Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Gnocchi z sosem szpinakowym i sosem bałkańskim

czas gotowania

50

liczba kalorii

1075 kcal

rodzaj dania

wegetariańskie

trudność

ostrość

ocena 0/5

Gnocchi z sosem szpinakowym i sosem bałkańskim
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Gnocchi to jedno z narodowych dań Włochów, które powstaje z ziemniaków - w Polsce w podobny sposób powstają kopytka. Nasze gnocchi mają w cieście czarnuszkę, a na talerzu lądują z sosem szpinakowym!

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 1075

białko: 27.42

węglowodany: 112.2

tłuszcze: 58.2

Składniki w zestawie

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Mąka pszenna

Mąka pszenna

Mąka pszenna to rodzaj mąki otrzymywany z mielonego (o różnej grubości) ziarna pszenicy. Ten rodzaj mąki wykorzystywany jest w pieczeniu ciast, spodów tart, drożdżowych wypieków, pizzy i pieczywa. Dzięki sporej zawartości glutenu gwarantuje bowiem wyrastanie i elastyczność ciasta, co wpływa na jego walory smakowe. Niestety, z tego samego powodu (zawartości glutenu) nie powinna być spożywana przez osoby zmagające się z nietolerancją glutenu oraz nadwrażliwością i alergią na gluten. Mimo to mąka pszenna jest lekkostrawna, zawiera minerały oraz witaminy z grup B₁, B₂ oraz PP. Na rynku dostępne są...

Parmezan

Parmezan

Parmezan to jeden z najpopularniejszych serów, który ma swoich zwolenników na całym świecie. Jest to ser twardy typu podpuszczkowego wytwarzany z krowiego mleka, leżakujący w solance. Pochodzi z północnych Włoch, z regionu Emilia-Romania. Parmezan to ser o typowo ziarnistej konsystencji, słomkowożółtego koloru, ma charakterystyczny, bardzo pikantny, lecz dojrzały i przyjemny smak i zapach. Co bardzo ważne, parmezan istnieje na rynku w trzech kategoriach wiekowych i co za tym idzie – cenowych. Jedna z nich to ser świeży, dojrzewający zaledwie rok. Drugą kategorią są sery vecchio, czyli starsze,...

Ser bałkański

Ser bałkański

Ser bałkański, nazywany też inaczej szopskim, pochodzi z Bułgarii, gdzie najczęściej jest wykorzystywany do sałatek. W głównej mierze produkowany z mleka owczego, może zawierać także mleko kozie i krowie. Często porównywany jest z greckim serem feta i podobnie wykorzystywany. Ma jednak delikatniejszy smak, ale twardszą konsystencję (jest to ser półtwardy, pełnotłusty). Jego inna nazwa to solan, co dosłownie oznacza solony, biały ser. Ser bałkański powstaje w zalewie solankowej przez minimum 30 dni. Ser bałkański to doskonałe źródło białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A. Stanowi...

Szpinak

Szpinak

Szpinak to warzywo, które pochodzi z Persji. Jednakże już w X wieku był znany i bardzo popularny w całej Europie. Jest to roślina rodziny kosmowatych. Jadalną jej częścią są liście, które w zależności od gatunku mogą mieć barwę od jasno- do ciemnozielonych. Szpinak jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych. W jego składzie znajdziemy między innymi witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę E oraz C. Co więcej, warzywo to wyróżnia się także dużą zawartością wapnia, żelaza i magnezu. W jaki sposób warto spożywać szpinak? Świeże i młode liście nie potrzebują żadnej obróbki, dzięki czemu mogą...

Śmietana 34%

Śmietana 34%

Śmietana 34% jest produktem mlecznym, który powstaje w wyniku ukwaszania mleka czystymi kulturami maślarskimi (prowadzi to do zagęszczenia produktu). Następnie przeprowadza się pasteryzację uzyskanej śmietanki przez kilkanaście sekund w temperaturze 85°C, a potem homogenizuje się powstałą śmietanę. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu zaleca się sporadyczne używanie tego typu śmietany, ponieważ może niekorzystnie wpływać na poziom cholesterolu. Jej niewątpliwą zaletą jest jednak spora zawartość białka. W kuchni śmietanę 34% możemy wykorzystać do bardzo wielu potraw. Jest to bowiem produkt uniwersalny....

Ziemniaki czerwone

Ziemniaki czerwone

Pod nazwą czerwone ziemniaki kryje się cała grupa odmian, o skórce od różowej do czerwonej. Wśród nich wymienić możemy takie odmiany jak Rosalind, Asterix, Red Lady. Są to ziemniaki, które charakteryzują się mocno żółtym miąższem, są nieco słodkawe w smaku. Możemy wykorzystać je do przygotowania wielu dań. Doskonale nadają się do sałatki warzywnej oraz gotowania na parze. Ciekawą propozycją jest również ziemniak czerwony pieczony w piekarniku z dodatkiem czosnku oraz innych ziół. Ziemniaki te mają zwartą konsystencję, dlatego nie rozpadają się podczas smażenia lub zapiekania. Można je upiec “w...

Czosnek

Czosnek

Mąka pszenna

Mąka pszenna

Parmezan

Parmezan

Ser bałkański

Ser bałkański

Szpinak

Szpinak

Śmietana 34%

Śmietana 34%

Ziemniaki czerwone

Ziemniaki czerwone

Składniki w zestawie

Czosnek

Mąka pszenna

Parmezan

Ser bałkański

Szpinak

Śmietana 34%

Ziemniaki czerwone

Dodatkowe informacje

Przyprawy: Sól, pieprz, oliwa, jajko

Akcesoria: patelnia, stolnica (duża deska)

Alergeny: Laktoza, gluten

Sposób przygotowania

obieranie ugotowanych ziemniaków
  • Zagotuj wodę na ziemniaki, a w drugim garnku wodę do gotowania gnocchi.
  • Ziemniaki gotuj w osolonej wodzie (w mundurkach) - ok. 20 minut.
  • Następnie obierz jeszcze ciepłe. Rozgnieć je za pomocą praski na gładką masę (bez grudek).
ciasto na gnocchi
  • Do ziemniaków dodaj jajko, 4/5 mąki (resztę zostaw do podsypania) oraz czarnuszkę. Wymieszaj na jednolitą masę i odstaw na chwilę.
  • Rozgrzej oliwę na patelni.
duszenie szpinaku z czosnkiem
  • Pokrój czosnek na plasterki i przesmaż na patelni na rozgrzanej oliwie.
  • Dodaj po chwili szpinak (zostaw kilka listków do dekoracji) - smaż 1-2 minuty.
  • Wlej śmietanę i redukuj sos 4-5 minut, aby zgęstniał. Dopraw delikatnie solą i pieprzem.
formowanie gnocchi
  • Ciasto uformuj w rulon, a następnie pokrój na małe kawałki.
gotowanie gnocchi
  • Podsyp pozostałą mąką i za pomocą widelca uformuj charakterystyczny wzorek.
  • Posól gotującą się wodę. Wrzuć do niej gnocchi i gotuj 2 minuty od momentu zagotowania wody.
gnocchi z sosem szpinakowym
  • Ugotowane gnocchi przełóż na patelnię z sosem, posyp parmezanem i wymieszaj.
  • Wyłóż na 2 talerze. Na koniec posyp serem bałkańskim oraz udekoruj szpinakiem.
Zobacz nasze plany