Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Kurczak curry z mango i ryżem jaśminowym

czas gotowania

30

liczba kalorii

1009 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Kurczak curry z mango i ryżem jaśminowym
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Mango to owoc, który był znany w Indiach już 4 tysiące lat temu. Do Europy przywędrowało dopiero w XVI wieku, ale szybko zdobyło zasłużoną popularność - mango jest zdrowym owocem, które pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i jest bogate w witaminę C oraz potas. Świetnie pasuje do indyjskiego curry z kurczakiem i ryżem jaśminowym.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 1009

białko: 44

węglowodany: 93

tłuszcze: 51

Składniki w zestawie

Cukinia

Cukinia

Cukinia to warzywo, które jest odmianą dyni zwyczajnej. Znana jest również pod nazwą kabaczek. Krajem jej pochodzenia są Włochy (stąd też nazwa, od włoskiego wyrazu zuccina, czyli mała dynia), choć obecnie z powodzeniem uprawiana jest również w Polsce. Zwykle cukinia jest kojarzona z zielonym warzywem o podłużnym kształcie oraz zwartym, jasnozielonym miąższu. Jednak to zarówno to warzywo, jak i odmiana żółta, nosi nazwę kabaczka. Cukinia jest kabaczkiem w młodszym stadium rozwoju. Jest to bardzo niskokaloryczne warzywo, dzięki czemu chętnie spożywana jest przez osoby dbające o linię. Co ważne warzywo...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Limonka

Limonka

Limonka to okrągły lub jajowaty owoc o intensywnie zielonej, aromatycznej skórce oraz soczystym miąższu. Wyróżnia się świeżym, kwaśnym smakiem, który nieco przypominać może smak cytryny. Jest to gatunek rośliny należący do rodziny rutowatych. Najwięksi producenci limonek to Indie, Meksyk, Argentyna i Brazylia. Limonka może znaleźć szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Z powodzeniem możemy użyć jej soku do nadania wyjątkowego smaku i aromatu deserom, doskonale sprawdza się również jako składnik koktajli i drinków. Sokiem z limonki możemy również wzbogacić smak rybnych potraw. Limonka doskonale...

Mango

Mango

Mango to egzotyczny owoc, którego właściwości i wartości odżywcze doceniono już 4 tysiące lat temu w Indiach. Europejczycy poznali jego wyborny smak oraz niezwykłe właściwości dopiero w czasie wypraw geograficznych. Owoce mango są wydłużone i lekko spłaszczone, zawierają soczysty i słodki miąższ oraz dużą pestkę. Skórka jest bardzo twarda, więc usuwa się ją, mimo, że jest jadalna. Miąższ owocu jest soczysty, ma jednak włóknistą strukturę. Mango to owoc, który możemy wykorzystać na wiele sposobów. Doskonale smakuje w różnego rodzaju koktajlach owocowych, nadaje się jako składnik ciast, lodów, sorbetów...

Mieszanka przypraw MrChef

Mieszanka przypraw MrChef

Mieszanka przypraw MrChef to nasza unikatowa torebka z przyprawami w dokładnie odmierzonych porcjach. Rodzaj przypraw oraz ich proporcje ustala szef kuchni MrChef - Tobiasz Herman. Są one dopasowane do proponowanych przez nas dań i sprawiają, że ich smak jest wyjątkowy. Na karcie przepisu znajdziesz informację o tym, jakie składniki wykorzystaliśmy do stworzenia mieszanki przypraw MrChef, jednak pozwalamy sobie na szczyptę tajemnicy i nie zdradzamy ich dokładnej proporcji. Nawet jeśli będziesz próbować tych przypraw po raz pierwszy - zaufaj nam i dodaj je do przygotowywanej potrawy, zadbaliśmy...

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe jest wytwarzane z miąższu orzecha kokosowego poprzez połączenie stałego miąższu z wodą w odpowiednich proporcjach. Ma biały kolor, gęstą kremową konsystencję i charakterystyczny kokosowy smak oraz aromat. Mleko kokosowe to bardzo popularny dodatek w kuchniach krajów azjatyckich, szczególnie Tajlandii i Indii, a także na Karaibach i w Ameryce Południowej. Obecnie coraz częściej stanowi również ważny składnik przepisów kuchni europejskiej. W kuchni możemy je wykorzystać do przygotowywania deserów (np. puddingów chia albo z tapioki) i koktajli. Doskonale sprawdzi się również do zagęszczania...

Pasta curry czerwona

Pasta curry czerwona

Czerwona pasta curry jest podstawą wielu potraw typu curry (tym mianem w Azji nazywa się dania, które przygotowywane są najczęściej w jednym garnku, mają główny składnik, np. mięso kurczaka, a całość dania podawana jest w gęstym sosie). Czerwona pasta curry doskonale komponuje się z mięsem, drobiem, rybami, owocami morza, czy też ze smażonymi lub pieczonymi warzywami. Można ją kupić w sklepie lub przygotować ze świeżych składników. Domowa czerwona pasta curry może stać w lodówce około 2-3 miesięcy. W skład czerwonej pasty curry wchodzą między innymi: czerwone papryczki chili, imbir, szalotka, trawa...

Szczypiorek gruby

Szczypiorek gruby

Szczypiorek to gatunek rośliny z rodziny czosnkowatych. Jego pełna nazwa to czosnek szczypiorek. Był znany już w starożytności, kiedy rósł w formie dzikiej na większości kontynentów. Jego uprawę rozpoczęto w Europie ok. XVI wieku. W kuchni wykorzystywany jest w formie świeżej i suszonej (jako przyprawa). Przyspiesza trawienie, pomaga w "zaostrzeniu" apetytu i jest bogaty w witaminę C. Gruby szczypiorek najlepiej smakuje wiosną i latem - to jedna z pierwszych nowalijek w Polsce, dostępna w świeżej postaci już na początku kwietnia. Można go jeść na surowo, krojąc drobno i posypując nim kanapki z...

Cukinia

Cukinia

Czosnek

Czosnek

Limonka

Limonka

Mango

Mango

Mieszanka przypraw MrChef

Mieszanka przypraw MrChef

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe

Pasta curry czerwona

Pasta curry czerwona

Szczypiorek gruby

Szczypiorek gruby

Składniki w zestawie

Cukinia

Czosnek

Limonka

Mango

Mieszanka przypraw MrChef

Mleko kokosowe

Pasta curry czerwona

Szczypiorek gruby

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, olej

Akcesoria: patelnia 2x, garnek, sitko, tarka

Alergeny: siarczany

Sposób przygotowania

smażenie piersi z kurczaka
  • Obierz szalotkę, czosnek i pokrój je w kostkę, kurczaka również pokrój w kostkę.
  • Rozgrzej olej na patelni i smaż na nim szalotkę i czosnek ok. 1 minutę.
  • Dodaj pierś z kurczaka, dopraw solą i pieprzem. Smaż ok. 5 minut na średnim ogniu.
przygotowanie sosu curry
  • Wstaw wodę w małym garnku do gotowania (2 razy więcej wody niż ryżu).
  • Dodaj do kurczaka na patelni przyprawę MrChef, koncentrat pomidorowy i pastę curry. Smaż wszystko ok. 1 minutę, mieszając.
  • Po tym czasie wlej na patelnię mleko kokosowe i duś całość ok. 10 minut na małym ogniu.
gotowanie ryżu
  • Posól zagotowaną wcześniej wodę i gotuj w niej ryż ok. 12 minut.
  • Następnie odcedź go i zostaw w garnku. Sparz limonkę, osusz ją i odstaw.
grillowanie cukinii
  • Rozgrzej patelnię grillową. Pokrój cukinię w plastry, dopraw solą, pieprzem i skrop olejem.
  • Grilluj cukinię ok. 3 minut z każdej ze stron. Następnie przełóż całość do miseczki.
krojenie mango
  • Obierz mango, pokrój je w kostkę i dodaj do curry na patelni.
  • Duś potrawę ok. 3 minuty. Dopraw ewentualnie solą i pieprzem.
kurczak curry z mango
  • Wyłóż na talerz ryż, curry i na wierzch cukinię.
  • Zetrzyj skórkę z limonki (na najmniejszych oczkach) i posyp nią danie.
Zobacz nasze plany