrobina wystarczy już, aby danie nabrało dużej ostrości. Papryczki chili habanero można traktować jako dodatek do dań, głównie kuchni świata, czyli meksykańskiej, tajskiej, wietnamskiej czy indyjskiej. Drobno posiekane habanero można dodać do mięsa mielonego do burgerów, do różnego...

Mango

Mango

Mango to egzotyczny owoc, którego właściwości i wartości odżywcze doceniono już 4 tysiące lat temu w Indiach. Europejczycy poznali jego wyborny smak oraz niezwykłe właściwości dopiero w czasie wypraw geograficznych. Owoce mango są wydłużone i lekko spłaszczone, zawierają soczysty i słodki miąższ oraz dużą pestkę. Skórka jest bardzo twarda, więc usuwa się ją, mimo, że jest jadalna. Miąższ owocu jest soczysty, ma jednak włóknistą strukturę. Mango to owoc, który możemy wykorzystać na wiele sposobów. Doskonale smakuje w różnego rodzaju koktajlach owocowych, nadaje się jako składnik ciast, lodów, sorbetów...

Mieszanka przypraw MrChef

Mieszanka przypraw MrChef

Mieszanka przypraw MrChef to nasza unikatowa torebka z przyprawami w dokładnie odmierzonych porcjach. Rodzaj przypraw oraz ich proporcje ustala szef kuchni MrChef - Tobiasz Herman. Są one dopasowane do proponowanych przez nas dań i sprawiają, że ich smak jest wyjątkowy. Na karcie przepisu znajdziesz informację o tym, jakie składniki wykorzystaliśmy do stworzenia mieszanki przypraw MrChef, jednak pozwalamy sobie na szczyptę tajemnicy i nie zdradzamy ich dokładnej proporcji. Nawet jeśli będziesz próbować tych przypraw po raz pierwszy - zaufaj nam i dodaj je do przygotowywanej potrawy, zadbaliśmy...

Ryż Jaśminowy

Ryż Jaśminowy

Ryż jaśminowy to jedna z odmian ryżu, która charakteryzuje się delikatnym, orzechowym smakiem. Jego ziarna są kształtne, długie i białe. Ryż jaśminowy jest szczególnie ceniony w społeczeństwie azjatyckim za jego zapach . Głównym źródłem jego smaku są unikalne właściwości gleby, a także wyjątkowe warunki klimatyczne (wysoka temperatura i wilgotność). W trakcie gotowania wydziela delikatny zapach. W przeszłości, ze względu na swoje właściwości, ryż ten był uprawiany specjalnie na królewskie stoły, dziś stanowi podstawę kuchni tajskiej. W naszej kuchni doskonale sprawdzi się jako zamiennik dla zwykłego...

Sos sojowy

Sos sojowy

Sos sojowy powstaje w procesie fermentacji. Najlepszy sos sojowy to ten, który ma mało składników, jego bazą są ziarna soi, ryżu lub pszenicy i nie zawiera sztucznych dodatków. Najczęściej używany jest do potraw kuchni azjatyckiej - głównie japońskiej, chińskiej i tajskiej. Zdobył jednak popularność również na pozostałych kontynentach. Można go kupić również w wersji z obniżoną zawartością soli, a także bezglutenowy - dla osób cierpiących na celiakię bądź alergie pokarmowe. Sos sojowy jasny ma intensywny, słony smak, przepełniony tzw. umami. Jest to piąty smak, nazywany też mięsnym, wyczuwany przez...

Szczypiorek gruby

Szczypiorek gruby

Szczypiorek to gatunek rośliny z rodziny czosnkowatych. Jego pełna nazwa to czosnek szczypiorek. Był znany już w starożytności, kiedy rósł w formie dzikiej na większości kontynentów. Jego uprawę rozpoczęto w Europie ok. XVI wieku. W kuchni wykorzystywany jest w formie świeżej i suszonej (jako przyprawa). Przyspiesza trawienie, pomaga w "zaostrzeniu" apetytu i jest bogaty w witaminę C. Gruby szczypiorek najlepiej smakuje wiosną i latem - to jedna z pierwszych nowalijek w Polsce, dostępna w świeżej postaci już na początku kwietnia. Można go jeść na surowo, krojąc drobno i posypując nim kanapki z...

Udko z kurczaka bez kości i skóry

Udko z kurczaka bez kości i skóry

Udko z kurczaka bez skóry i kości to element mięsa drobiowego, który znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Pozbawienie mięsa tłustej skóry sprawia, że jest ono mniej kaloryczne, co ma szczególne znaczenie w przypadku osób dbających o linie. Wyfiletowanie z kości sprawia zaś, że udko z kurczaka możemy z powodzeniem faszerować zarówno nadzieniem mięsnym, jak i warzywami lub grzybami. Udko z kurczaka bez skóry i kości możemy smażyć, piec, gotować na parze oraz grillować. To delikatny rodzaj mięsa, który pasuje do dań orientalnych, np. kuchni chińskiej czy wietnamskiej. Mięso z udka kurczaka jest...

Czosnek

Czosnek

Habanero

Habanero

Mango

Mango

Mieszanka przypraw MrChef

Mieszanka przypraw MrChef

Ryż Jaśminowy

Ryż Jaśminowy

Sos sojowy

Sos sojowy

Szczypiorek gruby

Szczypiorek gruby

Udko z kurczaka bez kości i skóry

Udko z kurczaka bez kości i skóry

Składniki w zestawie

Czosnek

Habanero

Mango

Mieszanka przypraw MrChef

Ryż Jaśminowy

Sos sojowy

Szczypiorek gruby

Udko z kurczaka bez kości i skóry

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, olej

Akcesoria: piekarnik, naczynie do zapiekania

Alergeny: gluten

Sposób przygotowania

doprawianie udek z kurczaka
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C. Obierz i posiekaj czosnek.
  • Dopraw udka kurczaka solą (delikatnie) i pieprzem, następnie posyp czosnkiem, mieszanką przypraw i sosem sojowym. 
zapiekanie udek z kurczaka
  • Wklep przyprawy rękami w mięso. Dokładnie wymieszaj, przełóż na blachę lub do naczynia do zapiekania i zapiekaj 30 minut w piekarniku.
krojenie mango
  • W międzyczasie nastaw wodę w garnku do gotowania w ryżu (2-2,5 razy więcej wody niż ryżu) i gotuj ryż jaśminowy 12 minut, następnie odcedź.
  • Obierz mango i pokrój w kostkę, przełóż na bok.
  • Pokrój w cienkie paski habanero (ok. 1/3 papryczki, chyba że lubisz bardzo ostre dania).
smażenie mango
  • Rozgrzej 3 łyżki oleju na patelni (lub woku) - w przypadku porcji dla 4 osób możesz mango smażyć w 2 turach. Smaż mango 5 minut, dolej 300 ml wody (600 ml w wersji dla 4 osób), zagotuj całość na dużym ogniu.
  • Kiedy woda odparuje, dolej kolejne 300 ml. Następnie dorzuć papryczkę habanero.
pieczenie udek z kurczaka
  • Wyciągnij kurczaka z piekarnika, przełóż mięso na deskę i pokrój na mniejsze kawałki (4-5 mniejszych elementów).
  • Sos z pieczenia kurczaka wlej do mango na patelni. Mango możesz lekko posolić na koniec.
  • Posiekaj szczypiorek.


kurczak z ryżem jaśminowym
  • Na patelnię wsyp ryż jaśminowy, na wierzch kurczaka. Całe danie posyp szczypiorkiem, a jeśli lubisz pikantne dania - pozostałą częścią habanero.
Zobacz nasze plany