Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Burger z ciecierzycy z sosem tatarskim

czas gotowania

40

liczba kalorii

722 kcal

rodzaj dania

wegetariańskie

trudność

ostrość

ocena 0/5

Burger z ciecierzycy z sosem tatarskim
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Nasza wersja sosu tatarskiego zawiera gęsty jogurt zamiast majonezu i ogórki małosolne zamiast tradycyjnie kiszonych. Ten delikatnie kwaśny sos świetnie uzupełnia wegetariańskie placki z ciecierzycy i przypraw.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 722

białko: 27

węglowodany: 96

tłuszcze: 25

Składniki w zestawie

Bułka maślana

Bułka maślana

Bułka maślana to rodzaj pieczywa z białej mąki pszennej, które charakteryzuje się wyjątkową miękkością oraz delikatnym, lekko słodkim smakiem. Występuje w postaci tradycyjnych okrągłych bułek oraz tzw. "warkoczy" - czyli zaplecionego przed pieczeniem ciasta. To idealna propozycja dla osób, które lubię delikatne pieczywo o lekko słodkim smaku. Swoje właściwości oraz nieprawdopodobną miękkość zawdzięcza dodawaniu masła do ciasta. To właśnie dzięki niemu pieczywo to ma delikatny smak oraz miękką, puszystą strukturę. Na rynku znajdziemy obecnie bułki maślane posypane makiem, sezamem lub takie ze słodkimi...

Cieciorka

Cieciorka

Cieciorka, czyli inaczej ciecierzyca lub groch włoski, to roślina, której walory smakowe oraz właściwości zdrowotne od dawna docenianie są w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego i Bliskiego Wschodu. W kuchni używa się niewielkich, żółtych ziarenek, które charakteryzują się neutralnym, pasującym do wielu potraw, smakiem. W kuchni arabskiej ciecierzycę wykorzystuje się do przyrządzenia słynnych falafeli czy hummusu, czyli tradycyjnej pasty z dodatkiem tahini i czosnku do smarowania pieczywa. W Egipcie nasiona ciecierzycy traktowane są jako afrodyzjak, ponieważ działają silnie pobudzająco. To...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Jogurt grecki

Jogurt grecki

Jogurt grecki ma gęstą konsystencję i zawiera więcej tłuszczu niż zwykły jogurt naturalny. Ma śnieżnobiały kolor i kremową konsystencję. Jest bogaty w białko, zawiera mniej węglowodanów niż zwykłe jogurty. Jogurt grecki zawdzięcza swoją nazwę krajowi pochodzenia - jego producentem są Grecy. Jest przygotowywany po odsączeniu serwatki i połączeniu jej z mlekiem oraz żywymi kulturami bakterii. Ten rodzaj jogurtu można wykorzystać zarówno do dań słodkich, jak i do słonych. W tradycyjnej kuchni greckiej (zarówno na kontynencie, jak i na wyspach, np. na Krecie) przygotowuje się z niego sos tzatziki ze...

Mąka z cieciorki

Mąka z cieciorki

Mąka z cieciorki to nic innego jak produkt, który otrzymujemy po zmieleniu ziaren ciecierzycy. Mąka z ciecierzycy stała się popularna stosunkowo niedawno, stąd też wiele osób nie zna jej smaku, zastosowania i właściwości. Tymczasem to bardzo wartościowy produkt spożywczy, który warto mieć w swojej kuchni. Szczególnie wtedy gdy zależy nam na tym by jeść zdrowo i unikać glutenu. Mąka ta jest sycąca i wartościowa. W mące z cieciorki znajdziemy wiele cennych dla naszego organizmu składników. Są to między innymi duże ilości błonnika, który zapobiega zaparciom, aż 20 % dobrze przyswajalnego białka oraz...

Mieszanka przypraw MrChef

Mieszanka przypraw MrChef

Mieszanka przypraw MrChef to nasza unikatowa torebka z przyprawami w dokładnie odmierzonych porcjach. Rodzaj przypraw oraz ich proporcje ustala szef kuchni MrChef - Tobiasz Herman. Są one dopasowane do proponowanych przez nas dań i sprawiają, że ich smak jest wyjątkowy. Na karcie przepisu znajdziesz informację o tym, jakie składniki wykorzystaliśmy do stworzenia mieszanki przypraw MrChef, jednak pozwalamy sobie na szczyptę tajemnicy i nie zdradzamy ich dokładnej proporcji. Nawet jeśli będziesz próbować tych przypraw po raz pierwszy - zaufaj nam i dodaj je do przygotowywanej potrawy, zadbaliśmy...

Musztarda francuska

Musztarda francuska

Musztarda francuska to jeden z rodzajów musztardy, który cieszy się coraz większym zainteresowaniem w naszym kraju. Jest to musztarda, w której większość ziaren gorczycy pozostaje w całości, przez co są zauważalne i wyczuwalne w smaku. Do jej produkcji użyty jest ocet winny, często dodatkiem jest także wino. Musztarda francuska posiada wyrazisty, ostry smak, który dobrze komponuje się zarówno z sosami, pieczonym mięsem, jak i z kanapkami. Jest ona jednak na tyle łagodna, że przekonać może nawet osoby, które za musztardą nie przepadają. Jedną z największych jej zalet jest obecność całych ziaren...

ogórek małosolny

ogórek małosolny

Ogórki małosolne powstają w podobny sposób jak ogórki kiszone, jednak proces ich fermentacji jest dużo krótszy, dzięki czemu mają subtelniejszy smak i bardziej jędrną oraz sprężystą konsystencję. Są jednym z klasycznych, polskich przetworów. Ogórki małosolne są gotowe po 2-3 dniach od ich nastawienia. Jeśli jednak potrzymamy je w słoju z zalewą dłużej niż tydzień, to po prostu się ukiszą. Ogórki małosolne przygotowujemy, umieszczając je w słoju lub naczyniu z pokrywką, dodając do nich koper włoski, ząbki czosnku (lub inne ulubione dodatki), zalewając je wrzącą wodą z dodatkiem soli. Ogórki małosolne...

Pomidor

Pomidor

Pomidor to gatunek rośliny z rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej lub Środkowej. Do Europy dotarł po 1492 roku, a więc po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Jego jadalną częścią są owoce, które rosną na wysokich, pnących się krzewach o charakterystycznym, przyjemnym zapachu liści. Pomidory nie sprawiają dużych problemów w uprawie, dlatego można je hodować choćby na balkonie, pamiętając jednak o odpowiednim nawodnieniu i powierzchni do wzrostu. Pomidor to soczyste warzywo o doskonałym smaku oraz aromacie. Doskonale smakuje na surowo jako składnik sałatek czy kanapek, jak...

Sezam kolorowy

Sezam kolorowy

Sezam to jedna z pierwszych odnotowanych roślin uprawnych w celu pozyskiwania nasion. Z jego nasion korzystali starożytni Rzymianie, Egipcjanie oraz Asyryjczycy. Nasiona sezamu umieszczone są w strąkach tropikalnej rośliny. Są to małe, płaskie owalne ziarenka, wielkości około 3 milimetrów. Sezam kolorowy to produkt, który warto włączyć do swojej diety nie tylko z powodu pysznego smaku, ale również właściwości odżywczych i zdrowotnych. Warto bowiem zdawać sobie sprawę z tego, że nasiona sezamu są bardzo kaloryczne, przez co mogą pomagać osobom osłabionym. To jednak nie wszystko. Nasiona sezamu...

Szczypiorek gruby

Szczypiorek gruby

Szczypiorek to gatunek rośliny z rodziny czosnkowatych. Jego pełna nazwa to czosnek szczypiorek. Był znany już w starożytności, kiedy rósł w formie dzikiej na większości kontynentów. Jego uprawę rozpoczęto w Europie ok. XVI wieku. W kuchni wykorzystywany jest w formie świeżej i suszonej (jako przyprawa). Przyspiesza trawienie, pomaga w "zaostrzeniu" apetytu i jest bogaty w witaminę C. Gruby szczypiorek najlepiej smakuje wiosną i latem - to jedna z pierwszych nowalijek w Polsce, dostępna w świeżej postaci już na początku kwietnia. Można go jeść na surowo, krojąc drobno i posypując nim kanapki z...

Bułka maślana

Bułka maślana

Cieciorka

Cieciorka

Czosnek

Czosnek

Jogurt grecki

Jogurt grecki

Mąka z cieciorki

Mąka z cieciorki

Mieszanka przypraw MrChef

Mieszanka przypraw MrChef

Musztarda francuska

Musztarda francuska

ogórek małosolny

ogórek małosolny

Pomidor

Pomidor

Sezam kolorowy

Sezam kolorowy

Szczypiorek gruby

Szczypiorek gruby

Składniki w zestawie

Bułka maślana

Cieciorka

Czosnek

Jogurt grecki

Mąka z cieciorki

Mieszanka przypraw MrChef

Musztarda francuska

ogórek małosolny

Pomidor

Sezam kolorowy

Szczypiorek gruby

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, oliwa, woda, jajko 1 ( 2os.) / 2 (4os), patyczki do szaszłyków 2 (2 os) /4 (4 os)

Akcesoria: piekarnik, blender, patelnia, papier do pieczenia

Alergeny: laktoza, gorczyca, sezam, gluten

Sposób przygotowania

doprawianie ciecierzycy
  • Rozgrzej piekarnik do 250°C. 
  • Obierz i posiekaj czosnek. Przełóż ciecierzycę do miski, dodaj czosnek, sól, pieprz oraz mieszankę przypraw MrChef.
blendowanie ciecierzycy
  • Blenduj wszystko na gładką masę. Na koniec dodaj 1 jajko (2 w wersji dla 4 osób) i mąkę z cieciorki - wymieszaj łyżką.
formowanie kotletów z ciecierzycy
  • Naczynie do zapiekania (albo blachę) wyłóż papierem do pieczenia i usyp 2 kupki sezamu (4 w wersji dla 4 osób, zużyj nie więcej niż połowę sezamu).
  • Wyłóż masę z ciecierzycy na sezam, formując 2 kotlety (4 w wersji dla 4 osób) za pomocą łyżki albo szpatułki.
  • Posyp je sezamem i zapiekaj 10 minut.
przygotowanie sosu tatarskiego
  • Pokrój w kostkę ogórka, posiekaj szczypiorek i dodaj warzywa do jogurtu.
  • Wlej musztardę, przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  • Pokrój pomidora w plastry.
podsmażanie bułek do burgera
  • Przekrój bułki na pół i zrumień je na suchej patelni - ok. 1,5 minuty z każdej ze stron.
składanie burgerów
  • Przełóż bułki na talerz, wyłóż na nie sos, połóż na każdej burgera, na nim pomidora.
  • Na koniec dodaj drugą połowę bułki i całego burgera przebij patyczkiem.
Zobacz nasze plany