Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Chowder rybny z mlekiem kokosowym

czas gotowania

25

liczba kalorii

488 kcal

rodzaj dania

rybne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Chowder rybny z mlekiem kokosowym
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Chowder to pożywna zupa z dodatkiem ryb lub owoców morza, która przywędrowała do Europy ze Stanów Zjednoczonych. My serwujemy chowder z orientalną nutą - bliskowschodnimi przyprawami, limonką i tajską bazylią.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 488

białko: 32

węglowodany: 27

tłuszcze: 27

Składniki w zestawie

Bazylia tajska

Bazylia tajska

Tajska bazylia różni się subtelnie od zwykłej bazylii (która jest np. często wykorzystywana w kuchni włoskiej). Tajska bazylia ma delikatnie korzenny i anyżowy aromat i jest bardzo chętnie wykorzystywana w daniach kuchni tajskiej i wietnamskiej. Jest odmianą bazylii pospolitej. Wyróżnia ją kształt liści - te są niezbyt duże, ale spiczaste, mają zwykle zieloną barwę (choć zdarza się zabarwienie na fioletowy odcień). W Tajlandii nazywana jest Horapa.Jej smak sprawia, że często dodawana jest do potraw typu curry (zwłaszcza czerwonego curry), a także sałatek oraz zup. Co więcej, pasuje nie tylko do...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Filet z dorsza

Filet z dorsza

Filet z dorsza to mięso pochodzące od dorsza atlantyckiego, które zostało oskórowane oraz pozbawione ości. Wyróżnia się białym kolorem oraz kruchością. Filet z dorsza jest doskonałą rybą pełną właściwości odżywczych, którą w kuchni możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów. Rybę tę możemy bowiem smażyć i podawać w panierce albo w cieście naleśnikowym. Doskonale komponuje się z innymi składnikami, dzięki czemu możemy ją wykorzystać także w zupie rybnej. Filet z dorsza wybornie smakuje również grillowany oraz pieczony. Każdy z nas może wybrać więc sposób przyrządzania tej ryby dopasowany do jego...

Koncentrat pomidorowy

Koncentrat pomidorowy

Koncentrat pomidorowy to produkt spożywczy będący częściowo odwodnionym przecierem pomidorowym, pasteryzowanym w celu utrwalenia go i przedłużenia daty ważności. Cechuje go intensywna czerwona barwa oraz gęstość. W smaku koncentrat pomidorowy może być delikatnie kwaśny. Co ważne, przy produkcji koncentratu pomidorowego korzysta się wyłącznie z pomidorów. Nie używa się przypraw, poza niewielkimi ilościami soli. Sprawia to, że w małym słoiczku znajdziemy wiele cennych substancji i minerałów. Zastosowanie koncentratu pomidorowego w kuchni to przede wszystkim zupy i sosy, których jest ważnym składnikiem....

Limonka

Limonka

Limonka to okrągły lub jajowaty owoc o intensywnie zielonej, aromatycznej skórce oraz soczystym miąższu. Wyróżnia się świeżym, kwaśnym smakiem, który nieco przypominać może smak cytryny. Jest to gatunek rośliny należący do rodziny rutowatych. Najwięksi producenci limonek to Indie, Meksyk, Argentyna i Brazylia. Limonka może znaleźć szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Z powodzeniem możemy użyć jej soku do nadania wyjątkowego smaku i aromatu deserom, doskonale sprawdza się również jako składnik koktajli i drinków. Sokiem z limonki możemy również wzbogacić smak rybnych potraw. Limonka doskonale...

Marchewka

Marchewka

Marchewka to gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Występuje pospolicie na terenach Europy, Azji i północnej Afryki. Jest to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze doceniano już w starożytnych Chinach. Jednak wówczas najbardziej znana była odmiana w kolorze białym. Marchewkę pomarańczową wyhodowali Holendrzy w XVII wieku. I to właśnie ta odmiana cieszy się do dziś największą popularnością, mimo że na rynku dostępne są także żółte, czerwone, a nawet ciemnofioletowe i czarne marchewki. W klasyfikacji wprowadzonej przez Unię Europejską marchewka jest opisana jako warzywo. Jednak z uwagi...

Mieszanka przypraw MrChef

Mieszanka przypraw MrChef

Mieszanka przypraw MrChef to nasza unikatowa torebka z przyprawami w dokładnie odmierzonych porcjach. Rodzaj przypraw oraz ich proporcje ustala szef kuchni MrChef - Tobiasz Herman. Są one dopasowane do proponowanych przez nas dań i sprawiają, że ich smak jest wyjątkowy. Na karcie przepisu znajdziesz informację o tym, jakie składniki wykorzystaliśmy do stworzenia mieszanki przypraw MrChef, jednak pozwalamy sobie na szczyptę tajemnicy i nie zdradzamy ich dokładnej proporcji. Nawet jeśli będziesz próbować tych przypraw po raz pierwszy - zaufaj nam i dodaj je do przygotowywanej potrawy, zadbaliśmy...

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe jest wytwarzane z miąższu orzecha kokosowego poprzez połączenie stałego miąższu z wodą w odpowiednich proporcjach. Ma biały kolor, gęstą kremową konsystencję i charakterystyczny kokosowy smak oraz aromat. Mleko kokosowe to bardzo popularny dodatek w kuchniach krajów azjatyckich, szczególnie Tajlandii i Indii, a także na Karaibach i w Ameryce Południowej. Obecnie coraz częściej stanowi również ważny składnik przepisów kuchni europejskiej. W kuchni możemy je wykorzystać do przygotowywania deserów (np. puddingów chia albo z tapioki) i koktajli. Doskonale sprawdzi się również do zagęszczania...

Pasta curry czerwona

Pasta curry czerwona

Czerwona pasta curry jest podstawą wielu potraw typu curry (tym mianem w Azji nazywa się dania, które przygotowywane są najczęściej w jednym garnku, mają główny składnik, np. mięso kurczaka, a całość dania podawana jest w gęstym sosie). Czerwona pasta curry doskonale komponuje się z mięsem, drobiem, rybami, owocami morza, czy też ze smażonymi lub pieczonymi warzywami. Można ją kupić w sklepie lub przygotować ze świeżych składników. Domowa czerwona pasta curry może stać w lodówce około 2-3 miesięcy. W skład czerwonej pasty curry wchodzą między innymi: czerwone papryczki chili, imbir, szalotka, trawa...

Seler naciowy

Seler naciowy

Seler naciowy to zwykle warzywo kojarzone z dietami. Zalecany do przegryzania zamiast niezdrowych przekąsek i kojarzony z wyrzeczeniami. To prawda, ma tylko 13 kalorii w 100 gramach, jednak wcale nie musi źle smakować! Seler jest jednym z najdłużej znanych (i spożywanych) warzyw na świecie. Jedli go już starożytni Egipcjanie. W stanie dzikim rośnie w Europie, Azji, a nawet w Afryce. W Polsce jest warzywem uprawnym. W starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie był wykorzystywany do jedzenia, ale także w celach rytualnych, między innymi do wyplatania wieńców dla zwycięzców olimpiad. Seler naciowy zawiera...

Sos rybny

Sos rybny

Podobnie jak w przypadku sosu sojowego, sos rybny powstaje w procesie fermentacji. Do jego produkcji używa się trzech podstawowych składników: ryb, soli oraz wody. Ma jasnobrązowy kolor (w zależności od rodzaju do ciemnobrązowego koloru) i konsystencję wody (jest rzadszy od sosu sojowego). Sos rybny charakteryzuje się bardzo specyficznym zapachem, który jednak w pewnej mierze ulatnia się w czasie gotowania. Jest jednym z najczęściej wykorzystywanych produktów do doprawiania dań w kuchni krajów azjatyckich (np. wietnamskiej, tajskiej). Służy głównie do nadawania lekko słonego, rybnego posmaku daniom....

Szalotka

Szalotka

Szalotka, a właściwie czosnek askaloński, to gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych pochodzący z Bliskiego Wschodu. Rośnie w pęczkach małych bulw i choć jest rodzajem cebuli, to wyglądem przypomina czosnek i ma też podobny do niego smak. Szalotka jest ceniona za łagodny smak, najłagodniejszy ze wszystkich warzyw cebulowych. W kuchni może znaleźć szerokie zastosowanie, ponieważ doskonale smakuje zarówno surowa, jak i pieczona, smażona lub duszona. Możemy ją dodawać do kanapek, surówek, twarogów, a także sosów. Warto zastosować ją do dań z woka i zup. Sporo osób marynuje szalotkę, otrzymując...

Bazylia tajska

Bazylia tajska

Czosnek

Czosnek

Filet z dorsza

Filet z dorsza

Koncentrat pomidorowy

Koncentrat pomidorowy

Limonka

Limonka

Marchewka

Marchewka

Mieszanka przypraw MrChef

Mieszanka przypraw MrChef

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe

Pasta curry czerwona

Pasta curry czerwona

Seler naciowy

Seler naciowy

Sos rybny

Sos rybny

Szalotka

Szalotka

Składniki w zestawie

Bazylia tajska

Czosnek

Filet z dorsza

Koncentrat pomidorowy

Limonka

Marchewka

Mieszanka przypraw MrChef

Mleko kokosowe

Pasta curry czerwona

Seler naciowy

Sos rybny

Szalotka

Dodatkowe informacje

Akcesoria: garnek

Alergeny: ryby, seler, siarczyny

Sposób przygotowania

krojenie warzyw
  • Zagotuj 500 ml wody w czajniku. Umyj i obierz warzywa.
  • Pokrój szalotkę w plasterki, seler naciowy w plasterki i marchewkę w talarki. Czosnek drobno posiekaj.
podsmażanie warzyw na patelni
  • W garnku rozgrzej oliwę i podsmażaj warzywa przez 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem.
gotowanie chowdera rybnego
  • Dodaj koncentrat pomidorowy, garam masale MrChef, liście limonki kaffir oraz pastę curry - smaż ok. 1 minutę i dodaj mleko kokosowe oraz 500 ml wody.
  • Następnie gotuj na średnim ogniu około 12 minut.
filetowanie limonki
  • Limonkę sparz (wodą z czajnika), zetrzyj skórę i wyfiletuj (pozbaw wszelkich błonek i białych części, zostaw jedynie miąższ.
  • Pokrój dorsza w kostkę i odstaw na bok.
krojenie dorsza
  • Bazylię pokrój w drobne paseczki, dodaj do zupy, kiedy warzywa będą miękkie. Wrzuć pokrojonego dorsza i wlej sos rybny.
  • Gotuj na wolnym ogniu 3 minuty, następnie dopraw do smaku (solą, pieprzem i ewentualnie cukrem).
serwowanie chowdera
  • Chowder gotowy! Wlej zupę do misek, udekoruj filecikami z limonki i skórką.
Zobacz nasze plany