Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Białe szparagi - szparagowy sezon!

Tobiasz Herman Porady 12.06.2017
Białe szparagi - szparagowy sezon!

W drugiej połowie kwietnia na lokalnych bazarkach pojawiają się szparagi. Długo z nami nie zostaną, gdyż ich sezon skończy się pod koniec czerwca. Wykorzystajmy koniecznie ten czas, bo szparagi są zdrowe i pyszne, a wykorzystać je w kuchni możemy na wiele sposobów.

Zabawa w kolory: białe, zielone i fioletowe

Stojąc przed straganem ze szparagami, zobaczymy na pierwszy rzut oka trzy gatunki. Wyglądają różnie, jednak wszystkie z nich to jadalne pędy szparaga lekarskiego(Asparagus officinalis L.). Swój koloryt zawdzięczają tylko i wyłącznie sposobowi uprawy oraz stopniowi nasłonecznienia w czasie wzrostu. Te szparagi, które rosną ponad ziemią i mają dostęp do słońca, w efekcie są szparagami zielonymi, te hodowane w specjalnych kopcach nie wytwarzają chlorofilu i na straganie sprzedawane są jako szparagi białe. Fioletowe rosną w kopcach i zaraz po wyrośnięciu nieco ponad powierzchnię ziemi ścinane.

Szparagi – jak kupować i przyrządzać

Zbiór szparagów odbywa się codziennie. Białe szparagi wycina się specjalnym, przeznaczonym od tego nożem, odkopując je z ziemi. Najlepiej je kupować od lokalnych producentów, aby czas od zbioru był jak najkrótszy. Wybierając szparagi, zwróćmy uwagę, aby ich końcówki były jędrne i nie obeschnięte. Świeże szparagi ocierane o siebie wydają charakterystyczne skrzypienie. Aby po przyniesieniu do domu dłużej zachowały świeżość, pęczek zawińmy w wilgotną ściereczkę i schowajmy do lodówki.

Gotujemy białe szparagi

Najpierw odcinamy stwardniałe końcówki - robimy to, ułamując albo odcinając. Białe szparagi musimy też dokładnie obrać, aby pozbyć się łykowatej i dającej goryczkę skórki.

Białe szparagi możemy gotować, zapiekać, grillować a nawet kisić. Aby zachować ich właściwości, możemy je zamrozić. Pamiętajmy, że nie musimy marnować końcówek i obierek szparagów, ponieważ można je wykorzystać do przygotowania esencjonalnego bulionu.

Czy wiecie, że…

Kiedy zjemy szparagi, wizyta w toalecie może nas nieco zaniepokoić. W procesie przemiany materii nasz mocz przybiera zdecydowanie nieprzyjemnego zapachu. Jest to spowodowane rozkładem asparaginy oraz S-metylmetioniny na kilka związków zawierających siarkę.

Jeśli nie wiesz o czym piszemy – to normalne. Po prostu część osób wyczuwa ten zapach, inni nie, a jest to uwarunkowane genetycznie...


Jeśli masz ochotę zobaczyć, jak rosną białe i zielone szparagi, to koniecznie obejrzyj nasz film z pola szparagów! Odwiedziliśmy naszego podwrocławskiego dostawcę, firmę Szparagi prosto z pola.

Tobiasz Herman Szef kuchni MrChef
Szef kuchni, który odpowiada za opracowanie menu MrChef. W swojej pracy stawia na rozwój, jakość produktów, różnorodność i niebanalny smak. Przygotowując menu, czerpie z bogactwa polskich składników i ceni sobie klasykę połączoną z nowoczesnością. Czerpie inspiracje z kuchni całego świata, jest otwarty na nowe doświadczenia kulinarne.

Polecane przepisy

Inne artykuły

Co jedzą studenci?

04.10.2017

Parówki gotowane w czajniku elektrycznym, chleb z keczupem i zupki z proszku - to zwykle tak wyobrażamy sobie dietę studentów. Dorzućmy do tego pizzę zamawianą o 2 w nocy, częste pomijanie posiłków (kto by pamiętał o śniadaniu, skoro dopiero co człowiek wstał, a zajęcia trwają od 5 minut) i używanie całej gamy niezdrowych produktów. Czy faktycznie tak wygląda studenckie żywienie i co można zrobić, żeby było zdrowiej, ale wciąż smacznie i wygodnie?

więcej
Gromadka dzieci - jak radzę sobie na co dzień

09.06.2017

Bycie mamą to praca na pełen etat - to wie każda mama. Byciemamą trójki dzieci i pieska to niemalże wyczyn kaskaderski. A zatem - jaksprostać oczekiwaniom wszystkich domowników? Jak sprawić, żeby każdy czuło siętak samo kochane? Nie było głodne, miało czyste i uprasowane ubranka, zabawkidostosowane do wieku, odpowiednią ilość ruchu i zdrowe pełnowartościowe posiłki?Do wszystkiego potrzeba czasu. Jak więc udaje mi się go znaleźć? Kluczem dowszystkiego jest organizacja. 

więcej