Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Krem z batatów z chipsami z jarmużu

czas gotowania

35

liczba kalorii

446 kcal

rodzaj dania

wegetariańskie

trudność

ostrość

ocena 0/5

Krem z batatów z chipsami z jarmużu
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Bataty są doskonałym źródłem luteiny, magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Ze względu na niski indeks glikemiczny są wskazane w diecie cukrzyków. Dlatego zmiksowaliśmy je na gęsty krem z dodatkiem jarmużu i mascarpone!

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 446

białko: 9

węglowodany: 64

tłuszcze: 18

Składniki w zestawie

Bataty

Bataty

Inaczej nazywany patatem albo słodkim ziemniakiem, pochodzi z Ameryki Południowej, a do Europy przywędrował za sprawą Krzysztofa Kolumba. W Polsce jedzony dużo rzadziej niż tradycyjne ziemniaki, ale od kilku lat zdobywa coraz większą popularność dzięki swoim właściwościom i łatwości wykorzystania w kuchni. Bataty to bulwy, które są prawdziwą bombą witamin. W środku kryje się potas, wapń, fosfor, magnez, witamina A i C. Witamina A nazywana jest witaminą młodości, antyoksydantem, dzięki organizm chroniony jest przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Te warzywa mają również niski indeks glikemiczny,...

Cytryna

Cytryna

Cytryna to jeden z najpopularniejszych owoców cytrusowych. Rośnie na drzewach w krajach basenu Morza Śródziemnego. Cytryna jest żółtym owocem o owalnym kształcie, który posiada dość grubą, aromatyczną skórkę oraz soczysty miąższ o bardzo kwaśnym smaku. Spożywanie cytryn ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ w składzie tego owocu znajdziemy sporo witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny. Skórka cytryny ma właściwości antyseptyczne. Sok z cytryny to doskonały lek na objawy przeziębienia. Cytryna jest...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Jarmuż

Jarmuż

To roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych, która wykorzystywana jest od starożytności jako roślina ozdobna oraz jadalna. Posiada zielone lub fioletowe liście, które układają się w kształt rozety i charakteryzują się pofałdowaną, kędzierzawą budową.  Największe uprawy jarmużu znajdują się w środkowej i północnej Europie oraz Ameryce Północnej i Azji.Jarmuż jest produktem bardzo zdrowym. W jego składzie znajdują się między innymi silne przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a...

Serek philadelphia

Serek philadelphia

Serek Philadelphia to serek twarogowy, pasteryzowany, w skład którego wchodzą: mleko krowie, śmietanka, białka mleka oraz stabilizatory. Ma charakterystyczny, lekko słony smak, białą, kremową i zwartą konsystencję. Zawiera 23% tłuszczu. W składzie serka Philadelphia znajdziemy cenne substancje odżywcze oraz sporo białka. Serek Philadelphia zawiera magnez, potas, cynk oraz witaminy A, D, z grupy B i E. Serek typu Philadelphia ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest dobrą propozycją na apetyczne śniadanie. Doskonale smakuje bowiem na świeżej kromce chleba. Może być również dodatkiem do krakersów,...

Sezam kolorowy

Sezam kolorowy

Sezam to jedna z pierwszych odnotowanych roślin uprawnych w celu pozyskiwania nasion. Z jego nasion korzystali starożytni Rzymianie, Egipcjanie oraz Asyryjczycy. Nasiona sezamu umieszczone są w strąkach tropikalnej rośliny. Są to małe, płaskie owalne ziarenka, wielkości około 3 milimetrów. Sezam kolorowy to produkt, który warto włączyć do swojej diety nie tylko z powodu pysznego smaku, ale również właściwości odżywczych i zdrowotnych. Warto bowiem zdawać sobie sprawę z tego, że nasiona sezamu są bardzo kaloryczne, przez co mogą pomagać osobom osłabionym. To jednak nie wszystko. Nasiona sezamu...

Bataty

Bataty

Cytryna

Cytryna

Czosnek

Czosnek

Jarmuż

Jarmuż

Serek philadelphia

Serek philadelphia

Sezam kolorowy

Sezam kolorowy

Składniki w zestawie

Bataty

Cytryna

Czosnek

Jarmuż

Serek philadelphia

Sezam kolorowy

Dodatkowe informacje

Przyprawy: oliwaj, sól, pieprz

Akcesoria: Blender, Tarka do warzyw, patelnia, garnek,

Alergeny: Laktoza, sezam

Sposób przygotowania

gotowanie batatów
  • Obierz i pokrój cebulę oraz czosnek. Obierz bataty i pokrój je na mniejsze kawałki.
  • Smaż w rondelku na oliwie cebulę z czosnkiem oraz bataty 4 minuty.
  • Podlej warzywa 800 ml wody i gotuj do miękkości.
blendowanie kremu z batatów
  • Zupę zmiksuj na jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem cayenne.
  • Na suchej patelni upraż sezam.
doprawianie kremu z batatów
  • Dodaj do zupy serek mascarpone.
chipsy z jarmużu
  • Rozgrzej olej do smażenia chipsów w rondelku (wlej kilkucentymetrową warstwę). Porwij jarmuż na niewielkie kawałki.
  • Usmaż na głębokim tłuszczu na chipsy (kilka sekund każdy kawałek).
  • Osusz na ręczniku papierowym.
ścieranie skórki z cytryny
  • Cytrynę sparz, następnie zetrzyj skórkę i odłóż skórkę na chwilę na bok.
krem z batatów
  • Gotową zupę krem wyłóż na talerz. Dodaj serek Philadelphia, podprażony sezam oraz chipsy z jarmużu.
  • Posyp zupę startą skórką z cytryny.
Zobacz nasze plany