Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Zestaw jest niedostępny

×

Bataty z sosem tzatziki i pomidorami

czas gotowania

55

liczba kalorii

435 kcal

rodzaj dania

wegetariańskie

trudność

ostrość

ocena 0/5

Bataty z sosem tzatziki i pomidorami
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Tzatziki to tradycyjny grecki sos na bazie gęstego jogurtu, ogórków i czosnku, który jest aromatycznym dodatkiem do dań z grilla. My tym razem podajemy go w wegetariańskim daniu z dodatkiem delikatnie słodkich batatów i lekką sałatką z pomidorów.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 435

białko: 11

węglowodany: 75

tłuszcze: 12

Składniki w zestawie

Bataty

Bataty

Inaczej nazywany patatem albo słodkim ziemniakiem, pochodzi z Ameryki Południowej, a do Europy przywędrował za sprawą Krzysztofa Kolumba. W Polsce jedzony dużo rzadziej niż tradycyjne ziemniaki, ale od kilku lat zdobywa coraz większą popularność dzięki swoim właściwościom i łatwości wykorzystania w kuchni. Bataty to bulwy, które są prawdziwą bombą witamin. W środku kryje się potas, wapń, fosfor, magnez, witamina A i C. Witamina A nazywana jest witaminą młodości, antyoksydantem, dzięki organizm chroniony jest przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Te warzywa mają również niski indeks glikemiczny,...

Bazylia zielona

Bazylia zielona

Bazylia to roślina, która w przeszłości występowała dziko na terenie północnej Afryki (wieńce uplecione z bazylii odnaleziono nawet w piramidach egipskich ) i w Indiach. Dziś to gatunek uprawiany niemalże na całym świecie. W Polsce jest ziołem znanym od XVI wieku, początkowo była uprawiana jedynie w donicach, w oranżeriach. Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa "basileus", które oznaczało króla.Bazylia jest ceniona głównie za swój niepowtarzalny smak i aromat, bez którego nie może obyć się większość dań kuchni włoskiej. Jest głównym składnikiem sosu pesto. Świeże liście można dodatkowo stosować...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Jogurt grecki

Jogurt grecki

Jogurt grecki ma gęstą konsystencję i zawiera więcej tłuszczu niż zwykły jogurt naturalny. Ma śnieżnobiały kolor i kremową konsystencję. Jest bogaty w białko, zawiera mniej węglowodanów niż zwykłe jogurty. Jogurt grecki zawdzięcza swoją nazwę krajowi pochodzenia - jego producentem są Grecy. Jest przygotowywany po odsączeniu serwatki i połączeniu jej z mlekiem oraz żywymi kulturami bakterii. Ten rodzaj jogurtu można wykorzystać zarówno do dań słodkich, jak i do słonych. W tradycyjnej kuchni greckiej (zarówno na kontynencie, jak i na wyspach, np. na Krecie) przygotowuje się z niego sos tzatziki ze...

Mięta

Mięta

Mięta to roślina rosnąca na wysokość około 20-40 centymetrów o drobnych kwiatkach, intensywnie zielonych listkach oraz charakterystycznym, bardzo przyjemnym aromacie. Występuje w Europie, Azji i Afryce oraz pochodzi z rodziny roślin jasnowatych. Wykorzystywana jest zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce - wszystko dzięki swoim niezwykłym właściwościom. Przede wszystkim mięta ma doskonały wpływ na układ trawienny człowieka - poprawia apetyt, likwiduje kolki i wzdęcia, pomaga uporać się z niestrawnością. Co więcej, odnotowano, że mięta pomaga w leczeniu salmonelli, gronkowca i bakterii coli z uwagi...

Ogórek zielony

Ogórek zielony

Ogórek to gatunek rośliny z rodziny dyniowatych. Pochodzi z terenów Himalajów, obecnie uprawiany jest we wszystkich strefach klimatycznych. Ma intensywnie zielony kolor, jest prosty, jego długość wynosi od 15 do 25 centymetrów. Ogórek zielony w 97% składa się z wody. Nie oznacza to jednak, że jest pozbawiony wartościowych substancji, które mogą mieć dobry wpływ na nasz organizm. Znajdziemy w nim bowiem wapń, fosfor, potas i magnez. Zawiera również sporo witamin takich jak witamina C, A, E czy K oraz kwas foliowy. Ponadto jest bogaty w przeciwutleniacze - substancje, które chronią przed rozwojem...

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe to odmiana tradycyjnych pomidorów, które różnią się od nich przede wszystkim rozmiarem. Dojrzałe owoce pomidorów koktajlowych nie mają więcej niż 3-4 centymetry. To niezwykle smakowite warzywa, które cechują się intensywnym smakiem oraz aromatem. Pomidory koktajlowe dostępne są w wielu odmianach, wśród których wymienić możemy pomidory żółte, pomarańczowe a nawet czarne. W Polsce wciąż jednak najpopularniejsze są te czerwone. W tych niewielkich pomidorkach znajdziemy wiele cennych dla zdrowia substancji i witamin. Są to między innymi witaminy C, E, PP i K oraz cenne mikro- i...

Bataty

Bataty

Bazylia zielona

Bazylia zielona

Czosnek

Czosnek

Jogurt grecki

Jogurt grecki

Mięta

Mięta

Ogórek zielony

Ogórek zielony

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe

Składniki w zestawie

Bataty

Bazylia zielona

Czosnek

Jogurt grecki

Mięta

Ogórek zielony

Pomidory koktajlowe

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, olej, oliwa

Akcesoria: piekarnik, papier do pieczenia

Alergeny: laktoza

Sposób przygotowania

pieczenie batatów
  • Rozgrzej piekarnik do 190°C. Umyj dokładnie bataty, osusz i przekrój na pół (nie obieraj ich). Natnij na każdej połówce (od przeciętej strony) kratkę ostrym nożem (ok. 0,5 cm w głąb batata).
  • Przełóż bataty na wyłożone papierem do pieczenia naczynie do zapiekania.
  • Dopraw solą, pieprzem i skrop obficie olejem rzepakowym. Rozsmaruj rękami przyprawy i olej, wstaw bataty do piekarnika na 40 minut.



krojenie ogórka
  • Przetnij wzdłuż ogórka na pół. Wyciągnij z niego łyżeczką gniazda nasienne i pokrój w drobne półplastry. Przełóż je do miski.
  • Obierz i posiekaj czosnek, dodaj do ogórka.



przygotowanie sosu tzatziki
  • Oderwij listki mięty z gałązki i posiekaj je, dodaj do ogórka.
  • Na koniec wlej jogurt, wymieszaj całość, dopraw solą i pieprzem.
  • Odstaw do lodówki, aby sos tzatziki się schłodził.



krojenie pomidorków koktajlowych
  • Pokrój pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Przełóż je do osobnej miseczki, dopraw solą i pieprzem.
  • Posiekaj bazylię, dodaj do pomidorów (ok. 2/3, zostaw część bazylii do dekoracji), wlej też do nich 2 łyżki oliwy (4 łyżki w wersji dla 4 osób) i ocet winny. Wymieszaj i odłóż na bok.



wyciąganie batatów z piekarnika
  • Wyciągnij bataty z piekarnika i przełóż je na talerze.
bataty z sosem tzatziki
  • Polej bataty schłodzonym sosem tzatziki, obok ułóż pomidory i udekoruj danie pozostałą bazylią.    



Zobacz nasze plany