Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Jarmuż - jedz na zdrowie!

Martyna Lutkiewicz Porady 13.06.2017
Jarmuż - jedz na zdrowie!

Jest bliskim krewnym kapusty, ma długie pomarszczone liście ciemnozielonego koloru i mnóstwo witamin oraz minerałów. Znany od czasów starożytnych, w średniowieczu był jednym z najpopularniejszych warzyw w Europie. Jego popularność później zmalała, ale na szczęście od kilku lat znowu coraz częściej gości na talerzach.

Właściwości jarmużu

Jarmuż to odmiana kapusty o pomarszczonych, długich liściach - był uprawiany już w starożytnej Grecji w IV wieku p.n.e. Najbardziej znana w Polsce odmiana jarmużu ma ciemnozielone liście, ale możemy też spotkać gatunki o kolorze jasnozielonym czy fioletowym. Jarmuż jest bardzo bogaty w przeciwutleniacze (które spowalniają proces utleniania substancji, a co za tym idzie, uważane są za pomocne w zapobieganiu nowotworom czy chorobie niedokrwiennej serca) i wykazuje właściwości przeciwzapalne. Jarmuż traci dużą część tych właściwości, gdy jest długo gotowany, więc warto jeść go na surowo albo poddawać krótkiej obróbce.

Jarmuż jest również bogaty w witaminę K, potas (odpowiedzialny za udrażnianie naczyń krwionośnych naszego organizmu), witaminę C i wapń. Jest również polecany osobom cierpiącym na anemię, ponieważ jest doskonałym źródłem żelaza, które jest jednym z mikroelementów niezbędnych do życia. Jego niedobór może powodować niedokrwistość, bóle głowy, zmęczenie, zadyszkę czy szybsze bicie serca

Jarmuż na śniadanie, obiad i kolację

Jarmuż jest warzywem wielofunkcyjnym i można go z powodzeniem wykorzystać w kuchni na śniadanie, obiad i kolację! Rano możemy dodać go do zdrowego smoothie, aby dostarczyć organizmowi od rana potrzebne witaminy i mikroelementy. Połączenie bananów, truskawek i jarmużu jest naszym ulubionym - kolor tego zielonego smoothie może i nie jest zachęcający, ale smak wynagradza wszystko! Na obiad jarmuż możemy udusić i podać jako dodatek do mięs i ryb. Możemy również połączyć go w zupie z krem z innymi, sezonowymi warzywami. Wieczorem jarmuż z powodzeniem zastąpi wysokokaloryczne przekąski. Wystarczy porwać go na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, a następnie piec w piekarniku przez około 10 minut. Warto przygotować sporą porcję, bo chipsy z jarmużu znikają w oka mgnieniu...

Martyna Lutkiewicz
Martyna Lutkiewicz Założycielka MrChef, podróżniczka
Jako mama trójki dzieci chcę, aby MrChef był odpowiedzią na potrzeby ludzi podobnych do mnie, łączących wiele obowiązków. Uwielbiam podróże i chcę, aby kulinarne wpływy (jak amerykańskie burgery, węgierskie langosze czy azjatyckie curry) znajdowały odzwierciedlenie w menu.

Polecane przepisy

Inne artykuły

Co jedzą studenci?

04.10.2017

Parówki gotowane w czajniku elektrycznym, chleb z keczupem i zupki z proszku - to zwykle tak wyobrażamy sobie dietę studentów. Dorzućmy do tego pizzę zamawianą o 2 w nocy, częste pomijanie posiłków (kto by pamiętał o śniadaniu, skoro dopiero co człowiek wstał, a zajęcia trwają od 5 minut) i używanie całej gamy niezdrowych produktów. Czy faktycznie tak wygląda studenckie żywienie i co można zrobić, żeby było zdrowiej, ale wciąż smacznie i wygodnie?

więcej
Gromadka dzieci - jak radzę sobie na co dzień

09.06.2017

Bycie mamą to praca na pełen etat - to wie każda mama. Byciemamą trójki dzieci i pieska to niemalże wyczyn kaskaderski. A zatem - jaksprostać oczekiwaniom wszystkich domowników? Jak sprawić, żeby każdy czuło siętak samo kochane? Nie było głodne, miało czyste i uprasowane ubranka, zabawkidostosowane do wieku, odpowiednią ilość ruchu i zdrowe pełnowartościowe posiłki?Do wszystkiego potrzeba czasu. Jak więc udaje mi się go znaleźć? Kluczem dowszystkiego jest organizacja. 

więcej