Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Gnocchi z ziołowym pesto i kurkami

czas gotowania

25

liczba kalorii

585 kcal

rodzaj dania

wegetariańskie

trudność

ostrość

ocena 0/5

Gnocchi z ziołowym pesto i kurkami
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Gnocchi to włoscy kuzyni polskich kopytek. Te puszyste kluseczki z ziemniaków świetnie smakują z sezonowym dodatkiem, czyli kurkami, a cały smak dania podkręca świeżo miksowane pesto z różnych ziół i parmezanem.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 585

białko: 15

węglowodany: 88

tłuszcze: 17

Składniki w zestawie

Gnocchi

Gnocchi

Kurki

Kurki

Masło

Masło

Masło to jeden z rodzajów jadalnego tłuszczu, który pozyskuje się ze śmietany mleka krowiego, koziego lub owczego. Prawdziwe masło to takie, które w swoim składzie zawiera minimum 80% tłuszczu pochodzenia mlecznego i nie posiada domieszek tłuszczów roślinnych. Najbardziej popularne gatunki to masło ekstra i śmietankowe. Pierwsze powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej, natomiast drugie z nieukwaszonej śmietanki. Pomimo tego, że w maśle znaleźć możemy przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą negatywnie wpływać np. na wzrost poziomu cholesterolu, specjaliści nie odradzają jego...

Parmezan

Parmezan

Parmezan to jeden z najpopularniejszych serów, który ma swoich zwolenników na całym świecie. Jest to ser twardy typu podpuszczkowego wytwarzany z krowiego mleka, leżakujący w solance. Pochodzi z północnych Włoch, z regionu Emilia-Romania. Parmezan to ser o typowo ziarnistej konsystencji, słomkowożółtego koloru, ma charakterystyczny, bardzo pikantny, lecz dojrzały i przyjemny smak i zapach. Co bardzo ważne, parmezan istnieje na rynku w trzech kategoriach wiekowych i co za tym idzie – cenowych. Jedna z nich to ser świeży, dojrzewający zaledwie rok. Drugą kategorią są sery vecchio, czyli starsze,...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Ziarno słonecznika

Ziarno słonecznika

Pestki słonecznika to niewielkie ziarenka, które otoczone są niejadalną, czarno-szarą skorupką. Po wyłuskaniu są to białe, podłużne i płaskie nasionka o lekko orzechowym, słodkim smaku. Młode pestki słonecznika są wręcz lekko słodkie w smaku, a ziarenka są miękkie. Wraz z upływem czasu twardnieją i tracą słodką nutę. Pestki słonecznika doskonale smakują na surowo, jako zdrowa przekąska i stanowią dobrą alternatywę np. dla chipsów. Mogą być również poddawane procesowi prażenia i solenia, co intensyfikuje ich smak, ale niestety pozbawia części wartościowych składników. Pestki słonecznika możemy...

Bazylia zielona

Bazylia zielona

Bazylia to roślina, która w przeszłości występowała dziko na terenie północnej Afryki (wieńce uplecione z bazylii odnaleziono nawet w piramidach egipskich ) i w Indiach. Dziś to gatunek uprawiany niemalże na całym świecie. W Polsce jest ziołem znanym od XVI wieku, początkowo była uprawiana jedynie w donicach, w oranżeriach. Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa "basileus", które oznaczało króla.Bazylia jest ceniona głównie za swój niepowtarzalny smak i aromat, bez którego nie może obyć się większość dań kuchni włoskiej. Jest głównym składnikiem sosu pesto. Świeże liście można dodatkowo stosować...

Natka pietruszki

Natka pietruszki

Pietruszka jest gatunkiem rośliny dwuletniej z selerowatych. Ma charakterystyczne małe listki o intensywnym zapachu i ciemnozielonym kolorze. Liście te, czyli natka pietruszki, to skarbnica zdrowia oraz doskonała przyprawa, która znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Niewielkie, ciemnozielone listki zawierają substancje takie jak beta karoten, witaminę A, potas, wapń, fosfor, magnez, sód, witaminy z grupy B oraz błonnik. Należy zwrócić uwagę na to, że nać pietruszki zawiera o wiele więcej witaminy C niż cytrusy czy papryka czerwona. Natka należy do ziół oczyszczających nerki i drogi...

Gnocchi

Gnocchi

Kurki

Kurki

Masło

Masło

Parmezan

Parmezan

Czosnek

Czosnek

Ziarno słonecznika

Ziarno słonecznika

Bazylia zielona

Bazylia zielona

Natka pietruszki

Natka pietruszki

Składniki w zestawie

Gnocchi

Kurki

Masło

Parmezan

Czosnek

Ziarno słonecznika

Bazylia zielona

Natka pietruszki

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, oliwa

Akcesoria: patelnia, blender, garnek

Alergeny: laktoza

Sposób przygotowania

przygotowanie składników do dania
  • Zagotuj ok. 1,5 l wody w dużym garnku (3 l w wersji dla 4 osób), posól. 
  • Przygotuj wszystkie składniki w osobnych pojemnikach, umyj i osusz warzywa.
oczyszczanie kurek
  • Oczyść kurki (pędzelkiem albo lekko zwilżonym ręcznikiem papierowym). 
  • Podpraż słonecznik na suchej patelni - ok. 2-3 minut. Przełóż go do wysokiego pojemnika.
przygotowanie pesto z bazylii
  • Dodaj do słonecznika natkę pietruszki, bazylię, 100 ml oliwy (200 ml w wersji dla 4 osób) i zmiksuj na jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Wrzuć gnocchi do osolonej, wrzącej wody, gotuj 2-3 minuty.
smażenie kurek
  • Rozpuść na patelni masło z 2 łyżkami oliwy (4 łyżki w wersji dla 4 osób) i smaż kurki 3-4 minuty. Pokrój czosnek w plastry i dorzuć do kurek, smaż jeszcze 2 minuty, dopraw delikatnie solą i pieprzem.
smażenie kurek z gnocchi
  • Dodaj na patelnię gnocchi i zmiksowane wcześniej pesto, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
wykładanie dania na talerze
  • Wyłóż gnocchi na talerz, posyp wierzch parmezanem.
Zobacz nasze plany