Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Burger rybny z duszonym szpinakiem, kaparami i bułką maślaną

czas gotowania

45

liczba kalorii

602 kcal

rodzaj dania

rybne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Burger rybny z duszonym szpinakiem, kaparami i bułką maślaną
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Łosoś to nie tylko zdrowa ryba, ale i produkt o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni! Dlatego tym razem serwujemy go w formie burgerów. W środku znajdują się też kapary, duszony szpinak w śmietanie i lekko pikantne dodatki - wszystko to podane w specjalnej, maślanej bułce.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 602

białko: 15

węglowodany: 73

tłuszcze: 28

Składniki w zestawie

Cebula czerwona

Cebula czerwona

Cebula czerwona jest jedną z odmian cebuli zwyczajnej. Jest to warzywo, które jest w naszym kraju nieco mniej popularne od białej cebuli. Tymczasem ma ona tak samo interesujące właściwości zdrowotne, a jej smak i zastosowanie warto wykorzystać w kuchni. Cebula czerwona ma wiele zalet - jest łagodniejsza w smaku, nie szczypie w oczy w czasie krojenia. Co więcej, dzięki swojemu kolorowi stanowi doskonałą dekorację np. surówek czy sałatek. Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne cebuli czerwonej, są one bardzo korzystne. Jest ona przede wszystkim bogata w witaminę C i substancje bakteriobójcze, jest...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Filet z łososia bez skóry

Filet z łososia bez skóry

Łosoś to ryba należąca do rodziny łososiowatych. Występuje w północnej części Atlantyku - od wybrzeży Portugalii po Morze Białe, Północne i Bałtyk. Łosoś jest rybą drapieżną, żywi się mniejszymi rybami i skorupiakami. Jedną z postaci, w jakich możemy kupić tę rybę w sklepach jest filet łososia bez skóry. Ryba w takiej postaci doskonale nadaje się zarówno do smażenia, jak i pieczenia oraz grillowania. FIlet z łososia ma łagodny smak oraz piękny, charakterystyczny różowy kolor. Jest więc ceniony przez smakoszy na całym świecie oraz w naszym kraju. Filet z łososia doskonale komponuje się z kwaśnym...

Kapary małe

Kapary małe

Kapary małe to marynowane pąki kwiatów rosnących w krajach śródziemnomorskich na krzaczkach ukrytych wśród skalnych szczelin. Mogą być małe jak ziarna pieprzu lub większe jak jagody. Marynata, w której zwykle są przygotowywane i umieszczane w słoikach, pozbawia je goryczy i nadaje trochę cierpkiego, słono-kwaśnego, roślinnego smaku. Posiadają zielony kolor. Są często wykorzystywane w kuchni włoskiej, choć nie tylko. Sycylijczycy dodają kapary do sosów pomidorowych i dań na bazie wina z dodatkiem cebuli, czosnku, zielonych oliwek i świeżych przypraw liściastych. Małe kapary warto użyć jako składnika...

Kasza jaglana

Kasza jaglana

Kasza jaglana to jedna z najstarszych kasz przyrządzanych przez człowieka. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Była bardzo popularna w Polsce (tzw. jagły) w czasach średniowiecza i renesansu, następnie popadła w zapomnienie, ale aktualnie znowu wróciła do łask. Pod względem wartości odżywczej kasza jaglana dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Jest bardzo lekkostrawna. Nie zawiera glutenu, dzięki...

Koperek

Koperek

Koperek to zwyczajowa nazwa kopru ogrodowego, czyli rośliny należącej do rodziny selerowatych. Pochodzi prawdopodobnie z południowo-zachodniej Azji. Obecnie nie występuje już w stanie dzikim, jedynie w uprawie i jest uprawiany na całym świecie. Koperek to jedno z bardzo aromatycznych warzyw, które znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Korzystamy przede wszystkim z pierzastych, nitkowatych liści, choć wykorzystuje się także łodygę (np. w procesie kiszenia ogórków). Najlepiej korzystać ze świeżych roślin, ponieważ mają najwięcej pożądanych przez nas właściwości. Świeże liście koperku wykorzystywane...

Szpinak

Szpinak

Szpinak to warzywo, które pochodzi z Persji. Jednakże już w X wieku był znany i bardzo popularny w całej Europie. Jest to roślina rodziny kosmowatych. Jadalną jej częścią są liście, które w zależności od gatunku mogą mieć barwę od jasno- do ciemnozielonych. Szpinak jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych. W jego składzie znajdziemy między innymi witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę E oraz C. Co więcej, warzywo to wyróżnia się także dużą zawartością wapnia, żelaza i magnezu. W jaki sposób warto spożywać szpinak? Świeże i młode liście nie potrzebują żadnej obróbki, dzięki czemu mogą...

Śmietana 34%

Śmietana 34%

Śmietana 34% jest produktem mlecznym, który powstaje w wyniku ukwaszania mleka czystymi kulturami maślarskimi (prowadzi to do zagęszczenia produktu). Następnie przeprowadza się pasteryzację uzyskanej śmietanki przez kilkanaście sekund w temperaturze 85°C, a potem homogenizuje się powstałą śmietanę. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu zaleca się sporadyczne używanie tego typu śmietany, ponieważ może niekorzystnie wpływać na poziom cholesterolu. Jej niewątpliwą zaletą jest jednak spora zawartość białka. W kuchni śmietanę 34% możemy wykorzystać do bardzo wielu potraw. Jest to bowiem produkt uniwersalny....

Cebula czerwona

Cebula czerwona

Czosnek

Czosnek

Filet z łososia bez skóry

Filet z łososia bez skóry

Kapary małe

Kapary małe

Kasza jaglana

Kasza jaglana

Koperek

Koperek

Szpinak

Szpinak

Śmietana 34%

Śmietana 34%

Składniki w zestawie

Cebula czerwona

Czosnek

Filet z łososia bez skóry

Kapary małe

Kasza jaglana

Koperek

Szpinak

Śmietana 34%

Dodatkowe informacje

Przyprawy: jajko 1 szt. (2 os.) lub 2 szt. (4 os.), olej, oliwa, pieprz, sól

Akcesoria: piekarnik

Alergeny: ryby, laktoza, gluten

Sposób przygotowania

prażenie kaszy jaglanej
  • Zagotuj wodę w garnku, posól ją. Ugotuj kaszę jaglaną - ok. 10 minut.
  • Następnie odcedź ją, przelej zimną wodą i podprażaj na suchej patelni ok. 2 minuty. Rozgrzej piekarnik do 230°C.
przygotowanie kotleta z kaszy jaglanej i łososia
  • Pokrój filet z łososia na mniejsze kawałki, następnie drobno posiekaj, przełóż do miski.
  • Pokrój drobno cebulę, ząbek czosnku, koperek. Dodaj je do łososia, dorzuć kaszę jaglaną. Dopraw solą, pieprzem i wbij jajko.
  • Wymieszaj na jednolitą masę (rękami lub szpatułką). Podziel ją na 2 części i formuj delikatnie burgery. Odłóż je na deskę.
duszenie liści szpinaku
  • Pokrój pozostały czosnek w plastry i smaż go na oleju ok. minuty, następnie dodaj 3/4 ilości szpinaku, duś 3-4 minuty, dodaj śmietanę i redukuj sos (aby zgęstniał) 3-5 minut.
pieczenie burgerów rybnych
  • Rozgrzej olej na patelni. Smaż na niej burgery (przełóż je delikatnie z deski) około 5 minut z każdej ze stron na średnim ogniu.
  • Następnie przełóż je do naczynia do zapiekania i wstaw do piekarnika na 4 minuty.
  • Przekrój bułki maślane i podsmaż je na suchej patelni.
smażenie kaparów
  • Wlej 50 ml oliwy na patelnię i usmaż na niej kapary na małym ogniu (ok. 2 minut).
składanie burgerów
  • Złóż burgery: zacznij od bułki, smaruj ją sosem szpinakowym, następnie rybny kotlet, liście szpinaku, znowu sos szpinakowy i druga część bułki.
Zobacz nasze plany