Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Gulasz libański z ciecierzycą

czas gotowania

30

liczba kalorii

295 kcal

rodzaj dania

wegetariańskie

trudność

ostrość

ocena 0/5

Gulasz libański z ciecierzycą
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Ten bliskowschodni gulasz zawdzięcza swój niepowtarzalny smak dodanym do niego przyprawom z torebki smaku MrChef - w środku kryje się kumin, kolendra, a nawet… cynamon!

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 295

białko: 13

węglowodany: 35

tłuszcze: 4

Składniki w zestawie

Bakłażan

Bakłażan

Bakłażan, nazywany również oberżyną, należy do rodziny psiankowatych, czyli tej samej, do której należą ziemniaki, pomidory czy tytoń. W zależności od odmiany bakłażany występują w różnych kształtach i kolorach. Najczęściej są podłużne i gruszkowate o charakterystycznej ciemno-fioletowej skórce. Jednak znajdziemy też bakłażany owalne czy kuliste, w kolorze białym, zielonym, jasno fioletowym oraz brunatnym. Bakłażan pochodzi z Indii i jest bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej oraz arabskiej. Jest świetnym źródłem potasu, wapnia czy magnezu oraz witamin A i C. Sam w sobie zawiera niewiele...

Cebula

Cebula

Cieciorka

Cieciorka

Cieciorka, czyli inaczej ciecierzyca lub groch włoski, to roślina, której walory smakowe oraz właściwości zdrowotne od dawna docenianie są w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego i Bliskiego Wschodu. W kuchni używa się niewielkich, żółtych ziarenek, które charakteryzują się neutralnym, pasującym do wielu potraw, smakiem. W kuchni arabskiej ciecierzycę wykorzystuje się do przyrządzenia słynnych falafeli czy hummusu, czyli tradycyjnej pasty z dodatkiem tahini i czosnku do smarowania pieczywa. W Egipcie nasiona ciecierzycy traktowane są jako afrodyzjak, ponieważ działają silnie pobudzająco. To...

Cukier brązowy

Cukier brązowy

Cukier brązowy, nazywany również cukrem trzcinowym, z racji tego, że produkowany jest z trzciny cukrowej, najczęściej spotykany jest w postaci nierafinowanej. Charakteryzuje go brązowa barwa (od jasnej do ciemnej), nieco większe od cukru białego kryształki oraz słodki smak. Cukier brązowy uznawany jest za zdrowszy od buraczanego cukru białego. Dzieje się tak dlatego, że zaniechanie procesu rafinowania pozwala ocaleć cennym składnikom mineralnym. Dzięki temu w cukrze brązowym znajdziemy nie tylko sacharozę ale również żelazo, magnez, potas, wapń. Cukier ten doskonale rozpuszcza się w wodzie, może...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Kolendra

Kolendra

Kolendra to roślina wykorzystywana jako przyprawa, która pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu i południowej Europy, ale od tysiącleci znana jest także w Azji. Jej nazwa wywodzi się z greckiego słowa coris – gryźć, ponieważ starożytnym zapach jej liści kojarzył się w wonią insekta. W kuchni zarówno naszego kraju, jak i innych krajów świata, wykorzystuje się zarówno nasiona, jak i liście tej rośliny. Warto jednak skupić się na liściach kolendry, które wciąż wydają się być przyprawą nieco niedocenianą. Tymczasem ma ona naprawdę wiele zastosowań. Liście kolendry doskonale komponują się z wieloma...

Mąka ziemniaczana

Mąka ziemniaczana

Mąka ziemniaczana to bezglutenowy rodzaj mąki wytwarzany z krochmalu ziemniaczanego, znana jest również jako skrobia ziemniaczana. Co ciekawe, jest wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale i w kosmetyce (doskonale sprawdza się jako produkt matujący w pudrach i kremach matujących). Mąka ziemniaczana jest czasem polecana na kłopoty żołądkowe albo z trawieniem - kisiel z mąki i wody ma działać osłonnie na żołądek i jelita. Mąkę ziemniaczaną zwykle wykorzystuje się w kuchni w dwojaki sposób - służy do zagęszczania sosów i zup albo jest dodatkiem do ciast na różnego rodzaju kluski. Kluski śląskie przygotowuje...

Mieszanka przypraw MrChef

Mieszanka przypraw MrChef

Mieszanka przypraw MrChef to nasza unikatowa torebka z przyprawami w dokładnie odmierzonych porcjach. Rodzaj przypraw oraz ich proporcje ustala szef kuchni MrChef - Tobiasz Herman. Są one dopasowane do proponowanych przez nas dań i sprawiają, że ich smak jest wyjątkowy. Na karcie przepisu znajdziesz informację o tym, jakie składniki wykorzystaliśmy do stworzenia mieszanki przypraw MrChef, jednak pozwalamy sobie na szczyptę tajemnicy i nie zdradzamy ich dokładnej proporcji. Nawet jeśli będziesz próbować tych przypraw po raz pierwszy - zaufaj nam i dodaj je do przygotowywanej potrawy, zadbaliśmy...

Pomidor

Pomidor

Pomidor to gatunek rośliny z rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej lub Środkowej. Do Europy dotarł po 1492 roku, a więc po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Jego jadalną częścią są owoce, które rosną na wysokich, pnących się krzewach o charakterystycznym, przyjemnym zapachu liści. Pomidory nie sprawiają dużych problemów w uprawie, dlatego można je hodować choćby na balkonie, pamiętając jednak o odpowiednim nawodnieniu i powierzchni do wzrostu. Pomidor to soczyste warzywo o doskonałym smaku oraz aromacie. Doskonale smakuje na surowo jako składnik sałatek czy kanapek, jak...

Bakłażan

Bakłażan

Cebula

Cebula

Cieciorka

Cieciorka

Cukier brązowy

Cukier brązowy

Czosnek

Czosnek

Kolendra

Kolendra

Mąka ziemniaczana

Mąka ziemniaczana

Mieszanka przypraw MrChef

Mieszanka przypraw MrChef

Pomidor

Pomidor

Składniki w zestawie

Bakłażan

Cebula

Cieciorka

Cukier brązowy

Czosnek

Kolendra

Mąka ziemniaczana

Mieszanka przypraw MrChef

Pomidor

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, olej

Akcesoria: patelnia

Alergeny: brak

Sposób przygotowania

krojenie warzyw
  • Obierz cebulę i pokrój w piórka (cienkie plastry). 
  • Obierz czosnek i pokrój w plastry, a bakłażana w kostkę.
smażenie bakłażana
  • Rozgrzej 1-2 łyżki oliwy na patelni (4 łyżki w wersji dla 4 osób). 
  • Podsmażaj 2 minuty cebulę i czosnek. 
  • Następnie dodaj bakłażana i smaż ok. 5 minut.
smażenie bakłażana z ciecierzycą
  • Odcedź ciecierzycę i opłucz, dodaj do warzyw na patelni, dosyp przyprawy z torebki smaku MrChef, smaż 3 minuty.
smażenie warzyw
  • W międzyczasie pokrój pomidora w kostkę. 
  • Dodaj go na patelnię, wlej 50 ml wody (100 ml w wersji dla 4 osób) i smaż 5 minut, mieszając.
przygotowanie sosu
  • Na koniec rozrób mąkę ziemniaczaną z 50 ml wody i wlej do gulaszu, dopraw solą i pieprzem oraz brązowym cukrem, dokładnie wymieszaj, duś 3-4 minuty.
serwowanie gulaszu
  • Przełóż gulasz do misek, dekoruj danie listkami kolendry.
Zobacz nasze plany