Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Kurczak z polentą i karmelizowaną marchewką

czas gotowania

40 min

liczba kalorii

417.3 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Kurczak z polentą i karmelizowaną marchewką
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

To danie zawiera 3 składniki, które uwielbiamy - delikatnego kurczaka (doprawionego tymiankiem i sokiem z pomarańczy), polentę (kaszkę kukurydzianą z dodatkiem masła) i marchewki (karmelizowane na patelni z dodatkiem imbiru)!

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 417.3

białko: 34.3 g

węglowodany: 19.2 g

tłuszcze: 21.8 g

Składniki w zestawie

Kasza kukurydziana

Kasza kukurydziana

Kasza kukurydziana pozyskiwana jest z kukurydzy w postaci drobnego grysiku o mocno żółtym kolorze. Czasami nazywana jest również polentą, choć właściwie polenta to danie przygotowywane na bazie kaszki kukurydzianej (pochodzi z Włoch). Kasza ta nie zawiera glutenu, jest też lekkostrawna, dlatego polecana jest osobom na diecie i wykluczającym gluten z jadłospisu (np. z powodu celiakii), a także w przypadku chorób układu pokarmowego. Zawiera dość dużo węglowodanów, wyróżnia się też bardzo wysoką zawartością witaminy A, która odpowiada za wygląda i kondycję skóry, a także chroni wzrok. Jest również...

Liście szczawiku krwistego

Liście szczawiku krwistego

Szczawik krwisty nie jest często wykorzystywany w kuchni, ale warto dać mu szansę ze względu na jego kwaskowaty, orzeźwiający smak. Może stać się głównym składnikiem sałatek albo posłużyć nam do dekoracji dań (np. placków z kalafiora albo z cukinii). W smaku podobny jest do szczawiu, jednak jest delikatniejszy. Szczawik krwisty to roślina wieloletnia, która rośnie w zwartych kępach liści. Wszystkie listki wyróżniają się charakterystycznymi, czerwonymi żyłkami. Kwiaty tej rośliny nie są jadalne i należy je usuwać, ale liście nadają się do konsumpcji. Najlepszy smak mają młode listki szczawiku krwistego,...

Parmezan

Parmezan

Parmezan to jeden z najpopularniejszych serów, który ma swoich zwolenników na całym świecie. Jest to ser twardy typu podpuszczkowego wytwarzany z krowiego mleka, leżakujący w solance. Pochodzi z północnych Włoch, z regionu Emilia-Romania. Parmezan to ser o typowo ziarnistej konsystencji, słomkowożółtego koloru, ma charakterystyczny, bardzo pikantny, lecz dojrzały i przyjemny smak i zapach. Co bardzo ważne, parmezan istnieje na rynku w trzech kategoriach wiekowych i co za tym idzie – cenowych. Jedna z nich to ser świeży, dojrzewający zaledwie rok. Drugą kategorią są sery vecchio, czyli starsze,...

Tymianek

Tymianek

Tymianek jest rośliną rodzimą obszaru śródziemnomorskiego – wiele jego gatunków można znaleźć w Europie południowej, zachodniej Azji i w północnej Afryce. Istnieje aż sto gatunków tej rośliny, jednakże tymianek, który znamy jako niezwykle aromatyczną przyprawę, która często gości w naszej kuchni, to najpewniej jedna z dwóch odmian - tymianek ogrodowy lub cytrynowy. Tymianek jest przyprawą, która charakteryzuje się ostrym, ciepłym, pikantnym i przyjemnym aromatem. Jego smak jest ostry i odświeżający oddech. W polskiej kuchni korzystamy zarówno ze świeżego, jak i suszonego tymianku. Dania, które...

Kasza kukurydziana

Kasza kukurydziana

Liście szczawiku krwistego

Liście szczawiku krwistego

Parmezan

Parmezan

Tymianek

Tymianek

Składniki w zestawie

Kasza kukurydziana

Liście szczawiku krwistego

Parmezan

Tymianek

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, oliwa, cukier

Akcesoria: 3 garnki, patelnia

Alergeny: Laktoza

Sposób przygotowania

doprawianie piersi z kurczaka
  • Przed rozpoczęciem zagotuj wodę w małym i średnim garnku. 
  • Pomarańczę sparz we wrzącej wodzie. 
  • Pierś z kurczaka dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem - odstaw na 5 minut.
przygotowanie polenty
  • Odmierz 200 ml wrzącej wody, wlej do garnka albo rondelka i dodaj do niej kaszę kukurydzianą. 
  • Dokładnie wymieszaj. Po 3 minutach, kiedy kasza wchłonie wodę, dolej znowu 200 ml wrzącej wody. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw. 
  • Marchewek nie obieraj, tylko dokładnie oczyść i wymyj. Gotuj w osolonej wodzie około 7 minut. 
  • Wyciągnij marchewki, zostaw wodę z ich gotowania (przyda się do polenty).
smażenie piersi z kurczaka
  • Mięso (pierś z kurczaka) usmaż na rozgrzanej patelni na oliwie - około 5-7 minut z każdej strony. 
  • Pod koniec dodaj 10 g masła i bastuj (polewaj masłem kurczaka za pomocą łyżki). Zetrzyj skórkę z pomarańczy i odstaw, następnie wyciśnij z niej sok na patelnię. 
  • Do soku na patelni dodaj cukier i redukuj do konsystencji gęstego sosu (6-8 minut).
karmelizowanie marchewek
  • Obierz imbir, odstaw go. 
  • Dodaj ugotowaną marchewkę do zredukowanego sosu, po chwili zetrzyj obrany imbir bezpośrednio do marchewek oraz dodaj skórkę z pomarańczy i 3-4 łyżki wody z gotowania marchewek. 
  • Na koniec pokrój szałwię i dodaj do karmelizowanych marchewek.
doprawianie polenty
  • Do ugotowanej polenty dodaj masło, 50 ml wody z gotowania marchewek i po chwili parmezan. 
  • Wymieszaj bardzo dokładnie na jednolitą masę i dopraw solą i pieprzem (w razie potrzeby podgrzewaj polentę na małym ogniu, aby masło i składniki lepiej się połączyły).
kurczak z polentą
  • Polentę wyłóż na talerz, na niej umieść pokrojonego kurczaka i na górze karmelizowaną marchewkę, udekoruj szczawiem.
Zobacz nasze plany