Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Kotlety z kaszy kuskus i kalafiora

czas gotowania

35 min

liczba kalorii

426.2 kcal

rodzaj dania

wegetariańskie

trudność

ostrość

ocena 0/5

Kotlety z kaszy kuskus i kalafiora
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Kalafior skrywa wiele korzystnych właściwości, z których nie wszyscy zdają sobie sprawę. Jest pełen błonnika, bogaty w magnez i potas, jest również niskokaloryczny. Wykorzystaliśmy go w nietypowy sposób i dodaliśmy do placuszków, które uzupełnia purée z marchewki i marakui!

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 426.2

białko: 16.7 g

węglowodany: 41.4 g

tłuszcze: 20.1 g

Składniki w zestawie

Bazylia zielona

Bazylia zielona

Bazylia to roślina, która w przeszłości występowała dziko na terenie północnej Afryki (wieńce uplecione z bazylii odnaleziono nawet w piramidach egipskich ) i w Indiach. Dziś to gatunek uprawiany niemalże na całym świecie. W Polsce jest ziołem znanym od XVI wieku, początkowo była uprawiana jedynie w donicach, w oranżeriach. Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa "basileus", które oznaczało króla.Bazylia jest ceniona głównie za swój niepowtarzalny smak i aromat, bez którego nie może obyć się większość dań kuchni włoskiej. Jest głównym składnikiem sosu pesto. Świeże liście można dodatkowo stosować...

Cebula czerwona

Cebula czerwona

Cebula czerwona jest jedną z odmian cebuli zwyczajnej. Jest to warzywo, które jest w naszym kraju nieco mniej popularne od białej cebuli. Tymczasem ma ona tak samo interesujące właściwości zdrowotne, a jej smak i zastosowanie warto wykorzystać w kuchni. Cebula czerwona ma wiele zalet - jest łagodniejsza w smaku, nie szczypie w oczy w czasie krojenia. Co więcej, dzięki swojemu kolorowi stanowi doskonałą dekorację np. surówek czy sałatek. Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne cebuli czerwonej, są one bardzo korzystne. Jest ona przede wszystkim bogata w witaminę C i substancje bakteriobójcze, jest...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Kalafior

Kalafior

Większość z nas kojarzy to warzywo z dzieciństwa - koniecznie w zestawie podsmażaną bułką tartą i masłem. Kalafiora można jednak przyrządzić na dużo więcej sposób. Na dodatek jest bardzo zdrowym warzywem dlatego warto zapewnić mu stałe miejsce w menu.Kalafiory pochodzą z Cypru, dlatego na samym początku były nazywane kapustą cypryjską. Były znane już w starożytnym Rzymie oraz Grecji. W Polsce ich pierwsze uprawy przypadły na przełom XVI i XVII wieku, prawdopodobnie na polskie ziemie sprowadziła kalafiory królowa Bona Sforza (choć podobno kalafiory zdarzało się już jeść nawet królowi Władysławowi...

Kasza kuskus

Kasza kuskus

Kuskus to tradycyjny w wielu krajach afrykańskich produkt spożywczy, łączący cechy makaronu i kaszy, a także nazwa przyrządzanej z niego potrawy. Wywodzi się z kuchni krajów Maghrebu i ma postać okrągłych ziaren o średnicy rzędu 1 mm, otrzymywanych z pszenicy twardej. Znajduje coraz szersze zastosowanie w polskiej kuchni, doskonale nadając się do sałatek, faszerowania warzyw. Jest również doskonałym dodatkiem do mięs. Kuskus jest lekkostrawny, dlatego nadaje się do przyrządzania potraw dla dzieci, osób starszych i cierpiących na problemy z wrażliwym przewodem pokarmowym. Kasza ta jest dobrym źródłem...

Liście szczawiku krwistego

Liście szczawiku krwistego

Szczawik krwisty nie jest często wykorzystywany w kuchni, ale warto dać mu szansę ze względu na jego kwaskowaty, orzeźwiający smak. Może stać się głównym składnikiem sałatek albo posłużyć nam do dekoracji dań (np. placków z kalafiora albo z cukinii). W smaku podobny jest do szczawiu, jednak jest delikatniejszy. Szczawik krwisty to roślina wieloletnia, która rośnie w zwartych kępach liści. Wszystkie listki wyróżniają się charakterystycznymi, czerwonymi żyłkami. Kwiaty tej rośliny nie są jadalne i należy je usuwać, ale liście nadają się do konsumpcji. Najlepszy smak mają młode listki szczawiku krwistego,...

Marchewka

Marchewka

Marchewka to gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Występuje pospolicie na terenach Europy, Azji i północnej Afryki. Jest to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze doceniano już w starożytnych Chinach. Jednak wówczas najbardziej znana była odmiana w kolorze białym. Marchewkę pomarańczową wyhodowali Holendrzy w XVII wieku. I to właśnie ta odmiana cieszy się do dziś największą popularnością, mimo że na rynku dostępne są także żółte, czerwone, a nawet ciemnofioletowe i czarne marchewki. W klasyfikacji wprowadzonej przez Unię Europejską marchewka jest opisana jako warzywo. Jednak z uwagi...

Masło

Masło

Masło to jeden z rodzajów jadalnego tłuszczu, który pozyskuje się ze śmietany mleka krowiego, koziego lub owczego. Prawdziwe masło to takie, które w swoim składzie zawiera minimum 80% tłuszczu pochodzenia mlecznego i nie posiada domieszek tłuszczów roślinnych. Najbardziej popularne gatunki to masło ekstra i śmietankowe. Pierwsze powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej, natomiast drugie z nieukwaszonej śmietanki. Pomimo tego, że w maśle znaleźć możemy przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą negatywnie wpływać np. na wzrost poziomu cholesterolu, specjaliści nie odradzają jego...

Natka pietruszki

Natka pietruszki

Pietruszka jest gatunkiem rośliny dwuletniej z selerowatych. Ma charakterystyczne małe listki o intensywnym zapachu i ciemnozielonym kolorze. Liście te, czyli natka pietruszki, to skarbnica zdrowia oraz doskonała przyprawa, która znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Niewielkie, ciemnozielone listki zawierają substancje takie jak beta karoten, witaminę A, potas, wapń, fosfor, magnez, sód, witaminy z grupy B oraz błonnik. Należy zwrócić uwagę na to, że nać pietruszki zawiera o wiele więcej witaminy C niż cytrusy czy papryka czerwona. Natka należy do ziół oczyszczających nerki i drogi...

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe to odmiana tradycyjnych pomidorów, które różnią się od nich przede wszystkim rozmiarem. Dojrzałe owoce pomidorów koktajlowych nie mają więcej niż 3-4 centymetry. To niezwykle smakowite warzywa, które cechują się intensywnym smakiem oraz aromatem. Pomidory koktajlowe dostępne są w wielu odmianach, wśród których wymienić możemy pomidory żółte, pomarańczowe a nawet czarne. W Polsce wciąż jednak najpopularniejsze są te czerwone. W tych niewielkich pomidorkach znajdziemy wiele cennych dla zdrowia substancji i witamin. Są to między innymi witaminy C, E, PP i K oraz cenne mikro- i...

Puree z marakui

Puree z marakui

Marakuja, parchita lub owoc pasji (Passiflora edulis) jest rośliną krzewiastą, pnącą, z rodzaju Passiflora. Może osiągnąć nawet do dziewięciu metrów w sprzyjających warunkach klimatycznych, ale ich żywotność na ogół nie przekracza 10 lat. Jest 200 odmian marakui, najbardziej znane są jednak te, które posiadają żółte i fioletowe owoce. Marakuja pochodzi z tropikalnych regionów Ameryki, uprawiany jest w większości tropikalnych i subtropikalnych regionach świata. owoc ten charakteryzuje dość kwaśny, orzeźwiający smak. Jednym z produktów, które dostępne są na rynku, jest piure z marakui, czyli pulpa...

Rozmaryn

Rozmaryn

Rozmaryn to przyprawa pozyskiwana z gatunku krzewu o tej samej nazwie. Jest to roślina należąca do rodziny jasnotowatych. Występuje w stanie dzikim w rejonie Morza Śródziemnego. Uprawiana jest jednak w wielu krajach świata. Obecnie do największych producentów należą Francja, Hiszpania, Włochy, Grecja i Meksyk. Co ciekawe rozmaryn był znany i wykorzystywany już w starożytności. Rozmaryn rośnie w formie krzewów (wiecznie zielonych) o wysokości do 2 metrów. Przyprawa ta ma charakterystyczny silny smak, lekko sosnowy, trochę słodszy od mięty, z lekką nutą imbiru. Smak rozmarynu doskonale komponuje...

Bazylia zielona

Bazylia zielona

Cebula czerwona

Cebula czerwona

Czosnek

Czosnek

Kalafior

Kalafior

Kasza kuskus

Kasza kuskus

Liście szczawiku krwistego

Liście szczawiku krwistego

Marchewka

Marchewka

Masło

Masło

Natka pietruszki

Natka pietruszki

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe

Puree z marakui

Puree z marakui

Rozmaryn

Rozmaryn

Składniki w zestawie

Bazylia zielona

Cebula czerwona

Czosnek

Kalafior

Kasza kuskus

Liście szczawiku krwistego

Marchewka

Masło

Natka pietruszki

Pomidory koktajlowe

Puree z marakui

Rozmaryn

Dodatkowe informacje

Przyprawy: Sól Pieprz Oliwa Jajka

Akcesoria: piekarnik, naczynie do zapiekania

Alergeny: jajka, laktoza, gluten

Sposób przygotowania

krojenie marchewki
  • Zagotuj wodę w czajniku, w garnku i nagrzej piekarnik do 220 stopni. 
  • Marchewkę obierz, pokrój na małe kawałki i ugotuj w osolonej wodzie około 15 minut (do miękkości) z dodatkiem purée z marakui. 
zapiekanie kalafiora
  • Kalafiora pokrój na małe kawałki, dopraw solą, pieprzem i oliwą i piecz 10 minut w 220 stopniach.
doprawianie kaszy
  • Pokrój rozmaryn i posiekaj czosnek. Dodaj je do kaszy i zalej całość wrzątkiem (w proporcji 2:1). 
  • Odstaw na kilka minut, żeby kasza zmiękła. 
  • Wyciągnij kalafiora z piekarnika i drobno go pokrój, posiekaj natkę pietruszki. Dodaj oba składniki oraz jajka do kaszy. Dopraw solą i pieprzem.
smażenie kotletów z kalafiora
  • Z masy formuj za pomocą łyżki niewielkie kotlety. 
  • Kotleciki smaż na rozgrzanej patelni na oliwie, na zloty kolor (ok. 4 minut z każdej strony). Ściągnij je na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
sałatka z pomidorków koktajlowych
  • Pomidory koktajlowe przekrój na ćwiartki, a cebulę w piórka. Umieść je w misce, dopraw solą, pieprzem i posyp liśćmi bazylii. 
  • Sałatkę podawaj jako dodatke do kotlecików.
kotlety z kalafiora z puree z marchewki
  • Ugotowaną marchewkę odcedź i zmiksuj na jednolitą masę następnie dodaj masło, zostaw na chwilę, aby się roztopiło i całość wymieszaj. 
  • Nałóż na talerze purée, na nim umieść kotleciki a całość udekoruj liśćmi szczawiku.
Zobacz nasze plany