Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Dorsz z puree z kalafiora i topinamburu

czas gotowania

45

liczba kalorii

302 kcal

rodzaj dania

rybne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Dorsz z puree z kalafiora i topinamburu

Opis dania

Topinambur, nazywany też słonecznikiem bulwiastym, był kiedyś popularniejszy na polskich stołach niż ziemniaki. Teraz znowu wraca do łask! I bardzo dobrze, bo to zdrowe i pyszne warzywo. Świetnie komponuje się z pieczonym kalafiorem i stanowi doskonały dodatek do dorsza.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 302

białko: 35

węglowodany: 27

tłuszcze: 10

Składniki w zestawie

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa

Filet z dorsza

Filet z dorsza

Filet z dorsza to mięso pochodzące od dorsza atlantyckiego, które zostało oskórowane oraz pozbawione ości. Wyróżnia się białym kolorem oraz kruchością. Filet z dorsza jest doskonałą rybą pełną właściwości odżywczych, którą w kuchni możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów. Rybę tę możemy bowiem smażyć i podawać w panierce albo w cieście naleśnikowym. Doskonale komponuje się z innymi składnikami, dzięki czemu możemy ją wykorzystać także w zupie rybnej. Filet z dorsza wybornie smakuje również grillowany oraz pieczony. Każdy z nas może wybrać więc sposób przyrządzania tej ryby dopasowany do jego...

Kalafior

Kalafior

Większość z nas kojarzy to warzywo z dzieciństwa - koniecznie w zestawie podsmażaną bułką tartą i masłem. Kalafiora można jednak przyrządzić na dużo więcej sposób. Na dodatek jest bardzo zdrowym warzywem dlatego warto zapewnić mu stałe miejsce w menu.Kalafiory pochodzą z Cypru, dlatego na samym początku były nazywane kapustą cypryjską. Były znane już w starożytnym Rzymie oraz Grecji. W Polsce ich pierwsze uprawy przypadły na przełom XVI i XVII wieku, prawdopodobnie na polskie ziemie sprowadziła kalafiory królowa Bona Sforza (choć podobno kalafiory zdarzało się już jeść nawet królowi Władysławowi...

Kapary małe

Kapary małe

Kapary małe to marynowane pąki kwiatów rosnących w krajach śródziemnomorskich na krzaczkach ukrytych wśród skalnych szczelin. Mogą być małe jak ziarna pieprzu lub większe jak jagody. Marynata, w której zwykle są przygotowywane i umieszczane w słoikach, pozbawia je goryczy i nadaje trochę cierpkiego, słono-kwaśnego, roślinnego smaku. Posiadają zielony kolor. Są często wykorzystywane w kuchni włoskiej, choć nie tylko. Sycylijczycy dodają kapary do sosów pomidorowych i dań na bazie wina z dodatkiem cebuli, czosnku, zielonych oliwek i świeżych przypraw liściastych. Małe kapary warto użyć jako składnika...

Masło

Masło

Masło to jeden z rodzajów jadalnego tłuszczu, który pozyskuje się ze śmietany mleka krowiego, koziego lub owczego. Prawdziwe masło to takie, które w swoim składzie zawiera minimum 80% tłuszczu pochodzenia mlecznego i nie posiada domieszek tłuszczów roślinnych. Najbardziej popularne gatunki to masło ekstra i śmietankowe. Pierwsze powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej, natomiast drugie z nieukwaszonej śmietanki. Pomimo tego, że w maśle znaleźć możemy przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą negatywnie wpływać np. na wzrost poziomu cholesterolu, specjaliści nie odradzają jego...

Topinambur

Topinambur

Topinambur, nazywany też słonecznikiem bulwiastym, to roślina korzeniowa, która pochodzi z Ameryki Południowej. W XVII wieku trafił do Europy, za sprawą francuskiego podróżnika. Trafił również na polskie stoły i przez pewien czas był bardziej popularny w Polsce niż ziemniaki. Jednak po latach został zapomniany i dopiero w ostatnim czasie wraca do łask i znowu pojawia się w daniach polskiej kuchni. Topinambur jest bardzo zdrowym zamiennikiem ziemniaków, ponieważ wyróżnia go niski indeks glikemiczny, a dzięki temu jest polecany w diecie cukrzyków oraz osób z insulinoopornością. Topinambur możemy...

Tymianek

Tymianek

Tymianek jest rośliną rodzimą obszaru śródziemnomorskiego – wiele jego gatunków można znaleźć w Europie południowej, zachodniej Azji i w północnej Afryce. Istnieje aż sto gatunków tej rośliny, jednakże tymianek, który znamy jako niezwykle aromatyczną przyprawę, która często gości w naszej kuchni, to najpewniej jedna z dwóch odmian - tymianek ogrodowy lub cytrynowy. Tymianek jest przyprawą, która charakteryzuje się ostrym, ciepłym, pikantnym i przyjemnym aromatem. Jego smak jest ostry i odświeżający oddech. W polskiej kuchni korzystamy zarówno ze świeżego, jak i suszonego tymianku. Dania, które...

Czosnek

Czosnek

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa

Filet z dorsza

Filet z dorsza

Kalafior

Kalafior

Kapary małe

Kapary małe

Masło

Masło

Topinambur

Topinambur

Tymianek

Tymianek

Składniki w zestawie

Czosnek

Fasolka szparagowa

Filet z dorsza

Kalafior

Kapary małe

Masło

Topinambur

Tymianek

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, oliwa

Akcesoria: piekarnik, papier do pieczenia, naczynie do zapiekania, blender, garnek

Alergeny: ryby, laktoza

Sposób przygotowania

przygotowanie składników do potrawy
  • Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do gotowania przepisu, obierz topinambur, umyj warzywa i zioła. Rozgrzej piekarnik do 230°C.
  • Topinambur pokrój na 4-6 mniejszych kawałków, kalafiora podziel na drobne różyczki.



zapiekanie topinamburu w piekarniku
  • Wyłóż naczynie do zapiekania papierem do pieczenia, przełóż warzywa, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj, skrop oliwą. Zapiekaj 20 minut.
  • Zagotuj 2 lity wody w garnku do gotowania fasolki.
  • Odetnij twarde końcówki fasolki. Gotuj ją w osolonej wodzie ok. 8 minut, odcedź i zalej zimną wodą.



pieczenie ryby z tymiankiem
  • Obierz i pokrój w plastry czosnek. Dopraw dorsza solą, pieprzem, czosnkiem i skrop oliwą.
  • Możesz użyć drugiego naczynia do zapiekania albo dołożyć rybę (razem z tymiankiem) do warzyw w piekarniku i piec 12 minut.



krojenie fasolki szparagowej
  • Pokrój w drobne plastry fasolkę szparagową, przełóż do miski.
  • Posiekaj kapary, dodaj do fasolki.
  • Wlej ok. 60 ml oliwy (120 ml w wersji dla 4 osób), dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.



przygotowanie puree z topinamburu i kalafiora
  • Wyciągnij z piekarnika kalafiora i topinambur, przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj na gładką masę.
  • Dodaj masło, wymieszaj, ewentualnie dopraw ponownie solą i pieprzem.



wykładanie dania na talerz
  • Przełóż puree na talerze, ułóż na nim dorsza i wokół posyp fasolką szparagową z kaparami.



Zobacz nasze plany