Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Kluseczki makaronowe z białym serem i karmelizowanym jabłkiem

czas gotowania

50

liczba kalorii

1066 kcal

rodzaj dania

wegetariańskie

trudność

ostrość

ocena 0/5

Kluseczki makaronowe z białym serem i karmelizowanym jabłkiem
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Przepisy z dzieciństwa, które smakują najmłodszym i tym trochę starszym? To nasze domowe kluseczki makaronowe z wanilią, jabłkiem, białym serem i borówkami - to danie syci i przywołuje na myśl najlepsze wspomnienia z dziecięcych lat. A kluseczki makaronowe to naprawdę prosta, domowa alternatywa dla gotowego makaronu.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 1066

białko: 32

węglowodany: 133

tłuszcze: 46

Składniki w zestawie

Borówki

Borówki

Borówka wysoka, znana najczęściej jako amerykańska, przywędrowała do Europy, jak wskazuje jej nazwa, z Ameryki Północnej. Obecnie uprawiana jest na prawie wszystkich kontynentach. Z powodzeniem także można uprawiać ją w Polsce, gdyż wbrew obiegowej opinii, nie ma bardzo dużych wymagań. Warto włączyć ją do codziennej diety ze względu na jej niską kaloryczność, niski indeks glikemiczny i fakt, że zaliczana jest do grupy super żywności (superfood). Borówki to owoce, które znakomicie nadają się do wykorzystania w deserach. Ich smak pasuje zwłaszcza do puddingów chia i z tapioki przygotowanych na bazie...

Cukier brązowy

Cukier brązowy

Cukier brązowy, nazywany również cukrem trzcinowym, z racji tego, że produkowany jest z trzciny cukrowej, najczęściej spotykany jest w postaci nierafinowanej. Charakteryzuje go brązowa barwa (od jasnej do ciemnej), nieco większe od cukru białego kryształki oraz słodki smak. Cukier brązowy uznawany jest za zdrowszy od buraczanego cukru białego. Dzieje się tak dlatego, że zaniechanie procesu rafinowania pozwala ocaleć cennym składnikom mineralnym. Dzięki temu w cukrze brązowym znajdziemy nie tylko sacharozę ale również żelazo, magnez, potas, wapń. Cukier ten doskonale rozpuszcza się w wodzie, może...

Jabłko

Jabłko

Jabłka były już człowiekowi znane 6500 lat p.n.e. To bardzo zdrowe owoce, bogate w błonnik i witaminy, które są bogate w witaminę C i K. Istnieje wiele odmian jabłek (szacuje się, że nawet 10 tysięcy), niektóre z nich są słodsze, inne bardziej wytrawne w smaku, różnią się też konsystencją - od tych bardziej soczystych po bardzo miękkie. Jabłko to jeden z tych owoców, których możemy używać w kuchni zarówno do dań słodkich, jak i słonych. Jabłka możemy jeść na surowo (ze skórką lub bez), dusić, smażyć i zapiekać w piekarniku. Wystarczy wydrążyć jabłko i wypełnić jego środek płatkami owsianymi i domowym...

Masło

Masło

Masło to jeden z rodzajów jadalnego tłuszczu, który pozyskuje się ze śmietany mleka krowiego, koziego lub owczego. Prawdziwe masło to takie, które w swoim składzie zawiera minimum 80% tłuszczu pochodzenia mlecznego i nie posiada domieszek tłuszczów roślinnych. Najbardziej popularne gatunki to masło ekstra i śmietankowe. Pierwsze powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej, natomiast drugie z nieukwaszonej śmietanki. Pomimo tego, że w maśle znaleźć możemy przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą negatywnie wpływać np. na wzrost poziomu cholesterolu, specjaliści nie odradzają jego...

Mąka pszenna

Mąka pszenna

Mąka pszenna to rodzaj mąki otrzymywany z mielonego (o różnej grubości) ziarna pszenicy. Ten rodzaj mąki wykorzystywany jest w pieczeniu ciast, spodów tart, drożdżowych wypieków, pizzy i pieczywa. Dzięki sporej zawartości glutenu gwarantuje bowiem wyrastanie i elastyczność ciasta, co wpływa na jego walory smakowe. Niestety, z tego samego powodu (zawartości glutenu) nie powinna być spożywana przez osoby zmagające się z nietolerancją glutenu oraz nadwrażliwością i alergią na gluten. Mimo to mąka pszenna jest lekkostrawna, zawiera minerały oraz witaminy z grup B₁, B₂ oraz PP. Na rynku dostępne są...

Mąka z pszenicy durum

Mąka z pszenicy durum

Pszenica durum, z której produkowana jest mąka, to najtwardszy rodzaj pszenicy. Oprócz mąki używa się jej do wyrabiania makaronów oraz kaszy kuskus (która wprawdzie nazywana jest kaszą, ale bliżej jej do makaronu). Pszenica durum wywodzi się z terenów Bliskiego Wschodu i północnej Afryki, gdzie była uprawiana na samym początku. To jedna z roślin z najstarszym rodowodem, jeśli chodzi o uprawę przez człowieka. Wytwarzaną z niej mąkę nazywa się semoliną i w Europie używa głównie do produkcji makaronów. Jest tak ze względu na jej właściwości - zawiera dużo glutenu, substancji barwnikowych, ma twarde...

Mięta

Mięta

Mięta to roślina rosnąca na wysokość około 20-40 centymetrów o drobnych kwiatkach, intensywnie zielonych listkach oraz charakterystycznym, bardzo przyjemnym aromacie. Występuje w Europie, Azji i Afryce oraz pochodzi z rodziny roślin jasnowatych. Wykorzystywana jest zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce - wszystko dzięki swoim niezwykłym właściwościom. Przede wszystkim mięta ma doskonały wpływ na układ trawienny człowieka - poprawia apetyt, likwiduje kolki i wzdęcia, pomaga uporać się z niestrawnością. Co więcej, odnotowano, że mięta pomaga w leczeniu salmonelli, gronkowca i bakterii coli z uwagi...

Ser biały twarogowy

Ser biały twarogowy

Ser biały twarogowy zaliczany jest do typu serów świeżych. Jest wytwarzany z mleka krowiego, ma biały kolor i konsystencję z wyczuwalnymi grudkami. W zależności od zawartości tłuszczu możemy kupić ser tłusty, półtłusty lub chudy. Może mieć lekko kwaśny smak. Jest dobrym źródłem białka. Biały ser można wykorzystać w kuchni zarówno do dań słonych, jak i słodkich. W słodkiej postaci można stać się farszem do pierogów, naleśników i placków, a także posłużyć do przygotowania leniwych pierogów. Wtedy łączymy go z cukrem, miodem lub innymi słodzikami, a także wanilią, cynamonem i różnego rodzaju owocami....

Śmietana 34%

Śmietana 34%

Śmietana 34% jest produktem mlecznym, który powstaje w wyniku ukwaszania mleka czystymi kulturami maślarskimi (prowadzi to do zagęszczenia produktu). Następnie przeprowadza się pasteryzację uzyskanej śmietanki przez kilkanaście sekund w temperaturze 85°C, a potem homogenizuje się powstałą śmietanę. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu zaleca się sporadyczne używanie tego typu śmietany, ponieważ może niekorzystnie wpływać na poziom cholesterolu. Jej niewątpliwą zaletą jest jednak spora zawartość białka. W kuchni śmietanę 34% możemy wykorzystać do bardzo wielu potraw. Jest to bowiem produkt uniwersalny....

Wanilia

Wanilia

Wanilia najczęściej kojarzy nam się z gotowymi produktami - jak aromat, ekstrakt czy cukier z jej dodatkiem. Ten ostatni możemy zresztą sami przyrządzić w domu, mieszając wanilię ze zwykłym cukrem. Jednak najbardziej aromatyczna i najcenniejsza jest wanilia w laskach. To właśnie one najpełniej oddają waniliowy smak. Wykorzystuje się je głównie do przygotowania deserów, aromatyzowania ciast, lodów czy babeczek. Wanilii używa się także do przygotowania mleka roślinnego smakowego. Jednak jej subtelny smak sprawdzi się także w potrawach wytrawnych, np. jako element sosu do podania mięsa. Wanilię należy...

Borówki

Borówki

Cukier brązowy

Cukier brązowy

Jabłko

Jabłko

Masło

Masło

Mąka pszenna

Mąka pszenna

Mąka z pszenicy durum

Mąka z pszenicy durum

Mięta

Mięta

Ser biały twarogowy

Ser biały twarogowy

Śmietana 34%

Śmietana 34%

Wanilia

Wanilia

Składniki w zestawie

Borówki

Cukier brązowy

Jabłko

Masło

Mąka pszenna

Mąka z pszenicy durum

Mięta

Ser biały twarogowy

Śmietana 34%

Wanilia

Dodatkowe informacje

Przyprawy: jajko 2 szt. (2 os.) lub 4 szt. (4 os.), oliwa, sól

Akcesoria: wałek

Alergeny: gluten, laktoza

Sposób przygotowania

przygotowanie ciasta na makaron
  • Wymieszaj mąkę pszenną i z pszenicy durum (większe opakowanie, mniejsze posłuży do podsypywania) z 2 jajkami (4 dla w wersji dla 4 osób) oraz 1 łyżeczką (2 w wersji dla 4 osób) oliwy.
  • Przełóż na deskę, podsyp częścią mąki i wyrabiaj ciasto na jednolitą masę.
  • Zawiń ciasto folią spożywczą i odstaw na 25 minut.
karmelizowanie jabłka
  • Rozpuść 40 g brązowego cukru (80 g w wersji dla 4 osób) i 50 ml (100 ml w wersji dla 4 osób) wody na patelni, następnie podgrzewaj kilka minut na średnim ogniu, aby uzyskać konsystencję syropu.
  • W międzyczasie obierz jabłka, pokrój je na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i ułóż je na syropie z cukru. Karmelizuj około 4 minut z każdej ze stron.
  • Przetnij wanilię na pół i dodaj na patelnię razem ze śmietaną. Podgrzewaj 3-4 minuty.
wałkowanie ciasta na makaron
  • Rozwałkuj ciasto na makaron, podsypując je mąką, na drewnianej desce, na cienki placek.
  • Odetnij boki i posyp od środka mąką.
  • Zwiń ciasto w rulon i pokrój w paski a'la makaron tagliatelle.
gotowanie makaronu
  • Gotuj makaron 2-3 minut w lekko osolonej wodzie (od momentu doprowadzenia wody do wrzenia po wrzuceniu klusek).
podsmażanie białego sera na patelni
  • Rozpuść na małej patelni masło. Pokrusz ser i smaż go ok. minuty, dopraw brązowym cukrem, odstaw.
kluseczki z białym serem
  • Przerzuć ugotowany makaron do sosu, wymieszaj danie i przełóż na talerz.
  • Posyp je serem i udekoruj borówkami oraz listkami mięty.
Zobacz nasze plany