Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Kotlety z indyka z musem marchewkowym, młodymi ziemniakami i grillowaną cukinią

czas gotowania

40

liczba kalorii

315 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Kotlety z indyka z musem marchewkowym, młodymi ziemniakami i grillowaną cukinią
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Mielone mięso z indyka wyróżnia się wyjątkowo delikatnym smakiem i zdrowymi właściwościami, ma też niewiele tłuszczu, jest bogate w białko. Nasz pomysł to kotlety z mięsa z indyka z kolorowymi, wiosennymi dodatkami - musem marchewkowym, cukinią i młodymi ziemniakami!

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 315

białko: 20

węglowodany: 33

tłuszcze: 12

Składniki w zestawie

Cukinia

Cukinia

Cukinia to warzywo, które jest odmianą dyni zwyczajnej. Znana jest również pod nazwą kabaczek. Krajem jej pochodzenia są Włochy (stąd też nazwa, od włoskiego wyrazu zuccina, czyli mała dynia), choć obecnie z powodzeniem uprawiana jest również w Polsce. Zwykle cukinia jest kojarzona z zielonym warzywem o podłużnym kształcie oraz zwartym, jasnozielonym miąższu. Jednak to zarówno to warzywo, jak i odmiana żółta, nosi nazwę kabaczka. Cukinia jest kabaczkiem w młodszym stadium rozwoju. Jest to bardzo niskokaloryczne warzywo, dzięki czemu chętnie spożywana jest przez osoby dbające o linię. Co ważne warzywo...

Koperek

Koperek

Koperek to zwyczajowa nazwa kopru ogrodowego, czyli rośliny należącej do rodziny selerowatych. Pochodzi prawdopodobnie z południowo-zachodniej Azji. Obecnie nie występuje już w stanie dzikim, jedynie w uprawie i jest uprawiany na całym świecie. Koperek to jedno z bardzo aromatycznych warzyw, które znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Korzystamy przede wszystkim z pierzastych, nitkowatych liści, choć wykorzystuje się także łodygę (np. w procesie kiszenia ogórków). Najlepiej korzystać ze świeżych roślin, ponieważ mają najwięcej pożądanych przez nas właściwości. Świeże liście koperku wykorzystywane...

Marchewka

Marchewka

Marchewka to gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Występuje pospolicie na terenach Europy, Azji i północnej Afryki. Jest to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze doceniano już w starożytnych Chinach. Jednak wówczas najbardziej znana była odmiana w kolorze białym. Marchewkę pomarańczową wyhodowali Holendrzy w XVII wieku. I to właśnie ta odmiana cieszy się do dziś największą popularnością, mimo że na rynku dostępne są także żółte, czerwone, a nawet ciemnofioletowe i czarne marchewki. W klasyfikacji wprowadzonej przez Unię Europejską marchewka jest opisana jako warzywo. Jednak z uwagi...

Masło

Masło

Masło to jeden z rodzajów jadalnego tłuszczu, który pozyskuje się ze śmietany mleka krowiego, koziego lub owczego. Prawdziwe masło to takie, które w swoim składzie zawiera minimum 80% tłuszczu pochodzenia mlecznego i nie posiada domieszek tłuszczów roślinnych. Najbardziej popularne gatunki to masło ekstra i śmietankowe. Pierwsze powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej, natomiast drugie z nieukwaszonej śmietanki. Pomimo tego, że w maśle znaleźć możemy przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą negatywnie wpływać np. na wzrost poziomu cholesterolu, specjaliści nie odradzają jego...

Mielony filet z indyka

Mielony filet z indyka

Filet z piersi indyka to mięso, które cenione jest przez smakoszy na całym świecie. Jest to chude, jasne mięso, w którym znajdziemy nie więcej niż 5% tłuszczu. Co więcej, są to zazwyczaj korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. Mięso z indyka jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, w szczególności B12, kwasu foliowego i niacyny. W indyku znajdziemy też potas, cynk, magnez i żelazo. Odpowiednio przygotowany filet z indyka jest smaczny i apetyczny, ponadto posiada wiele składników i wpływa korzystnie na układ nerwowy, mięśniowy i na pracę serca. Filet z indyka możemy podawać na wiele...

Pomarańcza

Pomarańcza

Pomarańcze to owoce cytrusowe, które charakteryzuje okrągły kształt, intensywna kolorystyka (najczęściej pomarańczowa, choć znane są również odmiany np. czerwone) oraz gruba skórka. Miąższ pomarańczy jest bardzo soczysty, nieco włóknisty i słodki, zapach skórki przyjemny. Pomarańcze to owoce pochodzące z Chin i wschodniej Azji. Regularne spożywanie pomarańczy ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ charakteryzują się bardzo wartościowym składem. Owoce pomarańczy zawierają bowiem bardzo dużo witaminy C, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Co więcej, są bogate w błonnik ułatwiający prawidłowe...

Szalotka

Szalotka

Szalotka, a właściwie czosnek askaloński, to gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych pochodzący z Bliskiego Wschodu. Rośnie w pęczkach małych bulw i choć jest rodzajem cebuli, to wyglądem przypomina czosnek i ma też podobny do niego smak. Szalotka jest ceniona za łagodny smak, najłagodniejszy ze wszystkich warzyw cebulowych. W kuchni może znaleźć szerokie zastosowanie, ponieważ doskonale smakuje zarówno surowa, jak i pieczona, smażona lub duszona. Możemy ją dodawać do kanapek, surówek, twarogów, a także sosów. Warto zastosować ją do dań z woka i zup. Sporo osób marynuje szalotkę, otrzymując...

Ziemniaki

Ziemniaki

Ziemniaki należą do rodziny psiankowatych, czyli tej samej co pomidor, papryka, bakłażan, a także... tytoń szlachetny. Ich największe zróżnicowanie pod kątem gatunków znajdziemy w Ameryce Południowej i Środkowej. Tam też były uprawiane już 8000 lat temu przez Inków. Do Polski ziemniaki prawdopodobnie przywiózł Sobieski (sadzonki ziemniaków), a powszechnie zaczęto je uprawiać za czasów króla Augusta III Sasa. W tamtych czasach ziemniaki nazywano jabłkami ziemnymi. Szacuje się, że Polacy rocznie zjadają ok. 100 kilogramów ziemniaków (w przeliczeniu na osobę), podczas gdy w innych krajach europejskich...

Cukinia

Cukinia

Koperek

Koperek

Marchewka

Marchewka

Masło

Masło

Mielony filet z indyka

Mielony filet z indyka

Pomarańcza

Pomarańcza

Szalotka

Szalotka

Ziemniaki

Ziemniaki

Składniki w zestawie

Cukinia

Koperek

Marchewka

Masło

Mielony filet z indyka

Pomarańcza

Szalotka

Ziemniaki

Dodatkowe informacje

Przyprawy: olej, sól, pieprz

Akcesoria: patelnia, blender

Alergeny: brak

Sposób przygotowania

gotowanie ziemniaków w mundurkach
  • Zagotuj wodę w 2 garnkach i rozgrzej piekarnik do 230°C.
  • Umyj ziemniaki, pokrój je na 4 części i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie (ok. 15-20 minut).
miksowanie marchewki
  • Obierz marchewkę, pokrój ją na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości - ok. 10 minut.
  • Odcedź ją i zmiksuj na jednolitą masę.
grillowanie cukinii
  • Pokrój cukinię w podłużne słupki, dopraw solą, pieprzem i skrop olejem.
  • Grilluj na patelni około 5 minut z każdej strony.
pieczenie kotletów z indyka
  • Sparz pomarańczę we wrzątku. Zetrzyj skórkę na małych oczkach.
  • Obierz szalotkę i pokrój ją w drobną kostkę. Dodaj ją do mięsa z indyka razem ze skórką z pomarańczy, dopraw solą.
  • Wymieszaj (najlepiej ręką) na jednolitą masę. Następnie uformuj z masy 2 kotlety (4 w wersji dla 4 osób), skrop je olejem i piecz w piekarniku 15 minut.
obsmażanie ziemniaków na patelni
  • Odcedź ziemniaki, pokrój je na mniejsze kawałki. Posiekaj koperek.
  • Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Smaż na nich ziemniaki, aż zbrązowieją. Na koniec dodaj połowę koperku.
kotlety z indyka z musem marchewkowym
  • Wyciągnij kotlety z piekarnika.
  • Posmaruj je musem z marchewki.
  • Następnie podawaj kotlety z ziemniakami, cukinią i pozostałym koperkiem.
Zobacz nasze plany