Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Domowa tortilla z kurczakiem, awokado i kolendrą

czas gotowania

60

liczba kalorii

886 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Domowa tortilla z kurczakiem, awokado i kolendrą
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Przygotowanie własnych placków do tortilli w domu to nic trudnego, a przy tym - to naprawdę świetna zabawa. Ich przyrządzenie nie zabiera dużo czasu. Są idealną przekąską na imprezę i spotkanie ze znajomymi. W tej wersji inspirowaliśmy się kuchnią meksykańską, dlatego w środku wylądował kurczak, awokado, chili, kolendra i czerwona cebula!

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 886

białko: 48

węglowodany: 84

tłuszcze: 40

Składniki w zestawie

Awokado hass

Awokado hass

Cebula czerwona

Cebula czerwona

Cebula czerwona jest jedną z odmian cebuli zwyczajnej. Jest to warzywo, które jest w naszym kraju nieco mniej popularne od białej cebuli. Tymczasem ma ona tak samo interesujące właściwości zdrowotne, a jej smak i zastosowanie warto wykorzystać w kuchni. Cebula czerwona ma wiele zalet - jest łagodniejsza w smaku, nie szczypie w oczy w czasie krojenia. Co więcej, dzięki swojemu kolorowi stanowi doskonałą dekorację np. surówek czy sałatek. Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne cebuli czerwonej, są one bardzo korzystne. Jest ona przede wszystkim bogata w witaminę C i substancje bakteriobójcze, jest...

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny to wyrób mleczarski otrzymywany z mleka, w którym, w wyniku podniesionej temperatury, rozwijają się żywe kultury bakterii termofilnych. Jogurt naturalny ma biały kolor, gęstą konsystencję oraz lekko kwaskowaty smak. Zawiera laktozę, dlatego nie może być spożywany w przypadku nietolerancji pokarmowej, jednak można zastąpić go jogurtem sojowym lub takim bez laktozy.W składzie jogurtu naturalnego znajdziemy dużą zawartość wapnia oraz dobrze przyswajalnego białka. Regularne spożywanie jogurtu wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego.W kuchni jogurt naturalny możemy wykorzystać...

Kolendra

Kolendra

Kolendra to roślina wykorzystywana jako przyprawa, która pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu i południowej Europy, ale od tysiącleci znana jest także w Azji. Jej nazwa wywodzi się z greckiego słowa coris – gryźć, ponieważ starożytnym zapach jej liści kojarzył się w wonią insekta. W kuchni zarówno naszego kraju, jak i innych krajów świata, wykorzystuje się zarówno nasiona, jak i liście tej rośliny. Warto jednak skupić się na liściach kolendry, które wciąż wydają się być przyprawą nieco niedocenianą. Tymczasem ma ona naprawdę wiele zastosowań. Liście kolendry doskonale komponują się z wieloma...

Limonka

Limonka

Limonka to okrągły lub jajowaty owoc o intensywnie zielonej, aromatycznej skórce oraz soczystym miąższu. Wyróżnia się świeżym, kwaśnym smakiem, który nieco przypominać może smak cytryny. Jest to gatunek rośliny należący do rodziny rutowatych. Najwięksi producenci limonek to Indie, Meksyk, Argentyna i Brazylia. Limonka może znaleźć szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Z powodzeniem możemy użyć jej soku do nadania wyjątkowego smaku i aromatu deserom, doskonale sprawdza się również jako składnik koktajli i drinków. Sokiem z limonki możemy również wzbogacić smak rybnych potraw. Limonka doskonale...

Mąka pszenna

Mąka pszenna

Mąka pszenna to rodzaj mąki otrzymywany z mielonego (o różnej grubości) ziarna pszenicy. Ten rodzaj mąki wykorzystywany jest w pieczeniu ciast, spodów tart, drożdżowych wypieków, pizzy i pieczywa. Dzięki sporej zawartości glutenu gwarantuje bowiem wyrastanie i elastyczność ciasta, co wpływa na jego walory smakowe. Niestety, z tego samego powodu (zawartości glutenu) nie powinna być spożywana przez osoby zmagające się z nietolerancją glutenu oraz nadwrażliwością i alergią na gluten. Mimo to mąka pszenna jest lekkostrawna, zawiera minerały oraz witaminy z grup B₁, B₂ oraz PP. Na rynku dostępne są...

Olej kokosowy

Olej kokosowy

Olej kokosowy to coraz popularniejszy w naszym kraju olej roślinny otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry czyli twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Spotykany najczęściej jako rafinat, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. W niemal połowie skład oleju kokosowego stanowi kwas laurynowy. Jest to substancja podnosząca odporność. Poza tym, w jego składzie znajdziemy między innymi witaminę B2, B6, C i E, kwas foliowy, potas, żelazo, fosfor, wapń, magnez oraz jod. Olej kokosowy ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można używać go do wypieków, smażenia (ponieważ...

Papryczka chili

Papryczka chili

Papryka chili to przyjęta powszechnie nazwa, która określa różne odmiany papryki o ostrym smaku. Wszystkie należą do rodziny psiankowatych i służą głównie jako przyprawa, nadająca potrawom pikantnego smaku. Papryczki chili wykorzystywane są w kuchni już od starożytności. Miejscem, które dało początek używaniu tej przyprawy są Karaiby, jednakże za jej rozprzestrzenienie po świecie odpowiadają Aztecy. Ostra papryczka chili, choć niewielkich rozmiarów, ma sporo korzystnych właściwości dla ludzkiego organizmu. Znajdziemy w niej bowiem sporą dawkę witaminy C oraz substancję zwaną kapsaicyną. Jest to...

Pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka to chude mięso drobiowe, które szybko i łatwo można przyrządzić na wiele sposobów. Charakteryzuje je zwarta, pozbawiona tłuszczu oraz ścięgien struktura oraz przyjemny, bladoróżowy kolor. Pierś z kurczaka może być przygotowywana na wiele różnych sposobów. Doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia, pysznie smakuje gotowana z ziołami na parze. Z powodzeniem może być również nadziewana. Sakiewki z kurczaka z suszonymi pomidorami, mozzarellą albo szpinakiem to doskonały pomysł na szybki obiad. Mięso z piersi kurczaka jest produktem idealnym dla osób, które dbają o linię. Nie znajdziemy...

Sałata rzymska

Sałata rzymska

Sałata rzymska to roślina, które rośnie w formie zwartych, podłużnych główek, które mogą przypominać w budowie kapustę pekińską. Jest nazywana również sałatą długolistną i to najstarsza sałata uprawiana przez człowieka, która była znana już w starożytnym Egipcie, Rzymie czy Grecji. Do Polski sprowadziła ją prawdopodobnie królowa Bona. Sałata ta jest popularna dzięki sałatce Cezar - wymyślonej przypadkiem przez meksykańskiego restauratora, który na przybycie niespodziewanych gości przyrządził szybko sałatkę z tego, co miał pod ręką. Sałata rzymska, dzięki jęrdności swoich liści, doskonale nadaje...

Sezam czarny

Sezam czarny

Awokado hass

Awokado hass

Cebula czerwona

Cebula czerwona

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny

Kolendra

Kolendra

Limonka

Limonka

Mąka pszenna

Mąka pszenna

Olej kokosowy

Olej kokosowy

Papryczka chili

Papryczka chili

Pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka

Sałata rzymska

Sałata rzymska

Sezam czarny

Sezam czarny

Składniki w zestawie

Awokado hass

Cebula czerwona

Jogurt naturalny

Kolendra

Limonka

Mąka pszenna

Olej kokosowy

Papryczka chili

Pierś z kurczaka

Sałata rzymska

Sezam czarny

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, oliwa, woda

Akcesoria: wałek

Alergeny: gluten, laktoza

Sposób przygotowania

przygotowanie ciasta na tortillę
  • Zagotuj wodę w czajniku. Wsyp do miski mąkę, sól i dodaj olej kokosowy. Zalewaj je stopniowo wrzącą wodą (bezpośrednio na olej, aby się rozpuścił) i mieszaj składniki widelcem.
  • Następnie zacznij wyrabiać ciasto ręką i uformuj elastyczną kulę. Wyrabiaj ją ok. 3 minut na desce, żeby nie było grudek.
  • Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na 20 minut (w temperaturze pokojowej).
smażenie piersi z kurczaka
  • Pierś z kurczaka pokrój na małe kawałki, dopraw solą i pieprzem. Smaż je na oleju, na rozgrzanej patelni, ok. 6-8 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Sparz limonkę we wrzącej wodzie, osusz i zetrzyj z niej skórkę (na małych oczkach).
  • Obierz awokado i pokrój na mniejsze kawałki. Odstaw je do miski i skrop sokiem z limonki.
formowanie tortilli
  • Wyjmij ciasto z folii i podziel na 4 równe części, uformuj kulki. Odstaw je na 10 minut, przykryj, aby ciasto nie wyschło.
  • W tym czasie przetnij chili na pół i pokrój w plastry oraz porwij sałatę rzymską na mniejsze kawałki, odcinając dolną część.
smażenie tortilli
  • Rozgrzej suchą patelnię. Kulki ciasta wałkuj na cienkie placki.
  • Smaż je ok. 1 minuty z każdej z stron na średnim ogniu (najpierw dobrze rozgrzej patelnię i zmniejsz ogień).
nadzienie do tortilli
  • Przekrój cebulę na pół i upraż sezam na suchej patelni.
  • Układaj tortille na desce albo blacie, układaj na nich składniki: sałata, jogurt, kurczak, chili, cebula, sezam, skórka z limonki, liście kolendry.
tortilla z awokado i kurczakiem

Każdą tortillę lekko zginaj na pół i układaj całe danie na drewnianej desce.

Możesz w osobnej misce podać jogurt, jeśli nie zużyjesz go całego do tortilli.

Zobacz nasze plany