Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Filet z dorsza na parze z salsą pomidorową z bakłażanem i soczewicą

czas gotowania

45

liczba kalorii

369 kcal

rodzaj dania

rybne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Filet z dorsza na parze z salsą pomidorową z bakłażanem i soczewicą
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Lekkie, delikatne mięso dorsza zawiera bardzo dużo białka, jest bogate w selen, witaminy z grupy B oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Nie jest również wysokokaloryczne, a to za sprawą przygotowania go na parze. Uzupełniliśmy jego smak klasycznymi dodatkami, czyli bakłażanem, pomidorami i czarną soczewicą.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 369

białko: 48

węglowodany: 40

tłuszcze: 4

Składniki w zestawie

Bakłażan

Bakłażan

Bakłażan, nazywany również oberżyną, należy do rodziny psiankowatych, czyli tej samej, do której należą ziemniaki, pomidory czy tytoń. W zależności od odmiany bakłażany występują w różnych kształtach i kolorach. Najczęściej są podłużne i gruszkowate o charakterystycznej ciemno-fioletowej skórce. Jednak znajdziemy też bakłażany owalne czy kuliste, w kolorze białym, zielonym, jasno fioletowym oraz brunatnym. Bakłażan pochodzi z Indii i jest bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej oraz arabskiej. Jest świetnym źródłem potasu, wapnia czy magnezu oraz witamin A i C. Sam w sobie zawiera niewiele...

Bazylia zielona

Bazylia zielona

Bazylia to roślina, która w przeszłości występowała dziko na terenie północnej Afryki (wieńce uplecione z bazylii odnaleziono nawet w piramidach egipskich ) i w Indiach. Dziś to gatunek uprawiany niemalże na całym świecie. W Polsce jest ziołem znanym od XVI wieku, początkowo była uprawiana jedynie w donicach, w oranżeriach. Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa "basileus", które oznaczało króla.Bazylia jest ceniona głównie za swój niepowtarzalny smak i aromat, bez którego nie może obyć się większość dań kuchni włoskiej. Jest głównym składnikiem sosu pesto. Świeże liście można dodatkowo stosować...

Cytryna

Cytryna

Cytryna to jeden z najpopularniejszych owoców cytrusowych. Rośnie na drzewach w krajach basenu Morza Śródziemnego. Cytryna jest żółtym owocem o owalnym kształcie, który posiada dość grubą, aromatyczną skórkę oraz soczysty miąższ o bardzo kwaśnym smaku. Spożywanie cytryn ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ w składzie tego owocu znajdziemy sporo witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny. Skórka cytryny ma właściwości antyseptyczne. Sok z cytryny to doskonały lek na objawy przeziębienia. Cytryna jest...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Filet z dorsza

Filet z dorsza

Filet z dorsza to mięso pochodzące od dorsza atlantyckiego, które zostało oskórowane oraz pozbawione ości. Wyróżnia się białym kolorem oraz kruchością. Filet z dorsza jest doskonałą rybą pełną właściwości odżywczych, którą w kuchni możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów. Rybę tę możemy bowiem smażyć i podawać w panierce albo w cieście naleśnikowym. Doskonale komponuje się z innymi składnikami, dzięki czemu możemy ją wykorzystać także w zupie rybnej. Filet z dorsza wybornie smakuje również grillowany oraz pieczony. Każdy z nas może wybrać więc sposób przyrządzania tej ryby dopasowany do jego...

Pomidor

Pomidor

Pomidor to gatunek rośliny z rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej lub Środkowej. Do Europy dotarł po 1492 roku, a więc po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Jego jadalną częścią są owoce, które rosną na wysokich, pnących się krzewach o charakterystycznym, przyjemnym zapachu liści. Pomidory nie sprawiają dużych problemów w uprawie, dlatego można je hodować choćby na balkonie, pamiętając jednak o odpowiednim nawodnieniu i powierzchni do wzrostu. Pomidor to soczyste warzywo o doskonałym smaku oraz aromacie. Doskonale smakuje na surowo jako składnik sałatek czy kanapek, jak...

Soczewica czarna

Soczewica czarna

Soczewica czarna Beluga to jedna z ciekawszych odmian soczewicy. Prawdopodobnie ze względu na swój kolor nie zdobyła takiego uznania, jak soczewica czerwona czy zielona. Jednak, to właśnie jej czarna, atramentowa barwa sprawiła, że ostatnimi czasy beluga króluje na wielu stołach. Czarna soczewica ceniona jest szczególnie w krajach Bliskiego Wschodu. Nic w tym dziwnego, bo w tych malutkich ziarenkach znaleźć możemy wszystko, czego potrzebuje nasz organizm. Czarna soczewica zawiera dużo białka, mało tłuszczu, sporo wodanów, kwas foliowy, mnóstwo błonnika i minerów. Co ważne, soczewica czarna ma...

Szczypiorek gruby

Szczypiorek gruby

Szczypiorek to gatunek rośliny z rodziny czosnkowatych. Jego pełna nazwa to czosnek szczypiorek. Był znany już w starożytności, kiedy rósł w formie dzikiej na większości kontynentów. Jego uprawę rozpoczęto w Europie ok. XVI wieku. W kuchni wykorzystywany jest w formie świeżej i suszonej (jako przyprawa). Przyspiesza trawienie, pomaga w "zaostrzeniu" apetytu i jest bogaty w witaminę C. Gruby szczypiorek najlepiej smakuje wiosną i latem - to jedna z pierwszych nowalijek w Polsce, dostępna w świeżej postaci już na początku kwietnia. Można go jeść na surowo, krojąc drobno i posypując nim kanapki z...

Tymianek

Tymianek

Tymianek jest rośliną rodzimą obszaru śródziemnomorskiego – wiele jego gatunków można znaleźć w Europie południowej, zachodniej Azji i w północnej Afryce. Istnieje aż sto gatunków tej rośliny, jednakże tymianek, który znamy jako niezwykle aromatyczną przyprawę, która często gości w naszej kuchni, to najpewniej jedna z dwóch odmian - tymianek ogrodowy lub cytrynowy. Tymianek jest przyprawą, która charakteryzuje się ostrym, ciepłym, pikantnym i przyjemnym aromatem. Jego smak jest ostry i odświeżający oddech. W polskiej kuchni korzystamy zarówno ze świeżego, jak i suszonego tymianku. Dania, które...

Bakłażan

Bakłażan

Bazylia zielona

Bazylia zielona

Cytryna

Cytryna

Czosnek

Czosnek

Filet z dorsza

Filet z dorsza

Pomidor

Pomidor

Soczewica czarna

Soczewica czarna

Szczypiorek gruby

Szczypiorek gruby

Tymianek

Tymianek

Składniki w zestawie

Bakłażan

Bazylia zielona

Cytryna

Czosnek

Filet z dorsza

Pomidor

Soczewica czarna

Szczypiorek gruby

Tymianek

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, oliwa, olej

Akcesoria: patelnia grillowa, sitko

Alergeny: ryby

Sposób przygotowania

doprawianie bakłażana
  • Zagotuj wodę w czajniku i w 2 średniej wielkości garnkach. Gotuj soczewicę w garnku ok. 20 minut (posól wodę).
  • Pokrój bakłażana w plastry, posól z obu stron i natrzyj dłońmi, aby sól lepiej przywarła.
  • Odstaw bakłażana na 5 minut, aby puścił wodę.
przygotowanie dorsza na parze
  • Natnij pomidory nożem (zrób nacięcie w kształcie krzyżyka na dole warzywa). Sparz cytrynę i pomidory we wrzącej wodzie (pomidory zostaw w wodzie ok. 3-4 minut).
  • Przygotuj składniki do doprawienia dorsza: zetrzyj skórkę z cytryny, pokrój czosnek i szalotkę w plastry, porwij tymianek. Przekrój dorsza na dwa kawałki. Dopraw je solą i pieprzem, dodaj przygotowane wcześniej: skórkę z cytryny, czosnek, szalotkę i tymianek.
  • Przełóż każdy kawałek z dodatkami na papier do pieczenia, ułóż oba w sitku. Sitko umieść na garnku z gotującą wodą, przykryj. Gotuj na parze ok. 10-12 minut.
grillowanie bakłażana
  • Rozgrzej patelnię grillową. Osusz bakłażana ręcznikiem papierowym, skrop oliwą i smaż 3-4 minuty z każdej strony na patelni grillowej.
krojenie pomidorów
  • Pomidory przelej zimną wodą i obierz ze skóry. Następnie przetnij je na pół, oczyść z gniazd nasiennych i drobno pokrój. Przełóż je do osobnej miski.
  • Posiekaj bazylię, dodaj do pomidorów, dopraw solą i pieprzem oraz 15 ml oliwy z oliwek, wymieszaj.
doprawianie soczewicy
  • Odcedź soczewicę, przełóż ją do miski. Pokrój drobno szczypiorek, dodaj do soczewicy, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  • Przygotuj wszystkie elementy dania do wykładania na talerze.
dorsz z soczewicą
  • Wyłóż na talerze bakłażana, obok soczewicę, a na to półóż kawałki dorsza. Na wierzchu umieść pomidory z bazylią.
  • Udekoruj danie kawałkami cytryny (w przypadku porcji dla 2 osób zużyj pół cytryny).
  • Nadmiar soczewicy i pomidorów możesz przełożyć do osobnych misek.
Zobacz nasze plany