Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Kurczak w sosie chili z kaszą bulgur

czas gotowania

32 min

liczba kalorii

1050 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Kurczak w sosie chili z kaszą bulgur
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Ten prosty do przygotowania kurczak to doskonale rozgrzewające danie z orientalnym rodowodem. Pikantne chili, słodki sok z pomarańczy, czosnek i kolendra - wszystkie te smaki przenikają się w tym daniu. Kurczak w sosie chili z cukinią, pomidorami i kaszą bulgur to danie idealne do podziału!

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 1050

białko: 58.18 g

węglowodany: 98 g

tłuszcze: 47.5 g

Składniki w zestawie

Cukinia

Cukinia

Cukinia to warzywo, które jest odmianą dyni zwyczajnej. Znana jest również pod nazwą kabaczek. Krajem jej pochodzenia są Włochy (stąd też nazwa, od włoskiego wyrazu zuccina, czyli mała dynia), choć obecnie z powodzeniem uprawiana jest również w Polsce. Zwykle cukinia jest kojarzona z zielonym warzywem o podłużnym kształcie oraz zwartym, jasnozielonym miąższu. Jednak to zarówno to warzywo, jak i odmiana żółta, nosi nazwę kabaczka. Cukinia jest kabaczkiem w młodszym stadium rozwoju. Jest to bardzo niskokaloryczne warzywo, dzięki czemu chętnie spożywana jest przez osoby dbające o linię. Co ważne warzywo...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny to wyrób mleczarski otrzymywany z mleka, w którym, w wyniku podniesionej temperatury, rozwijają się żywe kultury bakterii termofilnych. Jogurt naturalny ma biały kolor, gęstą konsystencję oraz lekko kwaskowaty smak. Zawiera laktozę, dlatego nie może być spożywany w przypadku nietolerancji pokarmowej, jednak można zastąpić go jogurtem sojowym lub takim bez laktozy.W składzie jogurtu naturalnego znajdziemy dużą zawartość wapnia oraz dobrze przyswajalnego białka. Regularne spożywanie jogurtu wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego.W kuchni jogurt naturalny możemy wykorzystać...

Kasza bulgur

Kasza bulgur

Kasza bulgur to rodzaj kaszy z ziaren pszenicy, najczęściej pszenicy twardej, sporządzony z gotowanych i następnie wysuszonych ziaren zboża, które zostają zgniecione w końcowym procesie produkcji. Jej właściwości smakowe i odżywcze są znane przez mieszkańców Bliskiego Wschodu już od ponad 4000 lat. Co więcej, w tym rejonie świata do dziś stanowi ona jeden z podstawowych składników diety. W naszych kuchniach kasza bulgur doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych - dobrze smakuje bowiem z sosami oraz pieczonymi mięsami czy smażonymi warzywami. Można nią także zastąpić ryż w daniach kuchni...

Mięta

Mięta

Mięta to roślina rosnąca na wysokość około 20-40 centymetrów o drobnych kwiatkach, intensywnie zielonych listkach oraz charakterystycznym, bardzo przyjemnym aromacie. Występuje w Europie, Azji i Afryce oraz pochodzi z rodziny roślin jasnowatych. Wykorzystywana jest zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce - wszystko dzięki swoim niezwykłym właściwościom. Przede wszystkim mięta ma doskonały wpływ na układ trawienny człowieka - poprawia apetyt, likwiduje kolki i wzdęcia, pomaga uporać się z niestrawnością. Co więcej, odnotowano, że mięta pomaga w leczeniu salmonelli, gronkowca i bakterii coli z uwagi...

Miód

Miód

Miód to produkt spożywczy wytwarzany przez pszczoły, charakteryzujący się słodkim smakiem oraz bogatym składem. Istnieje wiele rodzajów miodów. Wyróżniamy je na podstawie surowca, z którego powstały. Wśród nich istnieją więc miody nektarowe, spadziowe oraz mieszane. Świeży miód charakteryzuje płynna konsystencja oraz złoty kolor (w zależności od rodzaju miodu może mieć barwę od bardzo jasnej, po ciemną, prawie brązową). Po czasie następuje krystalizacja cukru, przez co miód gęstnieje. Miód możemy wykorzystywać w kuchni jako zamiennik dla cukru. Doskonale sprawdzi się więc do przygotowywania wszelkiego...

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe to odmiana tradycyjnych pomidorów, które różnią się od nich przede wszystkim rozmiarem. Dojrzałe owoce pomidorów koktajlowych nie mają więcej niż 3-4 centymetry. To niezwykle smakowite warzywa, które cechują się intensywnym smakiem oraz aromatem. Pomidory koktajlowe dostępne są w wielu odmianach, wśród których wymienić możemy pomidory żółte, pomarańczowe a nawet czarne. W Polsce wciąż jednak najpopularniejsze są te czerwone. W tych niewielkich pomidorkach znajdziemy wiele cennych dla zdrowia substancji i witamin. Są to między innymi witaminy C, E, PP i K oraz cenne mikro- i...

Sos chili

Sos chili

Sos chili to ogólna nazwa dla sosów, o których smaku decyduje wykorzystanie w procesie produkcji ostrych papryczek chili. Cechują się czerwonym kolorem oraz pikantnym, intensywnym smakiem. Sosy chili początkowo stanowiły nieodłączny element kuchni meksykańskiej, obecnie chętnie wykorzystywane są również w kuchni azjatyckiej. Składniki sosu chili to najczęściej (poza papryczkami) woda, ocet, sól, zioła oraz inne przyprawy. Samodzielne przygotowanie sosu nie jest trudne, pozwala nam też na stworzenie takiego, który najbardziej odpowiada naszym potrzebom i upodobaniom smakowym. W zależności od dodanej...

Torebka smaku MrChef

Torebka smaku MrChef

Torebka smaku MrChef zawiera starannie wybrane i skomponowane składniki, które nadają niepowtarzalny smak naszym daniom. Receptura każdej z torebek została opracowana przez naszego szefa kuchni - Tobiasza Hermana. Na karcie przepisu oraz naszej stronie internetowej dowiesz się, jakie składniki znajdują się w środku (oraz ewentualne alergeny), jednak nie zdradzimy ich proporcji. To magiczny składnik naszych dań, który nadaje im wyjątkowy smak i aromat. W torebkach smaku MrChef znajdziesz przyprawy, zioła czy dodatki takie, jak czosnek i papryka chili.

Cukinia

Cukinia

Czosnek

Czosnek

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny

Kasza bulgur

Kasza bulgur

Mięta

Mięta

Miód

Miód

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe

Sos chili

Sos chili

Torebka smaku MrChef

Torebka smaku MrChef

Składniki w zestawie

Cukinia

Czosnek

Jogurt naturalny

Kasza bulgur

Mięta

Miód

Pomidory koktajlowe

Sos chili

Torebka smaku MrChef

Dodatkowe informacje

Przyprawy: olej, oliwa z oliwek, sól, pieprz

Akcesoria: moździerz, naczynie żaroodporne, patelnia

Alergeny: laktoza, orzechy

Sposób przygotowania

przygotowanie kaszy bulgur
  • Przed rozpoczęciem gotowania przygotuj 300 ml wrzątku w czajniku oraz dobrze schłodź jogurt (w lodówce).
  • Kaszę bulgur wsyp do naczynia żaroodpornego i zalej 300 ml wrzącej wody, następnie dopraw solą  i odstaw na 25 minut, do momentu gdy kasza wchłonie całą wodę i stanie się miękka.
  • Liście mięty drobno pokrój i odstaw.
doprawianie cukinii
  • Przetnij cukinię na 4 części. Natnij od środka w kratkę, równomiernie dopraw solą, pieprzem i skrop olejem rzepakowym.
  • Smaż na suchej, rozgrzanej patelni od strony nacięć  4 – 5 minut do uzyskania złocistego koloru, następnie przewróć na drugą stronę i smaż około 3 minut.
ścieranie skórki z pomarańczy
  • Sparz pomarańczę wrzącą wodą. Osusz i zetrzyj skórkę. Pistacje rozgnieć w moździerzu i wymieszaj z połową porcji sezamu. Odstaw.
  • Schłodzony jogurt przelej do dekoracyjnej miseczki.
smażenie mięsa udowego z kurczaka
  • Pokrój udko z kurczaka na mniejsze kawałki, dopraw solą, pieprzem, miodem, startą skórką z pomarańczy oraz wyciśniętym sokiem. Pokrój drobno czosnek i dodaj do pozostałych składników.
  • Wymieszaj wszystko dokładnie i smaż na rozgrzanej oliwie z oliwek 4 minuty na każdej ze stron. Następnie dodaj sos chili oraz połowę porcji sezamu.
  • Pokrój pomidory w ćwiartki, dodaj do pozostałych składników, wymieszaj i odstaw na chwilę (wyłącz gaz).
doprawianie kaszy bulgur
  • Dodaj do kaszy bulgur oliwę z oliwek, pokrojoną miętę, wszystko wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
kasza bulgur z kurczakiem
  • Wyłóż na deskę kawałek papieru do pieczenia (pergaminu), połóż na nim kurczaka, dodaj miskę z kaszą i drugą - z sosem.
  • Udekoruj wszystko posypką z pistacji oraz liśćmi kolendry.
Zobacz nasze plany