Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Filet z pstrąga z purée z selera i duszonym porem

czas gotowania

40 min

liczba kalorii

524.6 kcal

rodzaj dania

rybne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Filet z pstrąga z purée z selera i duszonym porem
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Klasyczne purée z ziemniaków zastąpiliśmy purée z selera, który bardzo dobrze komponuje się z rybą. Do tego zestawu nasz szef kuchni dobrał duszonego pora z kaparami i pieczone marchewki z rozmarynem.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 524.6

białko: 36.5 g

węglowodany: 32.9 g

tłuszcze: 26.4 g

Składniki w zestawie

Cytryna

Cytryna

Cytryna to jeden z najpopularniejszych owoców cytrusowych. Rośnie na drzewach w krajach basenu Morza Śródziemnego. Cytryna jest żółtym owocem o owalnym kształcie, który posiada dość grubą, aromatyczną skórkę oraz soczysty miąższ o bardzo kwaśnym smaku. Spożywanie cytryn ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ w składzie tego owocu znajdziemy sporo witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny. Skórka cytryny ma właściwości antyseptyczne. Sok z cytryny to doskonały lek na objawy przeziębienia. Cytryna jest...

Pstrąg

Pstrąg

Pstrąg to zwyczajowa nazwa kilku gatunków drapieżnych ryb z rodziny łososiowatych, zasiedlających słodkie wody o bystrym prądzie, zwłaszcza górne odcinki rzek. Pstrągi występują zwykle w zimnych, przejrzystych strumieniach i jeziorach. Naturalny obszar ich występowania obejmuje półkulę północną: Europę, Azję Północną oraz Amerykę Północną. Pstrąg, a w szczególności odmiana zwana pstrągiem tęczowym to ryba, której mięso jest bardzo doceniane w naszym kraju. Nic dziwnego - charakteryzuje się delikatnym smakiem, małą zawartością tłuszczu oraz jest pozbawione charakterystycznego "rybiego" zapachu....

Kapary małe

Kapary małe

Kapary małe to marynowane pąki kwiatów rosnących w krajach śródziemnomorskich na krzaczkach ukrytych wśród skalnych szczelin. Mogą być małe jak ziarna pieprzu lub większe jak jagody. Marynata, w której zwykle są przygotowywane i umieszczane w słoikach, pozbawia je goryczy i nadaje trochę cierpkiego, słono-kwaśnego, roślinnego smaku. Posiadają zielony kolor. Są często wykorzystywane w kuchni włoskiej, choć nie tylko. Sycylijczycy dodają kapary do sosów pomidorowych i dań na bazie wina z dodatkiem cebuli, czosnku, zielonych oliwek i świeżych przypraw liściastych. Małe kapary warto użyć jako składnika...

Marchewka

Marchewka

Marchewka to gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Występuje pospolicie na terenach Europy, Azji i północnej Afryki. Jest to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze doceniano już w starożytnych Chinach. Jednak wówczas najbardziej znana była odmiana w kolorze białym. Marchewkę pomarańczową wyhodowali Holendrzy w XVII wieku. I to właśnie ta odmiana cieszy się do dziś największą popularnością, mimo że na rynku dostępne są także żółte, czerwone, a nawet ciemnofioletowe i czarne marchewki. W klasyfikacji wprowadzonej przez Unię Europejską marchewka jest opisana jako warzywo. Jednak z uwagi...

Masło

Masło

Masło to jeden z rodzajów jadalnego tłuszczu, który pozyskuje się ze śmietany mleka krowiego, koziego lub owczego. Prawdziwe masło to takie, które w swoim składzie zawiera minimum 80% tłuszczu pochodzenia mlecznego i nie posiada domieszek tłuszczów roślinnych. Najbardziej popularne gatunki to masło ekstra i śmietankowe. Pierwsze powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej, natomiast drugie z nieukwaszonej śmietanki. Pomimo tego, że w maśle znaleźć możemy przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą negatywnie wpływać np. na wzrost poziomu cholesterolu, specjaliści nie odradzają jego...

Por

Por

Por to gatunek rośliny dwuletniej z rodziny amarylkowatych. Pochodzi z Azji Mniejszej, uprawiano ją w celach konsumpcyjnych w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Na tereny Polski trafiła w średniowieczu. Charakteryzuje się grubą, białą na dole łodygą oraz ciemnymi, zielonymi liśćmi. Por to warzywo, które - ze względu na swoje właściwości lecznicze - znalazło zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie naturalnej. W swoim składzie zawiera poro żelaza a także witamin takich jak C, B6, A, E i K. Por jest warzywem, które cechuje intensywny smak i aromat, nieco przypominający cebulę,...

Seler

Seler

Seler to roślina, która uprawiana jest już od ponad 2000 lat. Jej jadalną częścią są nie tylko służące za przyprawę liście, czy łodygi, które wyróżnia niska kaloryczność, ale również bulwa, która znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Bulwa selera charakteryzuje się okrągłym, choć często nieco nieregularnym kształtem oraz jasnokremową barwą. Warzywo to w stanie surowym posiada bardzo przyjemny aromat. Bulwa selera to nieodłączny składnik mięsnych i warzywnych wywarów. Nadaje bowiem smaku zupom i sprawia, że są one bardziej aromatyczne. Seler często jest również częstym składnikiem surówek i sałatek,...

Szczypiorek

Szczypiorek

Szczypiorek to gatunek rośliny z rodziny czosnkowatych. Jego pełna nazwa to czosnek szczypiorek. Był znany już w starożytności, kiedy rósł w formie dzikiej na większości kontynentów. Jego uprawę rozpoczęto w Europie ok. XVI wieku. W kuchni wykorzystywany jest w formie świeżej i suszonej (jako przyprawa). Przyspiesza trawienie, pomaga w "zaostrzeniu" apetytu i jest bogaty w witaminę C. Gruby szczypiorek najlepiej smakuje wiosną i latem - to jedna z pierwszych nowalijek w Polsce, dostępna w świeżej postaci już na początku kwietnia. Można go jeść na surowo, krojąc drobno i posypując nim kanapki z...

Tymianek

Tymianek

Tymianek jest rośliną rodzimą obszaru śródziemnomorskiego – wiele jego gatunków można znaleźć w Europie południowej, zachodniej Azji i w północnej Afryce. Istnieje aż sto gatunków tej rośliny, jednakże tymianek, który znamy jako niezwykle aromatyczną przyprawę, która często gości w naszej kuchni, to najpewniej jedna z dwóch odmian - tymianek ogrodowy lub cytrynowy. Tymianek jest przyprawą, która charakteryzuje się ostrym, ciepłym, pikantnym i przyjemnym aromatem. Jego smak jest ostry i odświeżający oddech. W polskiej kuchni korzystamy zarówno ze świeżego, jak i suszonego tymianku. Dania, które...

Ziarno słonecznika

Ziarno słonecznika

Pestki słonecznika to niewielkie ziarenka, które otoczone są niejadalną, czarno-szarą skorupką. Po wyłuskaniu są to białe, podłużne i płaskie nasionka o lekko orzechowym, słodkim smaku. Młode pestki słonecznika są wręcz lekko słodkie w smaku, a ziarenka są miękkie. Wraz z upływem czasu twardnieją i tracą słodką nutę. Pestki słonecznika doskonale smakują na surowo, jako zdrowa przekąska i stanowią dobrą alternatywę np. dla chipsów. Mogą być również poddawane procesowi prażenia i solenia, co intensyfikuje ich smak, ale niestety pozbawia części wartościowych składników. Pestki słonecznika możemy...

Rozmaryn

Rozmaryn

Rozmaryn to przyprawa pozyskiwana z gatunku krzewu o tej samej nazwie. Jest to roślina należąca do rodziny jasnotowatych. Występuje w stanie dzikim w rejonie Morza Śródziemnego. Uprawiana jest jednak w wielu krajach świata. Obecnie do największych producentów należą Francja, Hiszpania, Włochy, Grecja i Meksyk. Co ciekawe rozmaryn był znany i wykorzystywany już w starożytności. Rozmaryn rośnie w formie krzewów (wiecznie zielonych) o wysokości do 2 metrów. Przyprawa ta ma charakterystyczny silny smak, lekko sosnowy, trochę słodszy od mięty, z lekką nutą imbiru. Smak rozmarynu doskonale komponuje...

Cytryna

Cytryna

Pstrąg

Pstrąg

Kapary małe

Kapary małe

Marchewka

Marchewka

Masło

Masło

Por

Por

Seler

Seler

Szczypiorek

Szczypiorek

Tymianek

Tymianek

Ziarno słonecznika

Ziarno słonecznika

Rozmaryn

Rozmaryn

Składniki w zestawie

Cytryna

Pstrąg

Kapary małe

Marchewka

Masło

Por

Seler

Szczypiorek

Tymianek

Ziarno słonecznika

Rozmaryn

Dodatkowe informacje

Przyprawy: oliwa, sól, pieprz

Akcesoria: Duży garnek, patelnia

Alergeny: laktoza, ryby, seler

Sposób przygotowania

zapiekanie marchewek
  • Rozgrzej piekarnik do 230 stopni i zagotuj wodę w średniej wielkości garnku.
  • Selera obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 10 minut).
  • Marchewkę pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem oraz rozmarynem. Skrop olejem rzepakowym i piecz 20 minut.
doprawianie pstrąga tęczowego
  • Filet pstrąga tęczowego przekrój na dwa kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 5 minut.
  • Pora pokrój na drobne kawałki, podsmaż na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu.
  • Dodaj kapary i duś około 2-3 minut, następnie przerzuć do miseczki.
smażenie pstrąga tęczowego
  • Cytrynę sparz we wrzącej wodzie. Następnie zetrzyj skórkę i odstaw do miseczki.
  • Słonecznik podpraż na suchej patelni. Przełóż do miseczki.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż pstrąga (od strony skóry) - około 3-4 minut na średnim ogniu obróć dwukrotnie. Następnie dodaj tymianek, skórkę z cytryny oraz masło, bastuj pstrąga około 30 sekund (polewaj 20 g masła za pomocą łyżki), następnie przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
przygotowanie puree z selera
  • Selera rozgnieć za pomocą praski do ziemniaków (albo tłuczka) na jednolitą masę.
puree z selera
  • Do selera dodaj masło (pozostałych 10 g) i dopraw ewentualnie solą i pieprzem.
  • W międzyczasie wyciągnij z pieca marchewkę z oraz pokrój szczypiorek
pstrąg z puree z selera
  • Na talerz wyłóż purée, następnie pora z kaparami.
  • Na górze ułóż pstrąga, obok marchewkę i udekoruj całość szczypiorkiem i prażonym słonecznikiem.
Zobacz nasze plany