Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Kalafior zapiekany z sosem serowym z sałatką z pomidorów i winegretem ziołowym

czas gotowania

50

liczba kalorii

675 kcal

rodzaj dania

wegetariańskie

trudność

ostrość

ocena 0/5

Kalafior zapiekany z sosem serowym z sałatką z pomidorów i winegretem ziołowym
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Kalafior to lekkostrawne i niskokaloryczne warzywo, które warto jeść jak najczęściej, ponieważ wyróżnia się korzystnymi właściwościami zdrowotnymi. Jest bogaty w błonnik, potas, wapń, magnez oraz wiele innych mikroelementów. Na dodatek świetnie komponuje się z sosem z sera pleśniowego i parmezanem, a po zapieczeniu nabiera wyjątkowego smaku i aromatu!

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 675

białko: 32

węglowodany: 54

tłuszcze: 15

Składniki w zestawie

Bazylia zielona

Bazylia zielona

Bazylia to roślina, która w przeszłości występowała dziko na terenie północnej Afryki (wieńce uplecione z bazylii odnaleziono nawet w piramidach egipskich ) i w Indiach. Dziś to gatunek uprawiany niemalże na całym świecie. W Polsce jest ziołem znanym od XVI wieku, początkowo była uprawiana jedynie w donicach, w oranżeriach. Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa "basileus", które oznaczało króla.Bazylia jest ceniona głównie za swój niepowtarzalny smak i aromat, bez którego nie może obyć się większość dań kuchni włoskiej. Jest głównym składnikiem sosu pesto. Świeże liście można dodatkowo stosować...

Cytryna

Cytryna

Cytryna to jeden z najpopularniejszych owoców cytrusowych. Rośnie na drzewach w krajach basenu Morza Śródziemnego. Cytryna jest żółtym owocem o owalnym kształcie, który posiada dość grubą, aromatyczną skórkę oraz soczysty miąższ o bardzo kwaśnym smaku. Spożywanie cytryn ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ w składzie tego owocu znajdziemy sporo witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny. Skórka cytryny ma właściwości antyseptyczne. Sok z cytryny to doskonały lek na objawy przeziębienia. Cytryna jest...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Kalafior

Kalafior

Większość z nas kojarzy to warzywo z dzieciństwa - koniecznie w zestawie podsmażaną bułką tartą i masłem. Kalafiora można jednak przyrządzić na dużo więcej sposób. Na dodatek jest bardzo zdrowym warzywem dlatego warto zapewnić mu stałe miejsce w menu.Kalafiory pochodzą z Cypru, dlatego na samym początku były nazywane kapustą cypryjską. Były znane już w starożytnym Rzymie oraz Grecji. W Polsce ich pierwsze uprawy przypadły na przełom XVI i XVII wieku, prawdopodobnie na polskie ziemie sprowadziła kalafiory królowa Bona Sforza (choć podobno kalafiory zdarzało się już jeść nawet królowi Władysławowi...

Koperek

Koperek

Koperek to zwyczajowa nazwa kopru ogrodowego, czyli rośliny należącej do rodziny selerowatych. Pochodzi prawdopodobnie z południowo-zachodniej Azji. Obecnie nie występuje już w stanie dzikim, jedynie w uprawie i jest uprawiany na całym świecie. Koperek to jedno z bardzo aromatycznych warzyw, które znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Korzystamy przede wszystkim z pierzastych, nitkowatych liści, choć wykorzystuje się także łodygę (np. w procesie kiszenia ogórków). Najlepiej korzystać ze świeżych roślin, ponieważ mają najwięcej pożądanych przez nas właściwości. Świeże liście koperku wykorzystywane...

Natka pietruszki

Natka pietruszki

Pietruszka jest gatunkiem rośliny dwuletniej z selerowatych. Ma charakterystyczne małe listki o intensywnym zapachu i ciemnozielonym kolorze. Liście te, czyli natka pietruszki, to skarbnica zdrowia oraz doskonała przyprawa, która znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Niewielkie, ciemnozielone listki zawierają substancje takie jak beta karoten, witaminę A, potas, wapń, fosfor, magnez, sód, witaminy z grupy B oraz błonnik. Należy zwrócić uwagę na to, że nać pietruszki zawiera o wiele więcej witaminy C niż cytrusy czy papryka czerwona. Natka należy do ziół oczyszczających nerki i drogi...

Parmezan

Parmezan

Parmezan to jeden z najpopularniejszych serów, który ma swoich zwolenników na całym świecie. Jest to ser twardy typu podpuszczkowego wytwarzany z krowiego mleka, leżakujący w solance. Pochodzi z północnych Włoch, z regionu Emilia-Romania. Parmezan to ser o typowo ziarnistej konsystencji, słomkowożółtego koloru, ma charakterystyczny, bardzo pikantny, lecz dojrzały i przyjemny smak i zapach. Co bardzo ważne, parmezan istnieje na rynku w trzech kategoriach wiekowych i co za tym idzie – cenowych. Jedna z nich to ser świeży, dojrzewający zaledwie rok. Drugą kategorią są sery vecchio, czyli starsze,...

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe to odmiana tradycyjnych pomidorów, które różnią się od nich przede wszystkim rozmiarem. Dojrzałe owoce pomidorów koktajlowych nie mają więcej niż 3-4 centymetry. To niezwykle smakowite warzywa, które cechują się intensywnym smakiem oraz aromatem. Pomidory koktajlowe dostępne są w wielu odmianach, wśród których wymienić możemy pomidory żółte, pomarańczowe a nawet czarne. W Polsce wciąż jednak najpopularniejsze są te czerwone. W tych niewielkich pomidorkach znajdziemy wiele cennych dla zdrowia substancji i witamin. Są to między innymi witaminy C, E, PP i K oraz cenne mikro- i...

Roszponka

Roszponka

O roszponce wspominał już w 1597 roku brytyjski botanik John Gerard w swoich zapiskach. Jednak swoją popularność zawdzięcza ona królewskiemu ogrodnikowi króla Francji - Ludwika XIV. Roszponka popularnie uznawana jest za sałatę, jednak nie należy do rodziny sałat, a rodziny kozłkowatych. W Polsce dawniej traktowana była jako chwast. Obecnie uprawiana jest w wielu krajach świata, w tym w Polsce. Roszponka, nazywana również roszpunką i rapotynką, jest rośliną o niewielkich, ciemnozielonych listkach o okrągłych listkach. Zawiera dużo olejków eterycznych, dlatego też ma wyczuwalną, orzechową nutę w...

Ser pleśniowy blue

Ser pleśniowy blue

Ser pleśniowy blue to ser o bardzo wyrazistej, niebieskiej pleśni. Ma kruchy i lekko kremowy miąższ. Jego charakterystyczny, ostry aromat ma swoich wielbicieli. Powstaje na bazie mleka krowiego, owczego lub koziego. Dodaje się do niego grzyby o nazwie Penicillium, które są odpowiedzialne za kolor pleśni tego sera. Sery tego typu powinny dojrzewać w miejscach o stałej temperaturze powietrza. Uważa się, że pierwszy tego typu ser powstał przypadkowo - spleśniał inny ser zbyt długo pozostawiony w jaskini. Ten rodzaj sera ma bardzo wyrazisty, lekko słony smak. Świetnie łączy się z pomidorami, cukinią...

Śmietana 34%

Śmietana 34%

Śmietana 34% jest produktem mlecznym, który powstaje w wyniku ukwaszania mleka czystymi kulturami maślarskimi (prowadzi to do zagęszczenia produktu). Następnie przeprowadza się pasteryzację uzyskanej śmietanki przez kilkanaście sekund w temperaturze 85°C, a potem homogenizuje się powstałą śmietanę. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu zaleca się sporadyczne używanie tego typu śmietany, ponieważ może niekorzystnie wpływać na poziom cholesterolu. Jej niewątpliwą zaletą jest jednak spora zawartość białka. W kuchni śmietanę 34% możemy wykorzystać do bardzo wielu potraw. Jest to bowiem produkt uniwersalny....

Ziarno słonecznika

Ziarno słonecznika

Pestki słonecznika to niewielkie ziarenka, które otoczone są niejadalną, czarno-szarą skorupką. Po wyłuskaniu są to białe, podłużne i płaskie nasionka o lekko orzechowym, słodkim smaku. Młode pestki słonecznika są wręcz lekko słodkie w smaku, a ziarenka są miękkie. Wraz z upływem czasu twardnieją i tracą słodką nutę. Pestki słonecznika doskonale smakują na surowo, jako zdrowa przekąska i stanowią dobrą alternatywę np. dla chipsów. Mogą być również poddawane procesowi prażenia i solenia, co intensyfikuje ich smak, ale niestety pozbawia części wartościowych składników. Pestki słonecznika możemy...

Bazylia zielona

Bazylia zielona

Cytryna

Cytryna

Czosnek

Czosnek

Kalafior

Kalafior

Koperek

Koperek

Natka pietruszki

Natka pietruszki

Parmezan

Parmezan

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe

Roszponka

Roszponka

Ser pleśniowy blue

Ser pleśniowy blue

Śmietana 34%

Śmietana 34%

Ziarno słonecznika

Ziarno słonecznika

Składniki w zestawie

Bazylia zielona

Cytryna

Czosnek

Kalafior

Koperek

Natka pietruszki

Parmezan

Pomidory koktajlowe

Roszponka

Ser pleśniowy blue

Śmietana 34%

Ziarno słonecznika

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, olej, oliwa

Akcesoria: patelnia grilowa, naczynie do zapiekania

Alergeny: laktoza

Sposób przygotowania

zapiekanie kalafiora
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C, przygotuj patelnię grillową i zwykłą.
  • Pokrój kalafiora na plastry grubości 3 cm, dopraw je pieprzem, solą i skrop olejem. Smaż je na rozgrzanej patelni grillowej, ok. 5 minut z każdej ze stron.
  • Następnie przełóż je do naczynia do zapiekania i odstaw na bok.
przygotowanie sosu do kalafiora
  • Obierz czosnek i pokrój go w plastry. Podsmaż go na oliwie, na patelni 1 minutę. Pokrusz ser pleśniowy.
  • Dodaj do czosnku śmietanę i pokruszony ser, podsmażaj i redukuj ok. 2 minut (na dużym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje). Dopraw pieprzem.
  • Tak przygotowanym sosem zalej kalafiora w naczyniu i posyp całość parmezanem. Zapiekaj 25 minut w 180°C.
przyprawy do kalafiora
  • Przed rozpoczęciem gotowania Pokrój drobno zioła: bazylię, natkę pietruszki i koperek. Na suchej patelni podpraż ziarna słonecznika, a następnie je posiekaj.
  • Sparz cytrynę we wrzącej wodzie, zetrzyj skórkę i wymieszaj z ziołami oraz słonecznikiem.
  • Na koniec dodaj 60 ml (120 ml w porcji dla 4 osób) oliwy, dopraw solą i pieprzem oraz dokładnie wymieszaj.
krojenie pomidorków koktajlowych
  • Pokrój pomidory koktajlowe na pół.
sałatka z pomidorkami koktajlowymi
  • Przełóż roszponkę na talerz, ułóż na niej pomidory i polej je 2/3 przygotowanego wcześniej sosu winegret z ziołami.
zapiekany kalafior
  • Wyjmij zapiekanego kalafiora z piekarnika, polej go pozostałą częścią winegretu. Podawaj kalafiora razem z sałatką.
Zobacz nasze plany