Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Buraczane burgery z kaszą jaglaną

czas gotowania

30 min

liczba kalorii

530 kcal

rodzaj dania

wegetariańskie

trudność

ostrość

ocena 0/5

Buraczane burgery z kaszą jaglaną
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz. Jest bezglutenowa, zawiera dużo białka i pomaga walczyć z przeziębieniami. Tworzy też świetny duet ze słodkim burakiem. Ten burger zyska fanów nawet wśród mięsożerców!

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 530

białko: 29g

węglowodany: 81g

tłuszcze: 15g

Składniki w zestawie

Bułka maślana

Bułka maślana

Bułka maślana to rodzaj pieczywa z białej mąki pszennej, które charakteryzuje się wyjątkową miękkością oraz delikatnym, lekko słodkim smakiem. Występuje w postaci tradycyjnych okrągłych bułek oraz tzw. "warkoczy" - czyli zaplecionego przed pieczeniem ciasta. To idealna propozycja dla osób, które lubię delikatne pieczywo o lekko słodkim smaku. Swoje właściwości oraz nieprawdopodobną miękkość zawdzięcza dodawaniu masła do ciasta. To właśnie dzięki niemu pieczywo to ma delikatny smak oraz miękką, puszystą strukturę. Na rynku znajdziemy obecnie bułki maślane posypane makiem, sezamem lub takie ze słodkimi...

Burak gotowany

Burak gotowany

Wszystkie znane dziś odmiany buraka pochodzą od buraka dzikiego, który rośnie na Bliskim Wschodzie i w basenie Morza Śródziemnego. W Polsce jest on bardzo rozpowszechnioną rośliną uprawną i podstawą polskiego eksportu. Surowy burak jest bardzo zdrowy, ponieważ wyróżnia go niski indeks glikemiczny. Należy jednak pamiętać, że rośnie on w czasie gotowania lub pieczenia buraków. Wciąż jednak to warzywo bardzo bogate w witaminy i mikroelementy, które warto jeść każdego dnia. Buraki są bogate w potas, magnez, fosfor, miedź, fluor, cynk, a także żelazo (dzięki któremu pomaga w walce z niedokrwistością)....

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Jogurt grecki

Jogurt grecki

Jogurt grecki ma gęstą konsystencję i zawiera więcej tłuszczu niż zwykły jogurt naturalny. Ma śnieżnobiały kolor i kremową konsystencję. Jest bogaty w białko, zawiera mniej węglowodanów niż zwykłe jogurty. Jogurt grecki zawdzięcza swoją nazwę krajowi pochodzenia - jego producentem są Grecy. Jest przygotowywany po odsączeniu serwatki i połączeniu jej z mlekiem oraz żywymi kulturami bakterii. Ten rodzaj jogurtu można wykorzystać zarówno do dań słodkich, jak i do słonych. W tradycyjnej kuchni greckiej (zarówno na kontynencie, jak i na wyspach, np. na Krecie) przygotowuje się z niego sos tzatziki ze...

Kasza jaglana

Kasza jaglana

Kasza jaglana to jedna z najstarszych kasz przyrządzanych przez człowieka. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Była bardzo popularna w Polsce (tzw. jagły) w czasach średniowiecza i renesansu, następnie popadła w zapomnienie, ale aktualnie znowu wróciła do łask. Pod względem wartości odżywczej kasza jaglana dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Jest bardzo lekkostrawna. Nie zawiera glutenu, dzięki...

Mąka z cieciorki

Mąka z cieciorki

Mąka z cieciorki to nic innego jak produkt, który otrzymujemy po zmieleniu ziaren ciecierzycy. Mąka z ciecierzycy stała się popularna stosunkowo niedawno, stąd też wiele osób nie zna jej smaku, zastosowania i właściwości. Tymczasem to bardzo wartościowy produkt spożywczy, który warto mieć w swojej kuchni. Szczególnie wtedy gdy zależy nam na tym by jeść zdrowo i unikać glutenu. Mąka ta jest sycąca i wartościowa. W mące z cieciorki znajdziemy wiele cennych dla naszego organizmu składników. Są to między innymi duże ilości błonnika, który zapobiega zaparciom, aż 20 % dobrze przyswajalnego białka oraz...

Musztarda miodowa

Musztarda miodowa

Musztarda miodowa ma delikatny smak, który wyróżnia ją na tle innych musztard. Jak każda musztarda, przygotowywana jest na bazie ziaren białej gorczycy, jednak w procesie produkcji dodaje się do niej odrobinę miodu. To właśnie temu składnikowi zawdzięcza delikatną słodycz i wyjątkowy kolor. Musztarda miodowa będzie doskonałym dodatkiem do dań mięsnych - podkreśli ich smak, ale nada też delikatnie słodką nutę. Możemy ją wykorzystać samodzielnie albo użyć jako podstawy sosu do burgerów albo domowej tortilli z kurczakiem i warzywami. Miodowa musztarda doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla...

Papryczka chili

Papryczka chili

Papryka chili to przyjęta powszechnie nazwa, która określa różne odmiany papryki o ostrym smaku. Wszystkie należą do rodziny psiankowatych i służą głównie jako przyprawa, nadająca potrawom pikantnego smaku. Papryczki chili wykorzystywane są w kuchni już od starożytności. Miejscem, które dało początek używaniu tej przyprawy są Karaiby, jednakże za jej rozprzestrzenienie po świecie odpowiadają Aztecy. Ostra papryczka chili, choć niewielkich rozmiarów, ma sporo korzystnych właściwości dla ludzkiego organizmu. Znajdziemy w niej bowiem sporą dawkę witaminy C oraz substancję zwaną kapsaicyną. Jest to...

Rukola

Rukola

Rukola, a właściwie rokietta siewna, to rodzaj sałaty, która pochodzi z krajów śródziemnomorskich, jednak bez problemu można ją uprawiać również w Polsce. Od kilku lat jest niezwykle popularnym warzywem, które gości w wielu polskich kuchniach. Nie ma w tym nic dziwnego. Rukola jest bowiem nie tylko bardzo smaczną, ale również zdrową propozycją. Sałata ta charakteryzuje się drobnymi, podłużnymi listkami, które mają przyjemny, orzechowy, lekko pieprzny smak. Rukola to doskonała podstawa sałatek i surówek, która świetnie komponuje się między innymi z serem feta. Możemy nią również posypać kanapki...

Ser feta

Ser feta

Ser feta ma wyjątkowy, słony smak i zwartą półtwardą konsystencję. Nie ma nic wspólnego z kremowymi serami do smarowania, które są czasami oferowane w sklepach. Fetę produkuje się z mleka owczego lub mieszanki mlek owczego i koziego. Ten drugi rodzaj mleka nie może stanowić więcej niż 30% całości. Ser ten pochodzi z Grecji i jest w tej kuchni wykorzystywany bardzo często, nie tylko do przygotowania dań wytrawnych, ale także słodkich. Jednym z lokalnych przysmaków na greckiej wyspie, Krecie, jest zapiekane ciasto filo, faszerowane serem feta, z posypane pistacjami i polane lokalnym miodem. Mocno...

Bułka maślana

Bułka maślana

Burak gotowany

Burak gotowany

Czosnek

Czosnek

Jogurt grecki

Jogurt grecki

Kasza jaglana

Kasza jaglana

Mąka z cieciorki

Mąka z cieciorki

Musztarda miodowa

Musztarda miodowa

Papryczka chili

Papryczka chili

Rukola

Rukola

Ser feta

Ser feta

Składniki w zestawie

Bułka maślana

Burak gotowany

Czosnek

Jogurt grecki

Kasza jaglana

Mąka z cieciorki

Musztarda miodowa

Papryczka chili

Rukola

Ser feta

Dodatkowe informacje

Przyprawy: Jajka, Oliwa, Sól, Pieprz

Akcesoria: 2 patelnie, tarka do warzyw, garnek (mały)

Alergeny: Orzechy, gluten, laktoza, musztarda

Sposób przygotowania

Tarcie buraków
  • Zagotuj wodę w małym garnku. Kaszę jaglaną gotuj w osolonej wodzie 8-10 minut, następnie odcedź ją i odciśnij wodę.
  • Kaszę podpraż na suchej patelni, aby była sypka (ok. 2-3 minut), przełóż ją do miski.
  • Zetrzyj buraki na tarce.
Przygotowanie kotletów z buraka
  • Pokrój czosnek i zgnieć orzechy w moździerzu. 
  • Dodaj je do kaszy razem z jajkiem.
Smażenie kotletów z buraka
  • Wymieszaj na jednolitą masę, dopraw solą i pieprzem, na koniec dodaj mąkę z cieciorki i wymieszaj do jednolitej masy.
  • Uformuj dwa równe burgery. Smaż je na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy.
Przygotowanie sosu jogurtowego
  • Jogurt i musztardę miodową wymieszaj w miseczce. Dopraw solą i pieprzem.
  • Papryczkę chili pokrój na plasterki, czerwoną cebulę na talarki.
Przypiekanie bułek na burgery
  • Przekrój bułki maślane na pół - przyrumień je na suchej, rozgrzanej patelni.
Składanie burgera
  • Złóż burgery. Na dolną i górną część bułki nałóż część sosu, następnie na dolną trochę rukoli, kotleta z kaszy i buraka, odrobinę sosu, pokruszony ser feta, papryczkę chili, cebulę oraz kilka listków rukoli.
  • Przykryj wszystko górną częścią bułki - podawaj na desce.
Zobacz nasze plany