Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Gładzica z kuskusem izraelskim, miętą i pomidorami

czas gotowania

35

liczba kalorii

550 kcal

rodzaj dania

rybne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Gładzica z kuskusem izraelskim, miętą i pomidorami
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Gładzica to płaska ryba o smacznym, nietłustym i odżywczym mięsie. Można ją przyrządzić na wiele sposobów - my wybraliśmy pieczenie. Razem z pomidorkami koktajlowymi oraz przyprawami świetnie pasuje do kuskusu izraelskiego i smażonego szpinaku.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 550

białko: 40

węglowodany: 58

tłuszcze: 20

Składniki w zestawie

Cytryna

Cytryna

Cytryna to jeden z najpopularniejszych owoców cytrusowych. Rośnie na drzewach w krajach basenu Morza Śródziemnego. Cytryna jest żółtym owocem o owalnym kształcie, który posiada dość grubą, aromatyczną skórkę oraz soczysty miąższ o bardzo kwaśnym smaku. Spożywanie cytryn ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ w składzie tego owocu znajdziemy sporo witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny. Skórka cytryny ma właściwości antyseptyczne. Sok z cytryny to doskonały lek na objawy przeziębienia. Cytryna jest...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Filet z gładzicy

Filet z gładzicy

Gładzica nie jest rybą często wykorzystywaną w polskiej kuchni. Możemy ją porównać do flądry, ponieważ pochodzi z tej samej rodziny ryb i również jest rybą płaską, zamieszkującą wody morskie. Wyróżnia ją delikatne, chude mięso. Ma 86 kalorii w 100 gramach, za to aż 17 gramów białka. Dzięki temu jest pożywna i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Można ją przyrządzać na wiele sposobów - piec, dusić, smażyć na patelni albo grillować. Jej delikatne mięso nadaje się także do przygotowania na parze. Do gładzicy pasują świeże albo duszone warzywa - pomidory, cukinie, kalafior, a także ziemniaki. Przed...

Kapary małe

Kapary małe

Kapary małe to marynowane pąki kwiatów rosnących w krajach śródziemnomorskich na krzaczkach ukrytych wśród skalnych szczelin. Mogą być małe jak ziarna pieprzu lub większe jak jagody. Marynata, w której zwykle są przygotowywane i umieszczane w słoikach, pozbawia je goryczy i nadaje trochę cierpkiego, słono-kwaśnego, roślinnego smaku. Posiadają zielony kolor. Są często wykorzystywane w kuchni włoskiej, choć nie tylko. Sycylijczycy dodają kapary do sosów pomidorowych i dań na bazie wina z dodatkiem cebuli, czosnku, zielonych oliwek i świeżych przypraw liściastych. Małe kapary warto użyć jako składnika...

Kuskus izraelski

Kuskus izraelski

Kuskus izraelski, którego oryginalna nazwa to moghrabieh, pochodzi z bliskiego wschodu i różni się od kaszki kuskus, która jest w Polsce bardziej znana. Przede wszystkim, kulki kuskusu izraelskiego są dużo większe i wielkością przypominają włoski makaron orzo (przypominający ziarna ryżu), mają bledszy kolor, jednak również powstają z pszenicy durum. W Portugali nazywany jest kuskusem gruboziarnistym. Po ugotowaniu ma on bardzo ciekawą, sprężystą konsystencję, dzięki czemu jest doskonałym dodatkiem do zup, gulaszy, a także sałatek, w których dobrze komponuje się z pieczonymi warzywami, serami czy...

Mięta

Mięta

Mięta to roślina rosnąca na wysokość około 20-40 centymetrów o drobnych kwiatkach, intensywnie zielonych listkach oraz charakterystycznym, bardzo przyjemnym aromacie. Występuje w Europie, Azji i Afryce oraz pochodzi z rodziny roślin jasnowatych. Wykorzystywana jest zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce - wszystko dzięki swoim niezwykłym właściwościom. Przede wszystkim mięta ma doskonały wpływ na układ trawienny człowieka - poprawia apetyt, likwiduje kolki i wzdęcia, pomaga uporać się z niestrawnością. Co więcej, odnotowano, że mięta pomaga w leczeniu salmonelli, gronkowca i bakterii coli z uwagi...

Papryczka chili

Papryczka chili

Papryka chili to przyjęta powszechnie nazwa, która określa różne odmiany papryki o ostrym smaku. Wszystkie należą do rodziny psiankowatych i służą głównie jako przyprawa, nadająca potrawom pikantnego smaku. Papryczki chili wykorzystywane są w kuchni już od starożytności. Miejscem, które dało początek używaniu tej przyprawy są Karaiby, jednakże za jej rozprzestrzenienie po świecie odpowiadają Aztecy. Ostra papryczka chili, choć niewielkich rozmiarów, ma sporo korzystnych właściwości dla ludzkiego organizmu. Znajdziemy w niej bowiem sporą dawkę witaminy C oraz substancję zwaną kapsaicyną. Jest to...

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe to odmiana tradycyjnych pomidorów, które różnią się od nich przede wszystkim rozmiarem. Dojrzałe owoce pomidorów koktajlowych nie mają więcej niż 3-4 centymetry. To niezwykle smakowite warzywa, które cechują się intensywnym smakiem oraz aromatem. Pomidory koktajlowe dostępne są w wielu odmianach, wśród których wymienić możemy pomidory żółte, pomarańczowe a nawet czarne. W Polsce wciąż jednak najpopularniejsze są te czerwone. W tych niewielkich pomidorkach znajdziemy wiele cennych dla zdrowia substancji i witamin. Są to między innymi witaminy C, E, PP i K oraz cenne mikro- i...

Szpinak

Szpinak

Szpinak to warzywo, które pochodzi z Persji. Jednakże już w X wieku był znany i bardzo popularny w całej Europie. Jest to roślina rodziny kosmowatych. Jadalną jej częścią są liście, które w zależności od gatunku mogą mieć barwę od jasno- do ciemnozielonych. Szpinak jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych. W jego składzie znajdziemy między innymi witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę E oraz C. Co więcej, warzywo to wyróżnia się także dużą zawartością wapnia, żelaza i magnezu. W jaki sposób warto spożywać szpinak? Świeże i młode liście nie potrzebują żadnej obróbki, dzięki czemu mogą...

Cytryna

Cytryna

Czosnek

Czosnek

Filet z gładzicy

Filet z gładzicy

Kapary małe

Kapary małe

Kuskus izraelski

Kuskus izraelski

Mięta

Mięta

Papryczka chili

Papryczka chili

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe

Szpinak

Szpinak

Składniki w zestawie

Cytryna

Czosnek

Filet z gładzicy

Kapary małe

Kuskus izraelski

Mięta

Papryczka chili

Pomidory koktajlowe

Szpinak

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, oliwa

Akcesoria: patelnia, naczynie do zapiekania, tarka, piekarnik

Alergeny: laktoza, ryby

Sposób przygotowania

przygotowanie składników do dania
  • Przygotuj wszystkie składniki przed rozpoczęciem gotowania - umyj i osusz miętę oraz pomidory, obierz czosnek, sparz cytrynę we wrzącej wodzie. 
  • Zagotuj wodę w garnku, posól. Ugotuj w niej kuskus - ok. 8 minut. Pokrój czosnek i papryczkę chili w plastry (usuń pestki, chyba że lubisz pikantne dania). 
  • Rozgrzej piekarnik do 230°C.
doprawianie gładzicy
  • Przełóż filet z gładzicy do naczynia do zapiekania. Dopraw solą i pieprzem, zetrzyj skórkę z cytryny bezpośrednio na rybę, posyp ją kaparami i skrop 1 łyżką oliwy (2 łyżkami w wersji dla 4 osób).
zapiekanie gładzicy
  • Pomidory przekrój na pół. Ułóż obok pomidory koktajlowe pomiędzy filetem z ryby. Zapiekaj danie 10 minut (górna grzałka).
smażenie szpinaku z czosnkiem
  • Rozgrzej na patelni masło i 1 łyżkę oliwy (2 łyżki oliwy w wersji dla 4 osób). Dodaj pokrojony czosnek, smaż 30 sekund, wrzuć szpinak i smaż 1 minutę. 
  • Na koniec dopraw solą i pieprzem.
doprawianie kuskusu izraelskiego
  • Odcedź kuskus. Posiekaj miętę. Dodaj ją do kuskusu. Dorzuć również chili, 1 łyżkę oliwy (2 łyżki w wersji dla 4 osób) i wyciśnij sok z połowy cytryny, wymieszaj. 
  • Możesz delikatnie doprawić solą i pieprzem.
serwowanie dania
  • Wyłóż na talerz szpinak, kuskus, a na wierzch rybę i pieczone pomidory.
Zobacz nasze plany