Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Chrupiące krokiety ziemniaczane z salsą z awokado

czas gotowania

60

liczba kalorii

468 kcal

rodzaj dania

wegetariańskie

trudność

ostrość

ocena 0/5

Chrupiące krokiety ziemniaczane z salsą z awokado
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Wbrew obiegowej opinii ziemniaki wcale nie są niezdrowe i wysokokaloryczne! Co więcej, są bogate w witaminę C, beta-karoten, potas i fosfor, a w 100 g gotowanych ziemniaków jest 75 kalorii. My wybraliśmy czerwone ziemniaki, które świetnie nadają się do ubijania i formowania z nich małych krokietów. Towarzyszy im orzeźwiająca salsa z awokado i pomidorów koktajlowych.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 468

białko: 12

węglowodany: 85

tłuszcze: 10

Składniki w zestawie

Awokado hass

Awokado hass

Kolendra

Kolendra

Kolendra to roślina wykorzystywana jako przyprawa, która pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu i południowej Europy, ale od tysiącleci znana jest także w Azji. Jej nazwa wywodzi się z greckiego słowa coris – gryźć, ponieważ starożytnym zapach jej liści kojarzył się w wonią insekta. W kuchni zarówno naszego kraju, jak i innych krajów świata, wykorzystuje się zarówno nasiona, jak i liście tej rośliny. Warto jednak skupić się na liściach kolendry, które wciąż wydają się być przyprawą nieco niedocenianą. Tymczasem ma ona naprawdę wiele zastosowań. Liście kolendry doskonale komponują się z wieloma...

Limonka

Limonka

Limonka to okrągły lub jajowaty owoc o intensywnie zielonej, aromatycznej skórce oraz soczystym miąższu. Wyróżnia się świeżym, kwaśnym smakiem, który nieco przypominać może smak cytryny. Jest to gatunek rośliny należący do rodziny rutowatych. Najwięksi producenci limonek to Indie, Meksyk, Argentyna i Brazylia. Limonka może znaleźć szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Z powodzeniem możemy użyć jej soku do nadania wyjątkowego smaku i aromatu deserom, doskonale sprawdza się również jako składnik koktajli i drinków. Sokiem z limonki możemy również wzbogacić smak rybnych potraw. Limonka doskonale...

Panierka panko

Panierka panko

Panko to rodzaj panierki, który pochodzi z Japonii. Powstaje w podobny sposób jak bułka tarta, jednak panierkę panko wyróżnia wielkość wysuszonych kawałków bułki, które są dużo większe niż drobna bułka tarta w Europie. Wykorzystuje się do jej przygotowania wyłącznie środek pieczywa, bez skórek. Tak przygotowana panierka jest lżejsza i ma puchową konsystencję. Dzięki temu także panierowane w niej składniki są delikatniejsze niż te obtoczone w bułce tartej. Panko można samodzielnie przygotowaćw domu, krusząc białe pieczywo i susząc je w piekarniku w temperaturze 150°C. Pamiętajmy o nieużywaniu termoobiegu,...

Papryczka chili

Papryczka chili

Papryka chili to przyjęta powszechnie nazwa, która określa różne odmiany papryki o ostrym smaku. Wszystkie należą do rodziny psiankowatych i służą głównie jako przyprawa, nadająca potrawom pikantnego smaku. Papryczki chili wykorzystywane są w kuchni już od starożytności. Miejscem, które dało początek używaniu tej przyprawy są Karaiby, jednakże za jej rozprzestrzenienie po świecie odpowiadają Aztecy. Ostra papryczka chili, choć niewielkich rozmiarów, ma sporo korzystnych właściwości dla ludzkiego organizmu. Znajdziemy w niej bowiem sporą dawkę witaminy C oraz substancję zwaną kapsaicyną. Jest to...

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe to odmiana tradycyjnych pomidorów, które różnią się od nich przede wszystkim rozmiarem. Dojrzałe owoce pomidorów koktajlowych nie mają więcej niż 3-4 centymetry. To niezwykle smakowite warzywa, które cechują się intensywnym smakiem oraz aromatem. Pomidory koktajlowe dostępne są w wielu odmianach, wśród których wymienić możemy pomidory żółte, pomarańczowe a nawet czarne. W Polsce wciąż jednak najpopularniejsze są te czerwone. W tych niewielkich pomidorkach znajdziemy wiele cennych dla zdrowia substancji i witamin. Są to między innymi witaminy C, E, PP i K oraz cenne mikro- i...

Roszponka

Roszponka

O roszponce wspominał już w 1597 roku brytyjski botanik John Gerard w swoich zapiskach. Jednak swoją popularność zawdzięcza ona królewskiemu ogrodnikowi króla Francji - Ludwika XIV. Roszponka popularnie uznawana jest za sałatę, jednak nie należy do rodziny sałat, a rodziny kozłkowatych. W Polsce dawniej traktowana była jako chwast. Obecnie uprawiana jest w wielu krajach świata, w tym w Polsce. Roszponka, nazywana również roszpunką i rapotynką, jest rośliną o niewielkich, ciemnozielonych listkach o okrągłych listkach. Zawiera dużo olejków eterycznych, dlatego też ma wyczuwalną, orzechową nutę w...

Szalotka

Szalotka

Szalotka, a właściwie czosnek askaloński, to gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych pochodzący z Bliskiego Wschodu. Rośnie w pęczkach małych bulw i choć jest rodzajem cebuli, to wyglądem przypomina czosnek i ma też podobny do niego smak. Szalotka jest ceniona za łagodny smak, najłagodniejszy ze wszystkich warzyw cebulowych. W kuchni może znaleźć szerokie zastosowanie, ponieważ doskonale smakuje zarówno surowa, jak i pieczona, smażona lub duszona. Możemy ją dodawać do kanapek, surówek, twarogów, a także sosów. Warto zastosować ją do dań z woka i zup. Sporo osób marynuje szalotkę, otrzymując...

Szczypiorek

Szczypiorek

Szczypiorek to gatunek rośliny z rodziny czosnkowatych. Jego pełna nazwa to czosnek szczypiorek. Był znany już w starożytności, kiedy rósł w formie dzikiej na większości kontynentów. Jego uprawę rozpoczęto w Europie ok. XVI wieku. W kuchni wykorzystywany jest w formie świeżej i suszonej (jako przyprawa). Przyspiesza trawienie, pomaga w "zaostrzeniu" apetytu i jest bogaty w witaminę C. Gruby szczypiorek najlepiej smakuje wiosną i latem - to jedna z pierwszych nowalijek w Polsce, dostępna w świeżej postaci już na początku kwietnia. Można go jeść na surowo, krojąc drobno i posypując nim kanapki z...

Ziemniaki czerwone

Ziemniaki czerwone

Pod nazwą czerwone ziemniaki kryje się cała grupa odmian, o skórce od różowej do czerwonej. Wśród nich wymienić możemy takie odmiany jak Rosalind, Asterix, Red Lady. Są to ziemniaki, które charakteryzują się mocno żółtym miąższem, są nieco słodkawe w smaku. Możemy wykorzystać je do przygotowania wielu dań. Doskonale nadają się do sałatki warzywnej oraz gotowania na parze. Ciekawą propozycją jest również ziemniak czerwony pieczony w piekarniku z dodatkiem czosnku oraz innych ziół. Ziemniaki te mają zwartą konsystencję, dlatego nie rozpadają się podczas smażenia lub zapiekania. Można je upiec “w...

Awokado hass

Awokado hass

Kolendra

Kolendra

Limonka

Limonka

Panierka panko

Panierka panko

Papryczka chili

Papryczka chili

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe

Roszponka

Roszponka

Szalotka

Szalotka

Szczypiorek

Szczypiorek

Ziemniaki czerwone

Ziemniaki czerwone

Składniki w zestawie

Awokado hass

Kolendra

Limonka

Panierka panko

Papryczka chili

Pomidory koktajlowe

Roszponka

Szalotka

Szczypiorek

Ziemniaki czerwone

Dodatkowe informacje

Przyprawy: jajko, olej, oliwa, soł, pieprz

Akcesoria: praska/ubijaczka do ziemniaków

Alergeny: gluten

Sposób przygotowania

krojenie ziemniaków w kostkę
  • Zagotuj wodę w średnim garnku.
  • Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w kostkę (dzięki temu szybciej się ugotują). Gotuj je ok. 18 minut, do miękkości (sprawdź widelcem w trakcie gotowania, czy już zmiękły).
  • Odcedź je z nadmiaru wody i odstaw na chwilę.
przygotowanie ziemniaczanych krokietów
  • Sparz limonkę i zetrzyj z niej skórę, odłóż w misce na bok. Pokrój szalotkę i papryczkę chili w kostkę, posiekaj kolendrę oraz szczypiorek.
  • Ziemniaki ugnieć tłuczkiem lub praską i włóż do miski. Dodaj do nich 1 jajko (2 w przypadku porcji dla 4 osób), szczypiorek, kolendrę, a także połowę szalotki i chili. Dopraw solą i pieprzem.
  • Wymieszaj całość łyżką na jednolitą masę, przełóż ją do płaskiego naczynia i wstaw na 10 minut do lodówki, aby wystygła.
przygotowanie salsy z awokado
  • Przełóż do miski pozostałą część szalotki, dodaj sól i pieprz. Ugnieć ją ręką (aby puściła sok) i dodaj resztę chili.
  • Obierz awokado (obieraczką do warzyw), pokrój je w kostkę i przełóz do miski.
  • Skrop awokado sokiem z limonki i dodaj startą wcześniej skórkę.
salsa z awokado
  • Dodaj do awokado szalotkę z chili.
  • Pokrój na ćwiartki pomiodory koktajlowe i również wrzuć je do miski.
  • Dolej 50 ml oliwy, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj delikatnie i odłóż na bok.
panierowanie ziemniaczanych krokietów
  • Wyciągnij masę ziemniaczaną z lodówki. Na jeden talerz wysyp panierkę panko, a na drugim rozbij jajko i roztrzep je widelcem.
  • Z masy formuj w dłoniach niewielkie krokiety (ok. 15 sztuk). Następnie panieruj każdego z nich - najpierw w jajku, a następnie w panko.
  • Rozgrzej olej na patelni i smaż krokiety na złocisty kolor (ok. 4-5 minut z każdej strony).
krokiety ziemniaczane z salsą z awokado
  • Krokiety odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Układaj je na talerzach. Obok rozłóż salsę z awokado i listki roszponki.
Zobacz nasze plany