Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Kurczak z polentą i karmelizowaną marchewką

czas gotowania

40 min

liczba kalorii

417.3 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Kurczak z polentą i karmelizowaną marchewką
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

To danie zawiera 3 składniki, które uwielbiamy - delikatnego kurczaka (doprawionego tymiankiem i sokiem z pomarańczy), polentę (kaszkę kukurydzianą z dodatkiem masła) i marchewki (karmelizowane na patelni z dodatkiem imbiru)!

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 417.3

białko: 34.3 g

węglowodany: 19.2 g

tłuszcze: 21.8 g

Składniki w zestawie

Imbir

Imbir

Imbir często wykorzystywany jest jako przyprawa, głównie w wersji suszonej i sproszkowanej. Jednak dużo lepszy smak i intensywniejszy aromat ma imbir świeży. Ma on też lepsze właściwości zdrowotne dla naszego organizmu. To naturalny produkt, który pomaga zwiększać odporność, zmniejsza problemy z trawieniem, pomaga w walce z mdłościami i jest niezastąpiony w walce z przeziębieniami. To wszystko dlatego, że ta bylina (czyli roślina żyjąca dłużej niż dwa lata i wytwarzająca owoce) jest bogata w substancje o działaniu przeciwutleniającym. Powinniśmy spożywać go jak najczęściej. Można go zaparzać jak...

Kasza kukurydziana

Kasza kukurydziana

Kasza kukurydziana pozyskiwana jest z kukurydzy w postaci drobnego grysiku o mocno żółtym kolorze. Czasami nazywana jest również polentą, choć właściwie polenta to danie przygotowywane na bazie kaszki kukurydzianej (pochodzi z Włoch). Kasza ta nie zawiera glutenu, jest też lekkostrawna, dlatego polecana jest osobom na diecie i wykluczającym gluten z jadłospisu (np. z powodu celiakii), a także w przypadku chorób układu pokarmowego. Zawiera dość dużo węglowodanów, wyróżnia się też bardzo wysoką zawartością witaminy A, która odpowiada za wygląda i kondycję skóry, a także chroni wzrok. Jest również...

Liście szczawiku krwistego

Liście szczawiku krwistego

Szczawik krwisty nie jest często wykorzystywany w kuchni, ale warto dać mu szansę ze względu na jego kwaskowaty, orzeźwiający smak. Może stać się głównym składnikiem sałatek albo posłużyć nam do dekoracji dań (np. placków z kalafiora albo z cukinii). W smaku podobny jest do szczawiu, jednak jest delikatniejszy. Szczawik krwisty to roślina wieloletnia, która rośnie w zwartych kępach liści. Wszystkie listki wyróżniają się charakterystycznymi, czerwonymi żyłkami. Kwiaty tej rośliny nie są jadalne i należy je usuwać, ale liście nadają się do konsumpcji. Najlepszy smak mają młode listki szczawiku krwistego,...

Marchewka

Marchewka

Marchewka to gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Występuje pospolicie na terenach Europy, Azji i północnej Afryki. Jest to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze doceniano już w starożytnych Chinach. Jednak wówczas najbardziej znana była odmiana w kolorze białym. Marchewkę pomarańczową wyhodowali Holendrzy w XVII wieku. I to właśnie ta odmiana cieszy się do dziś największą popularnością, mimo że na rynku dostępne są także żółte, czerwone, a nawet ciemnofioletowe i czarne marchewki. W klasyfikacji wprowadzonej przez Unię Europejską marchewka jest opisana jako warzywo. Jednak z uwagi...

Masło

Masło

Masło to jeden z rodzajów jadalnego tłuszczu, który pozyskuje się ze śmietany mleka krowiego, koziego lub owczego. Prawdziwe masło to takie, które w swoim składzie zawiera minimum 80% tłuszczu pochodzenia mlecznego i nie posiada domieszek tłuszczów roślinnych. Najbardziej popularne gatunki to masło ekstra i śmietankowe. Pierwsze powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej, natomiast drugie z nieukwaszonej śmietanki. Pomimo tego, że w maśle znaleźć możemy przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą negatywnie wpływać np. na wzrost poziomu cholesterolu, specjaliści nie odradzają jego...

Parmezan

Parmezan

Parmezan to jeden z najpopularniejszych serów, który ma swoich zwolenników na całym świecie. Jest to ser twardy typu podpuszczkowego wytwarzany z krowiego mleka, leżakujący w solance. Pochodzi z północnych Włoch, z regionu Emilia-Romania. Parmezan to ser o typowo ziarnistej konsystencji, słomkowożółtego koloru, ma charakterystyczny, bardzo pikantny, lecz dojrzały i przyjemny smak i zapach. Co bardzo ważne, parmezan istnieje na rynku w trzech kategoriach wiekowych i co za tym idzie – cenowych. Jedna z nich to ser świeży, dojrzewający zaledwie rok. Drugą kategorią są sery vecchio, czyli starsze,...

Pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka to chude mięso drobiowe, które szybko i łatwo można przyrządzić na wiele sposobów. Charakteryzuje je zwarta, pozbawiona tłuszczu oraz ścięgien struktura oraz przyjemny, bladoróżowy kolor. Pierś z kurczaka może być przygotowywana na wiele różnych sposobów. Doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia, pysznie smakuje gotowana z ziołami na parze. Z powodzeniem może być również nadziewana. Sakiewki z kurczaka z suszonymi pomidorami, mozzarellą albo szpinakiem to doskonały pomysł na szybki obiad. Mięso z piersi kurczaka jest produktem idealnym dla osób, które dbają o linię. Nie znajdziemy...

Pomarańcza

Pomarańcza

Pomarańcze to owoce cytrusowe, które charakteryzuje okrągły kształt, intensywna kolorystyka (najczęściej pomarańczowa, choć znane są również odmiany np. czerwone) oraz gruba skórka. Miąższ pomarańczy jest bardzo soczysty, nieco włóknisty i słodki, zapach skórki przyjemny. Pomarańcze to owoce pochodzące z Chin i wschodniej Azji. Regularne spożywanie pomarańczy ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ charakteryzują się bardzo wartościowym składem. Owoce pomarańczy zawierają bowiem bardzo dużo witaminy C, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Co więcej, są bogate w błonnik ułatwiający prawidłowe...

Szałwia

Szałwia

Szałwia pochodzi z terenów nad Morzem Śródziemnym. Jej łacińska nazwa, czyli salvere, oznacza "leczyć". Nie bez powodu szałwia otrzymała taką nazwę. Liście szałwii wykazują działanie antyseptyczne (naparem z szałwii można płukać jamę ustną), regulują trawienie, zmniejszają bóle menstrualne i dzięki olejkom eterycznym poprawiają kondycję skóry. Jest ona wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale też w medycynie oraz w produkcji naturalnych kosmetyków do skóry, włosów i paznokci - pomaga leczyć trądzik, łuszczycę czy grzybicę, opóźnia też procesy starzenia skóry. Szałwia często wykorzystywana jest w...

Tymianek

Tymianek

Tymianek jest rośliną rodzimą obszaru śródziemnomorskiego – wiele jego gatunków można znaleźć w Europie południowej, zachodniej Azji i w północnej Afryce. Istnieje aż sto gatunków tej rośliny, jednakże tymianek, który znamy jako niezwykle aromatyczną przyprawę, która często gości w naszej kuchni, to najpewniej jedna z dwóch odmian - tymianek ogrodowy lub cytrynowy. Tymianek jest przyprawą, która charakteryzuje się ostrym, ciepłym, pikantnym i przyjemnym aromatem. Jego smak jest ostry i odświeżający oddech. W polskiej kuchni korzystamy zarówno ze świeżego, jak i suszonego tymianku. Dania, które...

Imbir

Imbir

Kasza kukurydziana

Kasza kukurydziana

Liście szczawiku krwistego

Liście szczawiku krwistego

Marchewka

Marchewka

Masło

Masło

Parmezan

Parmezan

Pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka

Pomarańcza

Pomarańcza

Szałwia

Szałwia

Tymianek

Tymianek

Składniki w zestawie

Imbir

Kasza kukurydziana

Liście szczawiku krwistego

Marchewka

Masło

Parmezan

Pierś z kurczaka

Pomarańcza

Szałwia

Tymianek

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, oliwa, cukier

Akcesoria: 3 garnki, patelnia

Alergeny: Laktoza

Sposób przygotowania

doprawianie piersi z kurczaka
  • Przed rozpoczęciem zagotuj wodę w małym i średnim garnku. 
  • Pomarańczę sparz we wrzącej wodzie. 
  • Pierś z kurczaka dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem - odstaw na 5 minut.
przygotowanie polenty
  • Odmierz 200 ml wrzącej wody, wlej do garnka albo rondelka i dodaj do niej kaszę kukurydzianą. 
  • Dokładnie wymieszaj. Po 3 minutach, kiedy kasza wchłonie wodę, dolej znowu 200 ml wrzącej wody. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw. 
  • Marchewek nie obieraj, tylko dokładnie oczyść i wymyj. Gotuj w osolonej wodzie około 7 minut. 
  • Wyciągnij marchewki, zostaw wodę z ich gotowania (przyda się do polenty).
smażenie piersi z kurczaka
  • Mięso (pierś z kurczaka) usmaż na rozgrzanej patelni na oliwie - około 5-7 minut z każdej strony. 
  • Pod koniec dodaj 10 g masła i bastuj (polewaj masłem kurczaka za pomocą łyżki). Zetrzyj skórkę z pomarańczy i odstaw, następnie wyciśnij z niej sok na patelnię. 
  • Do soku na patelni dodaj cukier i redukuj do konsystencji gęstego sosu (6-8 minut).
karmelizowanie marchewek
  • Obierz imbir, odstaw go. 
  • Dodaj ugotowaną marchewkę do zredukowanego sosu, po chwili zetrzyj obrany imbir bezpośrednio do marchewek oraz dodaj skórkę z pomarańczy i 3-4 łyżki wody z gotowania marchewek. 
  • Na koniec pokrój szałwię i dodaj do karmelizowanych marchewek.
doprawianie polenty
  • Do ugotowanej polenty dodaj masło, 50 ml wody z gotowania marchewek i po chwili parmezan. 
  • Wymieszaj bardzo dokładnie na jednolitą masę i dopraw solą i pieprzem (w razie potrzeby podgrzewaj polentę na małym ogniu, aby masło i składniki lepiej się połączyły).
kurczak z polentą
  • Polentę wyłóż na talerz, na niej umieść pokrojonego kurczaka i na górze karmelizowaną marchewkę, udekoruj szczawiem.
Zobacz nasze plany