Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Kaszotto z kaszy pęczak z jarmużem i grillowanym serem halloumi

czas gotowania

35

liczba kalorii

535 kcal

rodzaj dania

wegetariańskie

trudność

ostrość

ocena 0/5

Kaszotto z kaszy pęczak z jarmużem i grillowanym serem halloumi
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

We włoskim risotto ryż zastępujemy polską, pyszną kaszą pęczak i co przygotowujemy? Kaszotto! Wegetariańskie, z dodatkiem buraków, jarmużu, smażonego sera halloumi oraz parmezanu i masła, które nadają temu daniu aksamitnej, kremowej konsystencji.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 535

białko: 28.3

węglowodany: 80.3

tłuszcze: 28.5

Składniki w zestawie

Burak gotowany

Burak gotowany

Wszystkie znane dziś odmiany buraka pochodzą od buraka dzikiego, który rośnie na Bliskim Wschodzie i w basenie Morza Śródziemnego. W Polsce jest on bardzo rozpowszechnioną rośliną uprawną i podstawą polskiego eksportu. Surowy burak jest bardzo zdrowy, ponieważ wyróżnia go niski indeks glikemiczny. Należy jednak pamiętać, że rośnie on w czasie gotowania lub pieczenia buraków. Wciąż jednak to warzywo bardzo bogate w witaminy i mikroelementy, które warto jeść każdego dnia. Buraki są bogate w potas, magnez, fosfor, miedź, fluor, cynk, a także żelazo (dzięki któremu pomaga w walce z niedokrwistością)....

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Jarmuż

Jarmuż

To roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych, która wykorzystywana jest od starożytności jako roślina ozdobna oraz jadalna. Posiada zielone lub fioletowe liście, które układają się w kształt rozety i charakteryzują się pofałdowaną, kędzierzawą budową.  Największe uprawy jarmużu znajdują się w środkowej i północnej Europie oraz Ameryce Północnej i Azji.Jarmuż jest produktem bardzo zdrowym. W jego składzie znajdują się między innymi silne przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a...

Kasza pęczak

Kasza pęczak

Kasza pęczak to jedna z najmniej przetworzonych kasz jęczmiennych. Uzyskuje się ją ze zdrowych ziaren jęczmienia, a jak wiadomo pierwotne produkty, poddane minimalnej obróbce przemysłowej, mają najwięcej wartości odżywczych. Dzięki temu w produkcie tym znajdziemy sporo witaminy E oraz kwasu foliowego, bez którego mózg i układ nerwowy nie działają prawidłowo. Kasza pęczak jest więc produktem, który powinien znaleźć się w diecie przyszłych matek. Ponadto kasza ta to źródło witaminy B1 i B6 i bardzo cennej witaminy PP (niacyna) oraz pierwiastków: żelaza, potasu, magnezu, cynku i innych śladowych minerałów....

Masło

Masło

Masło to jeden z rodzajów jadalnego tłuszczu, który pozyskuje się ze śmietany mleka krowiego, koziego lub owczego. Prawdziwe masło to takie, które w swoim składzie zawiera minimum 80% tłuszczu pochodzenia mlecznego i nie posiada domieszek tłuszczów roślinnych. Najbardziej popularne gatunki to masło ekstra i śmietankowe. Pierwsze powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej, natomiast drugie z nieukwaszonej śmietanki. Pomimo tego, że w maśle znaleźć możemy przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą negatywnie wpływać np. na wzrost poziomu cholesterolu, specjaliści nie odradzają jego...

Parmezan

Parmezan

Parmezan to jeden z najpopularniejszych serów, który ma swoich zwolenników na całym świecie. Jest to ser twardy typu podpuszczkowego wytwarzany z krowiego mleka, leżakujący w solance. Pochodzi z północnych Włoch, z regionu Emilia-Romania. Parmezan to ser o typowo ziarnistej konsystencji, słomkowożółtego koloru, ma charakterystyczny, bardzo pikantny, lecz dojrzały i przyjemny smak i zapach. Co bardzo ważne, parmezan istnieje na rynku w trzech kategoriach wiekowych i co za tym idzie – cenowych. Jedna z nich to ser świeży, dojrzewający zaledwie rok. Drugą kategorią są sery vecchio, czyli starsze,...

Rozmaryn

Rozmaryn

Rozmaryn to przyprawa pozyskiwana z gatunku krzewu o tej samej nazwie. Jest to roślina należąca do rodziny jasnotowatych. Występuje w stanie dzikim w rejonie Morza Śródziemnego. Uprawiana jest jednak w wielu krajach świata. Obecnie do największych producentów należą Francja, Hiszpania, Włochy, Grecja i Meksyk. Co ciekawe rozmaryn był znany i wykorzystywany już w starożytności. Rozmaryn rośnie w formie krzewów (wiecznie zielonych) o wysokości do 2 metrów. Przyprawa ta ma charakterystyczny silny smak, lekko sosnowy, trochę słodszy od mięty, z lekką nutą imbiru. Smak rozmarynu doskonale komponuje...

Ser halloumi

Ser halloumi

Ser halloumi to tradycyjny ser pochodzący z Cypru, który wytwarzany jest wyłącznie z mleka owczego albo z mieszanki trzech rodzajów mleka: koziego, krowiego i owczego. Charakteryzuje się elastyczną, zwartą konsystencją, jest półtwardy i ma biały kolor. Jest głównym towarem eksportowym Cypru, często używa się go w kuchni greckiej i tureckiej, ale jest też popularny w Europie zachodniej oraz w Stanach Zjednoczonych. Ser ten może być bardzo długo przechowywany bez utraty swoich właściwości. Składa się w dużej mierze z białka i tłuszczu, a także z wody i niewielkich ilości soli. Ser halloumi ma zwartą...

Szalotka

Szalotka

Szalotka, a właściwie czosnek askaloński, to gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych pochodzący z Bliskiego Wschodu. Rośnie w pęczkach małych bulw i choć jest rodzajem cebuli, to wyglądem przypomina czosnek i ma też podobny do niego smak. Szalotka jest ceniona za łagodny smak, najłagodniejszy ze wszystkich warzyw cebulowych. W kuchni może znaleźć szerokie zastosowanie, ponieważ doskonale smakuje zarówno surowa, jak i pieczona, smażona lub duszona. Możemy ją dodawać do kanapek, surówek, twarogów, a także sosów. Warto zastosować ją do dań z woka i zup. Sporo osób marynuje szalotkę, otrzymując...

Burak gotowany

Burak gotowany

Czosnek

Czosnek

Jarmuż

Jarmuż

Kasza pęczak

Kasza pęczak

Masło

Masło

Parmezan

Parmezan

Rozmaryn

Rozmaryn

Ser halloumi

Ser halloumi

Szalotka

Szalotka

Składniki w zestawie

Burak gotowany

Czosnek

Jarmuż

Kasza pęczak

Masło

Parmezan

Rozmaryn

Ser halloumi

Szalotka

Dodatkowe informacje

Przyprawy: Sól, Pieprz, Oliwa

Akcesoria: 2 patelnie, chochelka

Alergeny: Gluten, laktoza

Sposób przygotowania

gotowanie pęczaku
  • Zagotuj w garnku ok. 1,2-1,5 litra wody (będzie potrzebna do podlewania kaszotta).
  • Pokrój drobno szalotkę i czosnek.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż na niej szalotkę oraz czosnek (ok. 1-2 minut). Dopraw delikatnie solą i pieprzem, dodaj rozmaryn (całe gałązki).
gotowanie pęczaku
  • Kaszę opłucz pod bieżącą wodą i odsącz.
  • Dodaj ją do przesmażonych warzyw na patelni (nie wyciągaj rozmarynu). Wymieszaj.
przygotowanie kaszotto
  • Zacznij dolewać wodę na patelnię, aby kasza zmiękła i ugotowała się.
  • Co kilka minut, kiedy kaszotto wchłonie wodę, dolewaj kolejną chochlę (łącznie ok. 1,2 litra) i mieszaj.
grillowanie sera halloumi
  • Buraki i ser halloumi pokrój w kostkę.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i smaż halloumi, aż zbrązowieje (kilka minut). Przełóż ser na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Na tej samej patelni przesmaż buraki, około 2 minuty. Dodaj do nich jarmuż i duś razem około 3-4 minuty. Dopraw na koniec solą i pieprzem.
kaszotto z burakiem i serem halloumi
  • Kiedy kasza będzie miękka, zdejmij z patelni gałązki rozmarynu, dodaj masło, parmezan, połowę usmażonych buraków z jarmużem oraz ser halloumi (kilka kostek zostaw do dekoracji).
  • W razie potrzeby - jeszcze raz dopraw.
doprawianie kaszotta
  • Kaszotto wyłóż na głębokie talerze, posyp wierzch pozostałymi burakami i jarmużem oraz serem halloumi.
Zobacz nasze plany