Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Kofty z indyka z cytrynowym kuskusem i sosem tzatziki

czas gotowania

30 min

liczba kalorii

459 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Kofty z indyka z cytrynowym kuskusem i sosem tzatziki
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Kofty to rodzaj kotletów przygotowywanych z mielonego mięsa, które formuje się w podłużny kształt lub serwuje w formie szaszłyków. Danie to oryginalnie pochodzi z Bliskiego Wschodu i najczęściej jest przygotowywane z jagnięciny lub baraniny. My proponujemy polską alternatywę, czyli pyszne kofty z indyka z lekkim sosem tzatziki, który orzeźwia smakiem ogórka, mięty i dodatkiem cytrusowej kaszy kuskus!

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 459

białko: 41.75 g

węglowodany: 54 g

tłuszcze: 6.5 g

Składniki w zestawie

Cebula czerwona

Cebula czerwona

Cebula czerwona jest jedną z odmian cebuli zwyczajnej. Jest to warzywo, które jest w naszym kraju nieco mniej popularne od białej cebuli. Tymczasem ma ona tak samo interesujące właściwości zdrowotne, a jej smak i zastosowanie warto wykorzystać w kuchni. Cebula czerwona ma wiele zalet - jest łagodniejsza w smaku, nie szczypie w oczy w czasie krojenia. Co więcej, dzięki swojemu kolorowi stanowi doskonałą dekorację np. surówek czy sałatek. Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne cebuli czerwonej, są one bardzo korzystne. Jest ona przede wszystkim bogata w witaminę C i substancje bakteriobójcze, jest...

Cytryna

Cytryna

Cytryna to jeden z najpopularniejszych owoców cytrusowych. Rośnie na drzewach w krajach basenu Morza Śródziemnego. Cytryna jest żółtym owocem o owalnym kształcie, który posiada dość grubą, aromatyczną skórkę oraz soczysty miąższ o bardzo kwaśnym smaku. Spożywanie cytryn ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ w składzie tego owocu znajdziemy sporo witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny. Skórka cytryny ma właściwości antyseptyczne. Sok z cytryny to doskonały lek na objawy przeziębienia. Cytryna jest...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny to wyrób mleczarski otrzymywany z mleka, w którym, w wyniku podniesionej temperatury, rozwijają się żywe kultury bakterii termofilnych. Jogurt naturalny ma biały kolor, gęstą konsystencję oraz lekko kwaskowaty smak. Zawiera laktozę, dlatego nie może być spożywany w przypadku nietolerancji pokarmowej, jednak można zastąpić go jogurtem sojowym lub takim bez laktozy.W składzie jogurtu naturalnego znajdziemy dużą zawartość wapnia oraz dobrze przyswajalnego białka. Regularne spożywanie jogurtu wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego.W kuchni jogurt naturalny możemy wykorzystać...

Kasza kuskus

Kasza kuskus

Kuskus to tradycyjny w wielu krajach afrykańskich produkt spożywczy, łączący cechy makaronu i kaszy, a także nazwa przyrządzanej z niego potrawy. Wywodzi się z kuchni krajów Maghrebu i ma postać okrągłych ziaren o średnicy rzędu 1 mm, otrzymywanych z pszenicy twardej. Znajduje coraz szersze zastosowanie w polskiej kuchni, doskonale nadając się do sałatek, faszerowania warzyw. Jest również doskonałym dodatkiem do mięs. Kuskus jest lekkostrawny, dlatego nadaje się do przyrządzania potraw dla dzieci, osób starszych i cierpiących na problemy z wrażliwym przewodem pokarmowym. Kasza ta jest dobrym źródłem...

Mielony filet z indyka

Mielony filet z indyka

Filet z piersi indyka to mięso, które cenione jest przez smakoszy na całym świecie. Jest to chude, jasne mięso, w którym znajdziemy nie więcej niż 5% tłuszczu. Co więcej, są to zazwyczaj korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. Mięso z indyka jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, w szczególności B12, kwasu foliowego i niacyny. W indyku znajdziemy też potas, cynk, magnez i żelazo. Odpowiednio przygotowany filet z indyka jest smaczny i apetyczny, ponadto posiada wiele składników i wpływa korzystnie na układ nerwowy, mięśniowy i na pracę serca. Filet z indyka możemy podawać na wiele...

Mięta

Mięta

Mięta to roślina rosnąca na wysokość około 20-40 centymetrów o drobnych kwiatkach, intensywnie zielonych listkach oraz charakterystycznym, bardzo przyjemnym aromacie. Występuje w Europie, Azji i Afryce oraz pochodzi z rodziny roślin jasnowatych. Wykorzystywana jest zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce - wszystko dzięki swoim niezwykłym właściwościom. Przede wszystkim mięta ma doskonały wpływ na układ trawienny człowieka - poprawia apetyt, likwiduje kolki i wzdęcia, pomaga uporać się z niestrawnością. Co więcej, odnotowano, że mięta pomaga w leczeniu salmonelli, gronkowca i bakterii coli z uwagi...

Ogórek zielony

Ogórek zielony

Ogórek to gatunek rośliny z rodziny dyniowatych. Pochodzi z terenów Himalajów, obecnie uprawiany jest we wszystkich strefach klimatycznych. Ma intensywnie zielony kolor, jest prosty, jego długość wynosi od 15 do 25 centymetrów. Ogórek zielony w 97% składa się z wody. Nie oznacza to jednak, że jest pozbawiony wartościowych substancji, które mogą mieć dobry wpływ na nasz organizm. Znajdziemy w nim bowiem wapń, fosfor, potas i magnez. Zawiera również sporo witamin takich jak witamina C, A, E czy K oraz kwas foliowy. Ponadto jest bogaty w przeciwutleniacze - substancje, które chronią przed rozwojem...

Papryczka chili

Papryczka chili

Papryka chili to przyjęta powszechnie nazwa, która określa różne odmiany papryki o ostrym smaku. Wszystkie należą do rodziny psiankowatych i służą głównie jako przyprawa, nadająca potrawom pikantnego smaku. Papryczki chili wykorzystywane są w kuchni już od starożytności. Miejscem, które dało początek używaniu tej przyprawy są Karaiby, jednakże za jej rozprzestrzenienie po świecie odpowiadają Aztecy. Ostra papryczka chili, choć niewielkich rozmiarów, ma sporo korzystnych właściwości dla ludzkiego organizmu. Znajdziemy w niej bowiem sporą dawkę witaminy C oraz substancję zwaną kapsaicyną. Jest to...

Sezam kolorowy

Sezam kolorowy

Sezam to jedna z pierwszych odnotowanych roślin uprawnych w celu pozyskiwania nasion. Z jego nasion korzystali starożytni Rzymianie, Egipcjanie oraz Asyryjczycy. Nasiona sezamu umieszczone są w strąkach tropikalnej rośliny. Są to małe, płaskie owalne ziarenka, wielkości około 3 milimetrów. Sezam kolorowy to produkt, który warto włączyć do swojej diety nie tylko z powodu pysznego smaku, ale również właściwości odżywczych i zdrowotnych. Warto bowiem zdawać sobie sprawę z tego, że nasiona sezamu są bardzo kaloryczne, przez co mogą pomagać osobom osłabionym. To jednak nie wszystko. Nasiona sezamu...

Cebula czerwona

Cebula czerwona

Cytryna

Cytryna

Czosnek

Czosnek

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny

Kasza kuskus

Kasza kuskus

Mielony filet z indyka

Mielony filet z indyka

Mięta

Mięta

Ogórek zielony

Ogórek zielony

Papryczka chili

Papryczka chili

Sezam kolorowy

Sezam kolorowy

Składniki w zestawie

Cebula czerwona

Cytryna

Czosnek

Jogurt naturalny

Kasza kuskus

Mielony filet z indyka

Mięta

Ogórek zielony

Papryczka chili

Sezam kolorowy

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, oliwa

Akcesoria: tarka do warzyw, patelnia grilowa

Alergeny: laktoza, chili, sezam

Sposób przygotowania

doprawianie mięsa z indyka
  • Pokrój cały czosnek, papryczkę chili (wyrzuć pestki, chyba że lubisz bardzo pikantne dania), listki mięty  i cebulę (w kostkę). Dodaj do mięsa (odłóż połowę czosnku i połowę mięty do doprawienia tzatzików).
  • Dopraw mięso solą i pieprzem do smaku, dodaj 1 łyżkę zimnej wody i wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły (ręką albo szpatułką). Odstaw na kilka minut.
przygotowanie kaszy kuskus
  • Do kuskusu dodaj połowę gorącej wody (100 lub 200 ml w wersji dla 4 osób), oliwę oraz sól do smaku.
  • Następnie wymieszaj, dolej drugą połowę wody i odstaw.
  • Wrzącą wodą sparz cytrynę, zetrzyj skórkę i odstaw ją do osobnej miseczki.
formowanie koft z indyka
  • Na suchej patelni upraż sezam.
  • Mięso uformuj w podłużne kotleciki. Najpierw nadaj im kształt w rękach, a następnie spłaszcz je lekko nożem na drewnianej desce.
smażenie koft z indyka
  • Kofty smaż na oliwie na patelni z powłoką grillową, na dużym ogniu, ok. 5-7 minut z każdej strony.
  • Następnie wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
przygotowanie sosu jogurtowego
  • Obierz ogórka, przetnij na pół, następnie na ćwiartki i wydrąż gniazda nasienne. Przełóż ogórka do miski.
  • Dodaj miętę, czosnek, jogurt i sok z 1/2 cytryny. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
kofty z indyka z kuskusem
  • Do kuskusu dodaj skórkę z cytryny i oliwę (do smaku). Wyłóż dekoracyjnie do miseczki.
  • Kotleciki posyp sezamem, ułóż je na talerzu, podawaj z tzatzikami i cytrynowym kuskusem.
Zobacz nasze plany