Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Burger wołowo-jagnięcy z piklowaną cebulą

czas gotowania

25 min

liczba kalorii

504.5 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Burger wołowo-jagnięcy z piklowaną cebulą
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Jeśli dopada Cię wilczy głód, nie ma nic lepszego na jego zaspokojenie niż soczysty burger! Połączenie jagnięciny i wołowiny oraz dodatki: sos musztardowyy, roszponka i piklowana cebula sprawiają, że smak tego burgera jest wyjątkowy.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 504.5

białko: 42.37 g

węglowodany: 48.09 g

tłuszcze: 19.92 g

Składniki w zestawie

Bułka maślana

Bułka maślana

Bułka maślana to rodzaj pieczywa z białej mąki pszennej, które charakteryzuje się wyjątkową miękkością oraz delikatnym, lekko słodkim smakiem. Występuje w postaci tradycyjnych okrągłych bułek oraz tzw. "warkoczy" - czyli zaplecionego przed pieczeniem ciasta. To idealna propozycja dla osób, które lubię delikatne pieczywo o lekko słodkim smaku. Swoje właściwości oraz nieprawdopodobną miękkość zawdzięcza dodawaniu masła do ciasta. To właśnie dzięki niemu pieczywo to ma delikatny smak oraz miękką, puszystą strukturę. Na rynku znajdziemy obecnie bułki maślane posypane makiem, sezamem lub takie ze słodkimi...

Cebula czerwona

Cebula czerwona

Cebula czerwona jest jedną z odmian cebuli zwyczajnej. Jest to warzywo, które jest w naszym kraju nieco mniej popularne od białej cebuli. Tymczasem ma ona tak samo interesujące właściwości zdrowotne, a jej smak i zastosowanie warto wykorzystać w kuchni. Cebula czerwona ma wiele zalet - jest łagodniejsza w smaku, nie szczypie w oczy w czasie krojenia. Co więcej, dzięki swojemu kolorowi stanowi doskonałą dekorację np. surówek czy sałatek. Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne cebuli czerwonej, są one bardzo korzystne. Jest ona przede wszystkim bogata w witaminę C i substancje bakteriobójcze, jest...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny to wyrób mleczarski otrzymywany z mleka, w którym, w wyniku podniesionej temperatury, rozwijają się żywe kultury bakterii termofilnych. Jogurt naturalny ma biały kolor, gęstą konsystencję oraz lekko kwaskowaty smak. Zawiera laktozę, dlatego nie może być spożywany w przypadku nietolerancji pokarmowej, jednak można zastąpić go jogurtem sojowym lub takim bez laktozy.W składzie jogurtu naturalnego znajdziemy dużą zawartość wapnia oraz dobrze przyswajalnego białka. Regularne spożywanie jogurtu wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego.W kuchni jogurt naturalny możemy wykorzystać...

Majonez

Majonez

Majonez to jeden z podstawowych sosów, które wykorzystywane są w kuchni. Ma konsystencję emulsji, ponieważ powstaje z połączenie surowych żółtek z oliwą i octem winnym lub sokiem z cytryny. Doprawia się go solą i pieprzem. Przy zakupie majonezu powinniśmy zwrócić uwagę, aby miał on jak najprostszy skład, bez sztucznych barwników i zbędnych, nienaturalnych dodatków. Można natomiast wzbogacić smak majonezu np. musztardą albo chmielem. Majonez pasuje jako dodatek i baza sosów do dań. Jego wersja ze świeżym czosnkiem jest popularna np. w Hiszpanii pod nazwą aioli. Współcześnie znany majonez pojawia...

Mięso wołowo-jagnięce

Mięso wołowo-jagnięce

Mięso wołowo-jagnięce powstaje z połączenia dwóch rodzajów mielonego mięsa - wołowiny i jagnięciny. Jest to delikatne mięso, bogate w białko i o niskiej zawartości tłuszczu, które z powodzeniem można włączyć do codziennej diety. Mięso wołowo-jagnięce można wykorzystać bardzo wszechstronnie. Nadaje się do podsmażenia na patelni razem z sosem pomidorowym albo śmietanowym. Możemy drobno pokroić cebulę, czosnek i inne dodatki, połączyć je z mięsem i z tej masy formować burgery. Tego typu mięso wykorzystuje się także w przeróżnych zapiekankach makaronowych, ryżowych, z dodatkiem ziemniaków. Mięso wołowo-jagnięce...

Mięta

Mięta

Mięta to roślina rosnąca na wysokość około 20-40 centymetrów o drobnych kwiatkach, intensywnie zielonych listkach oraz charakterystycznym, bardzo przyjemnym aromacie. Występuje w Europie, Azji i Afryce oraz pochodzi z rodziny roślin jasnowatych. Wykorzystywana jest zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce - wszystko dzięki swoim niezwykłym właściwościom. Przede wszystkim mięta ma doskonały wpływ na układ trawienny człowieka - poprawia apetyt, likwiduje kolki i wzdęcia, pomaga uporać się z niestrawnością. Co więcej, odnotowano, że mięta pomaga w leczeniu salmonelli, gronkowca i bakterii coli z uwagi...

Musztarda miodowa

Musztarda miodowa

Musztarda miodowa ma delikatny smak, który wyróżnia ją na tle innych musztard. Jak każda musztarda, przygotowywana jest na bazie ziaren białej gorczycy, jednak w procesie produkcji dodaje się do niej odrobinę miodu. To właśnie temu składnikowi zawdzięcza delikatną słodycz i wyjątkowy kolor. Musztarda miodowa będzie doskonałym dodatkiem do dań mięsnych - podkreśli ich smak, ale nada też delikatnie słodką nutę. Możemy ją wykorzystać samodzielnie albo użyć jako podstawy sosu do burgerów albo domowej tortilli z kurczakiem i warzywami. Miodowa musztarda doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla...

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy to odmiana octu uzyskiwana w procesie fermentacji jabłek. Ma lekko żółtawy kolor, jest aromatyczny i mętny. Ocet jabłkowy jest bogactwem składników odżywczych. W jego skład wchodzi duża grupa minerałów i pierwiastków śladowych, takich jak np. potas, sód, krzem, magnez, fluor, chlor, żelazo, miedź, fosfor, siarka, a także witamin z grup: A, B, C, E, P. Zawiera także pogromcę wolnych rodników w postaci beta-karotenu oraz kwas mlekowy, cytrynowy i octowy. Tak bogaty skład sprawia, że regularne spożywanie octu jabłkowego wspomaga proces odchudzania, ułatwia trawienie, reguluje pracę...

Papryczka chili

Papryczka chili

Papryka chili to przyjęta powszechnie nazwa, która określa różne odmiany papryki o ostrym smaku. Wszystkie należą do rodziny psiankowatych i służą głównie jako przyprawa, nadająca potrawom pikantnego smaku. Papryczki chili wykorzystywane są w kuchni już od starożytności. Miejscem, które dało początek używaniu tej przyprawy są Karaiby, jednakże za jej rozprzestrzenienie po świecie odpowiadają Aztecy. Ostra papryczka chili, choć niewielkich rozmiarów, ma sporo korzystnych właściwości dla ludzkiego organizmu. Znajdziemy w niej bowiem sporą dawkę witaminy C oraz substancję zwaną kapsaicyną. Jest to...

Pomidor

Pomidor

Pomidor to gatunek rośliny z rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej lub Środkowej. Do Europy dotarł po 1492 roku, a więc po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Jego jadalną częścią są owoce, które rosną na wysokich, pnących się krzewach o charakterystycznym, przyjemnym zapachu liści. Pomidory nie sprawiają dużych problemów w uprawie, dlatego można je hodować choćby na balkonie, pamiętając jednak o odpowiednim nawodnieniu i powierzchni do wzrostu. Pomidor to soczyste warzywo o doskonałym smaku oraz aromacie. Doskonale smakuje na surowo jako składnik sałatek czy kanapek, jak...

Roszponka

Roszponka

O roszponce wspominał już w 1597 roku brytyjski botanik John Gerard w swoich zapiskach. Jednak swoją popularność zawdzięcza ona królewskiemu ogrodnikowi króla Francji - Ludwika XIV. Roszponka popularnie uznawana jest za sałatę, jednak nie należy do rodziny sałat, a rodziny kozłkowatych. W Polsce dawniej traktowana była jako chwast. Obecnie uprawiana jest w wielu krajach świata, w tym w Polsce. Roszponka, nazywana również roszpunką i rapotynką, jest rośliną o niewielkich, ciemnozielonych listkach o okrągłych listkach. Zawiera dużo olejków eterycznych, dlatego też ma wyczuwalną, orzechową nutę w...

Bułka maślana

Bułka maślana

Cebula czerwona

Cebula czerwona

Czosnek

Czosnek

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny

Majonez

Majonez

Mięso wołowo-jagnięce

Mięso wołowo-jagnięce

Mięta

Mięta

Musztarda miodowa

Musztarda miodowa

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy

Papryczka chili

Papryczka chili

Pomidor

Pomidor

Roszponka

Roszponka

Składniki w zestawie

Bułka maślana

Cebula czerwona

Czosnek

Jogurt naturalny

Majonez

Mięso wołowo-jagnięce

Mięta

Musztarda miodowa

Ocet jabłkowy

Papryczka chili

Pomidor

Roszponka

Dodatkowe informacje

Przyprawy: oliwa, sól, pieprz

Akcesoria: Patelnia grillowa, patelnia zwykła

Alergeny: laktoza, gluten, sezam, musztarda

Sposób przygotowania

piklowanie cebuli
  • Cebulę przekrój na połowę. Jedną z nich pokrój w drobną kosteczkę. Wrzuć ją do większej miski.
  • Drugą połówkę cebuli pokrój w piórka i wrzuć do mniejszej miseczki. Dopraw ją solą, pieprzem i zalej octem jabłkowym.
formowanie burgera
  • Posiekaj czosnek i miętę.
  • Do drobno pokrojonej cebulki dodaj czosnek, miętę oraz mięso. Całość dopraw solą i pieprzem oraz dodaj 40 ml wody źródlanej/mineralnej.
  • Uformuj z masy dwa równe burgery.
smażenie burgera
  • Rozgrzej oliwę na patelni grillowej. Smaż burgery na średnim ogniu, 3-4 minut z każdej ze strony.
sos do burgera
  • Wymieszaj majonez, jogurt i musztardę miodową, dopraw solą i pieprzem. Odstaw sos na bok.
podsmażanie bułki do burgera
  • Bułki podsmaż na suchej patelni z każdej ze stron. Pomidora pokrój w plastry, a papryczkę chili w plasterki.
składanie burgera
  • Złóż burgera, dodając składniki w następującej kolejności: bułka, sos, roszponka, mięso, pomidor, papryczka chili, cebulka, roszponka, sos i bułka.
  • Z niewykorzystanych warzyw możesz zrobić sałatkę i serwować ją razem z burgerem.
Zobacz nasze plany