Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Krem marchewkowy z salsą mango i prażoną soczewicą

czas gotowania

45

liczba kalorii

278 kcal

rodzaj dania

wegetariańskie

trudność

ostrość

ocena 0/5

Krem marchewkowy z salsą mango i prażoną soczewicą
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Lekki, delikatnie słodki, smak marchewki doskonałe łączy się ze smakiem soczewicy, pikantnego chili i kremowego mascarpone. Do tej wiosennej zupy krem dodaliśmy jeszcze kolendrę i dojrzałe mango - danie nie tylko pysznie smakuje, ale i pięknie oraz kolorowo wygląda na talerzu.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 278

białko: 8

węglowodany: 44

tłuszcze: 8

Składniki w zestawie

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Kolendra

Kolendra

Kolendra to roślina wykorzystywana jako przyprawa, która pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu i południowej Europy, ale od tysiącleci znana jest także w Azji. Jej nazwa wywodzi się z greckiego słowa coris – gryźć, ponieważ starożytnym zapach jej liści kojarzył się w wonią insekta. W kuchni zarówno naszego kraju, jak i innych krajów świata, wykorzystuje się zarówno nasiona, jak i liście tej rośliny. Warto jednak skupić się na liściach kolendry, które wciąż wydają się być przyprawą nieco niedocenianą. Tymczasem ma ona naprawdę wiele zastosowań. Liście kolendry doskonale komponują się z wieloma...

Mango

Mango

Mango to egzotyczny owoc, którego właściwości i wartości odżywcze doceniono już 4 tysiące lat temu w Indiach. Europejczycy poznali jego wyborny smak oraz niezwykłe właściwości dopiero w czasie wypraw geograficznych. Owoce mango są wydłużone i lekko spłaszczone, zawierają soczysty i słodki miąższ oraz dużą pestkę. Skórka jest bardzo twarda, więc usuwa się ją, mimo, że jest jadalna. Miąższ owocu jest soczysty, ma jednak włóknistą strukturę. Mango to owoc, który możemy wykorzystać na wiele sposobów. Doskonale smakuje w różnego rodzaju koktajlach owocowych, nadaje się jako składnik ciast, lodów, sorbetów...

Marchewka

Marchewka

Marchewka to gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Występuje pospolicie na terenach Europy, Azji i północnej Afryki. Jest to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze doceniano już w starożytnych Chinach. Jednak wówczas najbardziej znana była odmiana w kolorze białym. Marchewkę pomarańczową wyhodowali Holendrzy w XVII wieku. I to właśnie ta odmiana cieszy się do dziś największą popularnością, mimo że na rynku dostępne są także żółte, czerwone, a nawet ciemnofioletowe i czarne marchewki. W klasyfikacji wprowadzonej przez Unię Europejską marchewka jest opisana jako warzywo. Jednak z uwagi...

Mascarpone

Mascarpone

Mascarpone to produkowany już od kilku wieków ser pochodzący z Lombardii, która leży w północnych Włoszech. W przeciwieństwie do innych serów produkowanych z mleka krowiego, mascarpone nie jest wytwarzany z mleka, ale ze śmietanki produkowanej z mleka. Ser ten nie potrzebuje dojrzewania. Jest to ser o białym kolorze, który jest tłustą, jednolitą i zwartą kremową masą. Jej smak możemy określić jako słodki, przyjemny, kremowy, lekko maślany. Dzięki swojej konsystencji doskonale się rozprowadza. Ser mascarpone jest dobrym źródłem wapnia, tłuszczu i energii. Ze wzglądu na swój słodki, maślany smak...

Papryczka chili

Papryczka chili

Papryka chili to przyjęta powszechnie nazwa, która określa różne odmiany papryki o ostrym smaku. Wszystkie należą do rodziny psiankowatych i służą głównie jako przyprawa, nadająca potrawom pikantnego smaku. Papryczki chili wykorzystywane są w kuchni już od starożytności. Miejscem, które dało początek używaniu tej przyprawy są Karaiby, jednakże za jej rozprzestrzenienie po świecie odpowiadają Aztecy. Ostra papryczka chili, choć niewielkich rozmiarów, ma sporo korzystnych właściwości dla ludzkiego organizmu. Znajdziemy w niej bowiem sporą dawkę witaminy C oraz substancję zwaną kapsaicyną. Jest to...

Soczewica czerwona

Soczewica czerwona

Soczewica czerwona to produkt szczególnie ceniony na Bliskim Wschodzie. Uprawiana była tam już ponad 4 tysiące lat temu. Stanowiła także jedno z głównych źródeł pożywienia dla starożytnych Egipcjan, Rzymian czy Greków. Przez wieki soczewica uważana była za pokarm ubogich. Dopiero wraz z końcem XIX wieku ludzie zaczęli doceniać te małe ziarenka. Czerwona soczewica jest najmniej czasochłonna w przygotowaniu, ponieważ nie wymaga wcześniejszego namaczania, aby ziarna zmiękły. Co więcej, gotuje się zaledwie kilkanaście minut. Czerwona soczewica charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dzięki...

Szalotka

Szalotka

Szalotka, a właściwie czosnek askaloński, to gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych pochodzący z Bliskiego Wschodu. Rośnie w pęczkach małych bulw i choć jest rodzajem cebuli, to wyglądem przypomina czosnek i ma też podobny do niego smak. Szalotka jest ceniona za łagodny smak, najłagodniejszy ze wszystkich warzyw cebulowych. W kuchni może znaleźć szerokie zastosowanie, ponieważ doskonale smakuje zarówno surowa, jak i pieczona, smażona lub duszona. Możemy ją dodawać do kanapek, surówek, twarogów, a także sosów. Warto zastosować ją do dań z woka i zup. Sporo osób marynuje szalotkę, otrzymując...

Szpinak

Szpinak

Szpinak to warzywo, które pochodzi z Persji. Jednakże już w X wieku był znany i bardzo popularny w całej Europie. Jest to roślina rodziny kosmowatych. Jadalną jej częścią są liście, które w zależności od gatunku mogą mieć barwę od jasno- do ciemnozielonych. Szpinak jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych. W jego składzie znajdziemy między innymi witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę E oraz C. Co więcej, warzywo to wyróżnia się także dużą zawartością wapnia, żelaza i magnezu. W jaki sposób warto spożywać szpinak? Świeże i młode liście nie potrzebują żadnej obróbki, dzięki czemu mogą...

Czosnek

Czosnek

Kolendra

Kolendra

Mango

Mango

Marchewka

Marchewka

Mascarpone

Mascarpone

Papryczka chili

Papryczka chili

Soczewica czerwona

Soczewica czerwona

Szalotka

Szalotka

Szpinak

Szpinak

Składniki w zestawie

Czosnek

Kolendra

Mango

Marchewka

Mascarpone

Papryczka chili

Soczewica czerwona

Szalotka

Szpinak

Dodatkowe informacje

Przyprawy: Olej, pieprz, sól

Akcesoria: patelnia, blender

Alergeny: Laktoza

Sposób przygotowania

gotowanie marchewek
  • Obierz marchewkę i pokrój w cienkie plastry. Obierz szalotkę i pokrój w talarki.
  • Podgrzej olej w rondlu, podsmaż szalotkę, następnie dodaj marchewkę i smaż ok. 3-4 minut. Dopraw solą i pieprzem.
  • Dodaj 500 ml wody (1000 ml w przypadku porcji dla 4 osób) i gotuj ok. 12-15 minut (aż marchewka będzie miękka).
gotowanie soczewicy
  • Zagotuj wodę w małym garnku, posól ją.
  • Gotuj soczewicę w osolonej wodzie ok. 5 minut (ma być lekko twarda). Odcedź ją i odsącz na ręczniku papierowym.
podprażanie soczewicy
  • Podpraż na suchej patelni soczewicę (2-3 minuty). Przerzuć ją do miseczki, a na tej samej patelni podgrzej oliwę.
  • Pokrój czosnek w plastry, smaż chwilę na oliwie, dodaj szpinak i duś 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem, przerzuć do miski.
przygotowanie salsy z mango
  • Obierz mango i pokrój je w drobną kostkę, przełóż do miski połowę, drugą dodasz do miksowania zupy.
  • Pokrój papryczkę chili (usuń pestki). Dodaj do mango w misce, skrop oliwą i wymieszaj.
blendowanie kremu marchewkowego
  • Do ugotowanych warzyw dodaj mango i zmiksuj zupę na jednolitą masę.
  • Dodaj na koniec mascarpone i jeszcze chwilę miksuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
krem marchewkowy z soczewicą
  • Przelej krem do misek, dekoruj chrupką soczewicą, duszonym szpinakiem oraz mango z chili, a na koniec - listkami kolendry.
Zobacz nasze plany