Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Burrito z wołowiną i czerwoną fasolą

czas gotowania

60

liczba kalorii

856 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Burrito z wołowiną i czerwoną fasolą
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Hola, Mexico! Burrito to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Podstawą tego dania jest pszenna tortilla (którą przygotujemy samodzielnie) i pyszny farsz - tym razem z wołowiny, czerwonej fasoli i... kawy!

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 856

białko: 49

węglowodany: 111

tłuszcze: 24

Składniki w zestawie

Cebula

Cebula

Cukier brązowy

Cukier brązowy

Cukier brązowy, nazywany również cukrem trzcinowym, z racji tego, że produkowany jest z trzciny cukrowej, najczęściej spotykany jest w postaci nierafinowanej. Charakteryzuje go brązowa barwa (od jasnej do ciemnej), nieco większe od cukru białego kryształki oraz słodki smak. Cukier brązowy uznawany jest za zdrowszy od buraczanego cukru białego. Dzieje się tak dlatego, że zaniechanie procesu rafinowania pozwala ocaleć cennym składnikom mineralnym. Dzięki temu w cukrze brązowym znajdziemy nie tylko sacharozę ale również żelazo, magnez, potas, wapń. Cukier ten doskonale rozpuszcza się w wodzie, może...

Czerwona fasola

Czerwona fasola

Fasola czerwony Jaś to jedna z odmian fasoli - popularnej rośliny strączkowej. Dzięki swojemu kolorowi jest produktem, który sprawia, że potrawy prezentują się niezwykle atrakcyjnie. Fasola Jaś czerwona, mimo swojej nazwy, nie posiada czerwonego koloru. Jest ciemnobrunatna, posiada jaśniejsze, jasnoróżowe wzorki. Fasola Jaś czerwona jest źródłem witamin E i tych z grupy B, np. tiaminy, która odpowiada za pamięć i logiczne myślenie. Zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe, w których rozpuszczają się witaminy A, D, E i K. Świeżo łuskana fasola zawiera także witaminy A i C. Fasola czerwony Jaś...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Kawa mielona

Kawa mielona

Kawa mielona powstaje ze zmielenia (drobno) ziaren kawy, które wcześniej są specjalnie palone. Jest ona następnie szczelnie pakowana i gotowa do użycia. Należy pamiętać, że kawa mielona traci aromat szybciej niż kawa w ziarnach, dlatego należy ją przechowywać w szczelnie zamykanych opakowaniach i szybko zużywać. Kawa działa pobudzająco, pomaga zwalczyć uczucie senności i wzmaga przemianę materii. Ze względu na zawartość kofeiny nie powinno się jej spożywać zbyt dużo i przekraczać dawki 400 mg kofeiny dziennie. Kawę mieloną można zaparzyć w ekspresie, kawiarce albo stosując jedną z metod alternatywnych...

Kolendra

Kolendra

Kolendra to roślina wykorzystywana jako przyprawa, która pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu i południowej Europy, ale od tysiącleci znana jest także w Azji. Jej nazwa wywodzi się z greckiego słowa coris – gryźć, ponieważ starożytnym zapach jej liści kojarzył się w wonią insekta. W kuchni zarówno naszego kraju, jak i innych krajów świata, wykorzystuje się zarówno nasiona, jak i liście tej rośliny. Warto jednak skupić się na liściach kolendry, które wciąż wydają się być przyprawą nieco niedocenianą. Tymczasem ma ona naprawdę wiele zastosowań. Liście kolendry doskonale komponują się z wieloma...

Mąka pszenna

Mąka pszenna

Mąka pszenna to rodzaj mąki otrzymywany z mielonego (o różnej grubości) ziarna pszenicy. Ten rodzaj mąki wykorzystywany jest w pieczeniu ciast, spodów tart, drożdżowych wypieków, pizzy i pieczywa. Dzięki sporej zawartości glutenu gwarantuje bowiem wyrastanie i elastyczność ciasta, co wpływa na jego walory smakowe. Niestety, z tego samego powodu (zawartości glutenu) nie powinna być spożywana przez osoby zmagające się z nietolerancją glutenu oraz nadwrażliwością i alergią na gluten. Mimo to mąka pszenna jest lekkostrawna, zawiera minerały oraz witaminy z grup B₁, B₂ oraz PP. Na rynku dostępne są...

Mięso mielone wołowe

Mięso mielone wołowe

Mielona wołowina to mięso pochodzenia wołowego, które zostaje przemielone w celu rozdrobnienia jego włókien. Mięso tego typu pochodzi najczęściej z elementów, takich jak szponder, łopatka i karkówka. Podczas procesu mielenia dodaje się około 15% mięsa tłustego, reszta to mięso chude. W kuchni mieloną wołowinę możemy wykorzystać do przygotowania gęstej i sycącej zupy meksykańskiej. Doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia, jako składnik zapiekanek. Mięso wołowe posiada intensywny smak i aromat, jest również bardzo kruche. Przygotowując np. burgery wołowy warto ugniatać masę z mielonego mięsa...

Olej kokosowy

Olej kokosowy

Olej kokosowy to coraz popularniejszy w naszym kraju olej roślinny otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry czyli twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Spotykany najczęściej jako rafinat, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. W niemal połowie skład oleju kokosowego stanowi kwas laurynowy. Jest to substancja podnosząca odporność. Poza tym, w jego składzie znajdziemy między innymi witaminę B2, B6, C i E, kwas foliowy, potas, żelazo, fosfor, wapń, magnez oraz jod. Olej kokosowy ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można używać go do wypieków, smażenia (ponieważ...

Oregano suszone

Oregano suszone

Oregano to gatunek rośliny z rodziny mięty. Pochodzi z zachodniej i południowo-zachodniej Eurazji i z regionu Morza Śródziemnego. Częścią rośliny, którą wykorzystuje się do przyprawiania, są jej liście. Mogą być wykorzystywane zarówno świeże, jak i w postaci suszonej. Oregano to przyprawa, która ma aromatyczny, ciepły i lekko gorzki smak, który może różnić się w intensywności w zależności od gatunku oraz warunków, w jakich rosła roślina. Jest to przyprawa o bardzo szerokim zastosowaniu, którą chętnie wykorzystuje się na całym świecie. Oregano zazwyczaj stosujemy do sosów, przyprawiania mięs,...

Papryczka chili

Papryczka chili

Papryka chili to przyjęta powszechnie nazwa, która określa różne odmiany papryki o ostrym smaku. Wszystkie należą do rodziny psiankowatych i służą głównie jako przyprawa, nadająca potrawom pikantnego smaku. Papryczki chili wykorzystywane są w kuchni już od starożytności. Miejscem, które dało początek używaniu tej przyprawy są Karaiby, jednakże za jej rozprzestrzenienie po świecie odpowiadają Aztecy. Ostra papryczka chili, choć niewielkich rozmiarów, ma sporo korzystnych właściwości dla ludzkiego organizmu. Znajdziemy w niej bowiem sporą dawkę witaminy C oraz substancję zwaną kapsaicyną. Jest to...

Pomidory krojone z puszki

Pomidory krojone z puszki

Pomidory krojone z puszki to produkt spożywczy, który doskonale zastępuje świeże pomidory w sezonie, w którym naturalnie nie dojrzewają. Jak doskonale wiemy, zimą pomidory są nieco twarde, pozbawione aromatu i koloru - właśnie wtedy zamiast surowych owoców, które nie spełniają naszych oczekiwań, o wiele lepiej sięgnąć po pomidory z puszki. Tym bardziej, że są one zdrowsze od surowych. Posiadają bowiem więcej cennego likopenu, składnika, który opóźnia procesy starzenia. Pomidory w puszce to również dobre źródło błonnika, sodu i potasu. Ten sposób przedłużania trwałości nie wpływa bowiem negatywnie...

Cebula

Cebula

Cukier brązowy

Cukier brązowy

Czerwona fasola

Czerwona fasola

Czosnek

Czosnek

Kawa mielona

Kawa mielona

Kolendra

Kolendra

Mąka pszenna

Mąka pszenna

Mięso mielone wołowe

Mięso mielone wołowe

Olej kokosowy

Olej kokosowy

Oregano suszone

Oregano suszone

Papryczka chili

Papryczka chili

Pomidory krojone z puszki

Pomidory krojone z puszki

Składniki w zestawie

Cebula

Cukier brązowy

Czerwona fasola

Czosnek

Kawa mielona

Kolendra

Mąka pszenna

Mięso mielone wołowe

Olej kokosowy

Oregano suszone

Papryczka chili

Pomidory krojone z puszki

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, oliwa, wrzątek, filtr do kawy

Akcesoria: miska, folia spożywcza, wałek, patelnia x 2

Alergeny: gluten

Sposób przygotowania

składniki do burrito
  • Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do przygotowania dania - wyjmij pomidory z puszki, odcedź fasolę, mięso przełóż do miski. 
  • Obierz cebulę i czosnek, umyj zioła. 
  • Zacznij od zrobienia ciasta do tortilli. Wsyp do miski mąkę, dodaj olej kokosowy i sól. Dodawaj stopniowo 80 ml wrzącej wody (160 ml w wersji dla 4 osób) i mieszaj składniki widelcem. Połącz je i następnie rękami formuj kulę. Wyrabiaj ok. 3 minuty, zawiń je w folię spożywczą i odstaw na 20 minut.
duszenie wołowiny
  • Pokrój w kostkę cebulę i czosnek. Rozgrzej 2 łyżki oleju (4 łyżki w wersji dla 4 osób) na patelni i podsmaż cebulę z czosnkiem. 
  • Dodaj mięso, duś 5 minut, od czasu mieszając. Z chili usuń pestki (chyba że lubisz pikantne potrawy) i pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa.



przygotowanie farszu do burrito
  • Zaparz kawę w 100 ml wrzącej wody i odstaw na 5 minut. Wlej kawę na patelnię z mięsem, dodaj pomidory, fasolę i oregano.
  •  Wymieszaj całość i duś minimum 10 minut na średnim ogniu (aby odparować płyny).



przygotowanie placków do burrito
  • W tym czasie podziel ciasto na tortille na 4 części i uformuj kulki, odstaw je na 10 minut (przykryte szmatką, aby nie obeschły). 
  • Po tym czasie wałkuj każdą tortillę na cienki placek. 
  • Smaż je kolejno na suchej, mocno rozgrzanej patelni, ok. 30 sekund z każdej ze stron.



pieczenie tortilli
  • Dopraw mięso na patelni solą, pieprzem i brązowym cukrem, wymieszaj. W razie potrzeby redukuj jeszcze chwilę, aby całość nie miała zbyt płynnej konsystencji. 
  • Usmażone placki tortilli układaj na desce, aby chwilę "odpoczęły".



składanie buritta
  • Na każdą tortillę nałóż porcję mięsa i składaj na pół. 
  • Układaj tortille w głębokich miskach lub na talerzach. 
  • Porwij kolendrę i posyp nią burrito.
Zobacz nasze plany