Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Czarne pappardelle z kurkami i groszkiem cukrowym

czas gotowania

30

liczba kalorii

1230 kcal

rodzaj dania

wegetariańskie

trudność

ostrość

ocena 0/5

Czarne pappardelle z kurkami i groszkiem cukrowym
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Czarny makaron zawdzięcza swój wyrazisty kolor atramentowi z… kałamarnicy. Dzięki czemu nie tylko świetnie smakuje, ale i pięknie wygląda! Dodaliśmy do niego sezonowe dodatki, czyli groszek cukrowy i przepyszne kurki, a całość smaków podkręciliśmy serem grana padano i natką pietruszki. Pyszne i gotowe w 30 minut!

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 1230

białko: 30

węglowodany: 103

tłuszcze: 77

Składniki w zestawie

Cebula

Cebula

Groszek cukrowy

Groszek cukrowy

Groszek cukrowy jest odmianą grochu - jego strączki nie wytwarzają pergaminowej wyściółki, dlatego tę odmianę można jeść na surowo, a nawet, wiele osób uważa, że w tej formie groszek cukrowy smakuje najlepiej. Uprawa groszku cukrowego nie jest trudna, potrzebuje on umiarkowanego nasłonecznienia i podlewania. Groszek cukrowy jest warzywem sezonowym, dostępnym w porze letniej - w czerwcu, lipcu i sierpniu. Poza sezonem jest jednym z produktów, który pozwala nam cieszyć się jego niezmienionym smakiem oraz właściwościami zdrowotnymi i odżywczymi. Dlaczego? Dlatego że groszek zielony można mrozić bez...

Kurki

Kurki

Czarne pappardelle

Czarne pappardelle

Czarny makaron pappardelle to odmiana włoskiego makaronu o tej samej nazwie, który charakteryzuje się długimi, płaskimi nitkami o chropowatej strukturze. Suszony makaron pappardelle jest przeważnie zwinięty w tzw. gniazda, które wrzuca się do wrzącej wody i gotuje. Jak sama nazwa wskazuje, jego barwa jest bardzo ciemna, wpadająca w czerń, granat, grafit. Zawdzięcza ją barwieniu atramentem kalmarów, co sprawia, że posmak tego makaronu jest nieco "rybny". Z tego powodu czarny makaron pappardelle to doskonały dodatek do sosów rybnych, krewetek oraz innych owoców morza i to właśnie z nimi powinien...

Masło

Masło

Masło to jeden z rodzajów jadalnego tłuszczu, który pozyskuje się ze śmietany mleka krowiego, koziego lub owczego. Prawdziwe masło to takie, które w swoim składzie zawiera minimum 80% tłuszczu pochodzenia mlecznego i nie posiada domieszek tłuszczów roślinnych. Najbardziej popularne gatunki to masło ekstra i śmietankowe. Pierwsze powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej, natomiast drugie z nieukwaszonej śmietanki. Pomimo tego, że w maśle znaleźć możemy przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą negatywnie wpływać np. na wzrost poziomu cholesterolu, specjaliści nie odradzają jego...

Natka pietruszki

Natka pietruszki

Pietruszka jest gatunkiem rośliny dwuletniej z selerowatych. Ma charakterystyczne małe listki o intensywnym zapachu i ciemnozielonym kolorze. Liście te, czyli natka pietruszki, to skarbnica zdrowia oraz doskonała przyprawa, która znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Niewielkie, ciemnozielone listki zawierają substancje takie jak beta karoten, witaminę A, potas, wapń, fosfor, magnez, sód, witaminy z grupy B oraz błonnik. Należy zwrócić uwagę na to, że nać pietruszki zawiera o wiele więcej witaminy C niż cytrusy czy papryka czerwona. Natka należy do ziół oczyszczających nerki i drogi...

Parmezan

Parmezan

Parmezan to jeden z najpopularniejszych serów, który ma swoich zwolenników na całym świecie. Jest to ser twardy typu podpuszczkowego wytwarzany z krowiego mleka, leżakujący w solance. Pochodzi z północnych Włoch, z regionu Emilia-Romania. Parmezan to ser o typowo ziarnistej konsystencji, słomkowożółtego koloru, ma charakterystyczny, bardzo pikantny, lecz dojrzały i przyjemny smak i zapach. Co bardzo ważne, parmezan istnieje na rynku w trzech kategoriach wiekowych i co za tym idzie – cenowych. Jedna z nich to ser świeży, dojrzewający zaledwie rok. Drugą kategorią są sery vecchio, czyli starsze,...

Śmietana 30%

Śmietana 30%

Cebula

Cebula

Groszek cukrowy

Groszek cukrowy

Kurki

Kurki

Czarne pappardelle

Czarne pappardelle

Masło

Masło

Natka pietruszki

Natka pietruszki

Parmezan

Parmezan

Śmietana 30%

Śmietana 30%

Składniki w zestawie

Cebula

Groszek cukrowy

Kurki

Czarne pappardelle

Masło

Natka pietruszki

Parmezan

Śmietana 30%

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, oliwa

Akcesoria: garnek, patelnia

Alergeny: gluten, laktoza

Sposób przygotowania

krojenie warzyw
  • Zagotuj ok. 3 litrów wody do ugotowania makaronu (1,5 raz więcej w wersji dla 4 osób). 
  • Obierz cebulę i pokrój w kostkę. 
  • Oczyść ręcznikiem papierowym lub pędzelkiem kurki (nie namaczaj ich i nie opłukuj pod bieżącą wodą). Większe grzyby przekrój na pół. Strączki groszku przekrój na 3 kawałki.
smażenie kurek z groszkiem cukrowym
  • Rozpuść na patelni masło z 1 łyżką oliwy (2 łyżki oliwy w wersji dla 4 osób). Dodaj cebulę i smaż 2 minuty. Wrzuć na patelnię kurki, smaż 5 minut na średnim ogniu. Dopraw solą i cukrem, dodaj groszek cukrowy, smaż 30 sekund.
przygotowanie sosu śmietanowego
  • Wlej na patelnię śmietanę i gotuj ok. 2 minut (aby sos nie zgęstniał za bardzo, będziesz dodawać do niego makaron).
gotowanie czarnego pappardelle
  • Wrzuć makaron do wrzącej, osolonej wody i gotuj 9-10 minut.
mieszanie makaronu z sosem śmietanowym
  • Odcedź makaron i przełóż na patelnię, całość dokładnie wymieszaj. Dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem.
dekorowanie dania natką pietruszki
  • Posiekaj natkę pietruszki. Makaron przełóż na talerze, dekoruj go natką pietruszki i serem grana padano.
Zobacz nasze plany