Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Chili con carne z kaszą bulgur i awokado

czas gotowania

45

liczba kalorii

692 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Chili con carne z kaszą bulgur i awokado
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Chili con carne to jedno z tradycyjnych dań kuchni meksykańskiej, spotykane też często w Stanach Zjednoczonych. Jego podstawą są krojone pomidory, mięso mielone, ostra papryczka chili i śmietana (dla złagodzenia pikantnej nuty). Serwuje się je najczęściej z ryżem, jednak my tym razem wybraliśmy kaszę bulgur, która pasuje tu równie dobrze!

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 692

białko: 54

węglowodany: 27

tłuszcze: 43

Składniki w zestawie

Awokado hass

Awokado hass

Cukier brązowy

Cukier brązowy

Cukier brązowy, nazywany również cukrem trzcinowym, z racji tego, że produkowany jest z trzciny cukrowej, najczęściej spotykany jest w postaci nierafinowanej. Charakteryzuje go brązowa barwa (od jasnej do ciemnej), nieco większe od cukru białego kryształki oraz słodki smak. Cukier brązowy uznawany jest za zdrowszy od buraczanego cukru białego. Dzieje się tak dlatego, że zaniechanie procesu rafinowania pozwala ocaleć cennym składnikom mineralnym. Dzięki temu w cukrze brązowym znajdziemy nie tylko sacharozę ale również żelazo, magnez, potas, wapń. Cukier ten doskonale rozpuszcza się w wodzie, może...

Czerwona fasola

Czerwona fasola

Fasola czerwony Jaś to jedna z odmian fasoli - popularnej rośliny strączkowej. Dzięki swojemu kolorowi jest produktem, który sprawia, że potrawy prezentują się niezwykle atrakcyjnie. Fasola Jaś czerwona, mimo swojej nazwy, nie posiada czerwonego koloru. Jest ciemnobrunatna, posiada jaśniejsze, jasnoróżowe wzorki. Fasola Jaś czerwona jest źródłem witamin E i tych z grupy B, np. tiaminy, która odpowiada za pamięć i logiczne myślenie. Zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe, w których rozpuszczają się witaminy A, D, E i K. Świeżo łuskana fasola zawiera także witaminy A i C. Fasola czerwony Jaś...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny to wyrób mleczarski otrzymywany z mleka, w którym, w wyniku podniesionej temperatury, rozwijają się żywe kultury bakterii termofilnych. Jogurt naturalny ma biały kolor, gęstą konsystencję oraz lekko kwaskowaty smak. Zawiera laktozę, dlatego nie może być spożywany w przypadku nietolerancji pokarmowej, jednak można zastąpić go jogurtem sojowym lub takim bez laktozy.W składzie jogurtu naturalnego znajdziemy dużą zawartość wapnia oraz dobrze przyswajalnego białka. Regularne spożywanie jogurtu wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego.W kuchni jogurt naturalny możemy wykorzystać...

Kasza bulgur

Kasza bulgur

Kasza bulgur to rodzaj kaszy z ziaren pszenicy, najczęściej pszenicy twardej, sporządzony z gotowanych i następnie wysuszonych ziaren zboża, które zostają zgniecione w końcowym procesie produkcji. Jej właściwości smakowe i odżywcze są znane przez mieszkańców Bliskiego Wschodu już od ponad 4000 lat. Co więcej, w tym rejonie świata do dziś stanowi ona jeden z podstawowych składników diety. W naszych kuchniach kasza bulgur doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych - dobrze smakuje bowiem z sosami oraz pieczonymi mięsami czy smażonymi warzywami. Można nią także zastąpić ryż w daniach kuchni...

Kawa mielona

Kawa mielona

Kawa mielona powstaje ze zmielenia (drobno) ziaren kawy, które wcześniej są specjalnie palone. Jest ona następnie szczelnie pakowana i gotowa do użycia. Należy pamiętać, że kawa mielona traci aromat szybciej niż kawa w ziarnach, dlatego należy ją przechowywać w szczelnie zamykanych opakowaniach i szybko zużywać. Kawa działa pobudzająco, pomaga zwalczyć uczucie senności i wzmaga przemianę materii. Ze względu na zawartość kofeiny nie powinno się jej spożywać zbyt dużo i przekraczać dawki 400 mg kofeiny dziennie. Kawę mieloną można zaparzyć w ekspresie, kawiarce albo stosując jedną z metod alternatywnych...

Mięso mielone wieprzowe

Mięso mielone wieprzowe

Oregano suszone

Oregano suszone

Oregano to gatunek rośliny z rodziny mięty. Pochodzi z zachodniej i południowo-zachodniej Eurazji i z regionu Morza Śródziemnego. Częścią rośliny, którą wykorzystuje się do przyprawiania, są jej liście. Mogą być wykorzystywane zarówno świeże, jak i w postaci suszonej. Oregano to przyprawa, która ma aromatyczny, ciepły i lekko gorzki smak, który może różnić się w intensywności w zależności od gatunku oraz warunków, w jakich rosła roślina. Jest to przyprawa o bardzo szerokim zastosowaniu, którą chętnie wykorzystuje się na całym świecie. Oregano zazwyczaj stosujemy do sosów, przyprawiania mięs,...

Papryczka chili

Papryczka chili

Papryka chili to przyjęta powszechnie nazwa, która określa różne odmiany papryki o ostrym smaku. Wszystkie należą do rodziny psiankowatych i służą głównie jako przyprawa, nadająca potrawom pikantnego smaku. Papryczki chili wykorzystywane są w kuchni już od starożytności. Miejscem, które dało początek używaniu tej przyprawy są Karaiby, jednakże za jej rozprzestrzenienie po świecie odpowiadają Aztecy. Ostra papryczka chili, choć niewielkich rozmiarów, ma sporo korzystnych właściwości dla ludzkiego organizmu. Znajdziemy w niej bowiem sporą dawkę witaminy C oraz substancję zwaną kapsaicyną. Jest to...

Pomidory krojone z puszki

Pomidory krojone z puszki

Pomidory krojone z puszki to produkt spożywczy, który doskonale zastępuje świeże pomidory w sezonie, w którym naturalnie nie dojrzewają. Jak doskonale wiemy, zimą pomidory są nieco twarde, pozbawione aromatu i koloru - właśnie wtedy zamiast surowych owoców, które nie spełniają naszych oczekiwań, o wiele lepiej sięgnąć po pomidory z puszki. Tym bardziej, że są one zdrowsze od surowych. Posiadają bowiem więcej cennego likopenu, składnika, który opóźnia procesy starzenia. Pomidory w puszce to również dobre źródło błonnika, sodu i potasu. Ten sposób przedłużania trwałości nie wpływa bowiem negatywnie...

Szalotka

Szalotka

Szalotka, a właściwie czosnek askaloński, to gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych pochodzący z Bliskiego Wschodu. Rośnie w pęczkach małych bulw i choć jest rodzajem cebuli, to wyglądem przypomina czosnek i ma też podobny do niego smak. Szalotka jest ceniona za łagodny smak, najłagodniejszy ze wszystkich warzyw cebulowych. W kuchni może znaleźć szerokie zastosowanie, ponieważ doskonale smakuje zarówno surowa, jak i pieczona, smażona lub duszona. Możemy ją dodawać do kanapek, surówek, twarogów, a także sosów. Warto zastosować ją do dań z woka i zup. Sporo osób marynuje szalotkę, otrzymując...

Awokado hass

Awokado hass

Cukier brązowy

Cukier brązowy

Czerwona fasola

Czerwona fasola

Czosnek

Czosnek

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny

Kasza bulgur

Kasza bulgur

Kawa mielona

Kawa mielona

Mięso mielone wieprzowe

Mięso mielone wieprzowe

Oregano suszone

Oregano suszone

Papryczka chili

Papryczka chili

Pomidory krojone z puszki

Pomidory krojone z puszki

Szalotka

Szalotka

Składniki w zestawie

Awokado hass

Cukier brązowy

Czerwona fasola

Czosnek

Jogurt naturalny

Kasza bulgur

Kawa mielona

Mięso mielone wieprzowe

Oregano suszone

Papryczka chili

Pomidory krojone z puszki

Szalotka

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, olej

Akcesoria: patelnia, sitko

Alergeny: laktoza

Sposób przygotowania

gotowanie kaszy bulgur
  • Zagotuj wodę w czajniku. Zalej kaszę bulgur 180 ml wrzątku (360 ml w wersji dla 4 osób), dopraw solą, zamiesza, przykryj i odstaw na 30 minut.
  • Kawę zaparz w 100 ml wrzącej wody i odstaw.
smażenie mięsa mielonego
  • Obierz szalotkę i czosnek. Pokrój szalotkę w kostkę, a czosnek w plasterki. Podsmaż je na patelni na 2 łyżkach oleju (ok. 2 minut).
  • Dodaj mięso mielone, duś 5 minut, kilka razy mieszając.
doprawianie mięsa mielonego na patelni
  • Przekrój papryczkę chili wzdłuż na pół, usuń pestki (chyba że lubisz bardzo ostre dania), pokrój w drobną kostkę. Dodaj na patelnię.
  • Odcedź kawę, zostaw sam płyn, wlej go na patelnię.
dodawanie czerwonej fasoli do mięsa mielonego
  • Dodaj pomidory na patelnię.
  • Odcedź czerwoną fasolę, przelej zimną wodą, dodaj na patelnię. Dopraw całość oregano. Duś na średnim ogniu ok. 10 minut.
krojenie awokado
  • Obierz awokado i pokrój w kostkę.
  • Dopraw chili con carne solą, pieprzem i brązowym cukrem.
wykładanie chili con carne do misek
  • Wyłóż chili z patelni na talerze.
  • Na górze wsyp odcedzoną na sitku kaszę bulgur, rozlej jogurt za pomocą łyżki i ułóż kawałki awokado.
Zobacz nasze plany